Sport
3 juli 2022 06:30
Ridsportplus

”Att ta fram en topphäst handlar om mer än att bara rida”

SM 2022Den 10-åriga Óskar från Lindeberg gör sitt fjärde SM tillsammans med Kristján Magnusson.
– Jag hade gjort ett dåligt jobb om han inte hade blivit bättre med åren, konstaterar Kristján Magnusson.

”Att ta fram en topphäst handlar om mer än att bara rida”
Kristján Magnusson och Óskar från Lindeberg.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kristján Magnusson och Óskar från Lindeberg (f-12, e Oliver frá Kvistum, u Fram från Lindeberg) toppade uttagningen i T1 på SM på Himmelstalund med poängen 8,07. Ekipaget ligger även i topp i V1 inför söndagens a-final. I V1-uttagningen fick ekipaget 7,80 och fick bland annat 9 av två domare för långsamt tempo tölt.
– Man strävar varje år att hålla sig kvar på toppen. Det är inte enkelt. Det är många bra hästar och bra ryttare därute, säger Kristján Magnusson som är regerande svenska mästare i T1. Inför a-finalen menar han att allt kan hända.
– De andra ekipagen är starka och det är inget som är självklart. A-finalen är en ny tävling och men allt kan ändras under finalen.

Kristján Magnusson och Óskar från Lindeberg har en diger resultatlista. Ekipaget har tidigare deltagit på SM 2018, 2019 och 2021. Ekipaget blev svenska mästare i V1 med poängen 7,47 2018 och tog brons i T1 på poängen 7,30. Samma år deltog ekipaget på NM där de nådde poängen 7,73 i T1. 2019 blev ekipaget svenska mästare i V1 och tog brons i T1 med poängen 7,87. Samma år deltog de på VM i Berlin.

2021 blev ekipaget svenska mästare i T1 med poängen 8,39 och tog silver i fyrgång med poängen 7,60.
– Man får inte glömma att han bara var 6 år när han gick sitt första SM, sen var han bara 7 år, och så vidare. Jag hade gjort ett dåligt jobb om han inte hade blivit bättre med åren, säger Kristján Magnusson som snabbt lägger till:
– Men att ta fram en topphäst handlar om mer än att bara rida. Det är inte lätt att toppa hästar, det handlar om hur man ska träna, när man ska vila dem, man måste lära känna hästen och det ska vara rätt förutsättningar för både häst och ryttare.

Fokuserat på att bygga styrka

Den stora utmaningen under åren med Óskar har varit att bygga upp hingstens styrka.
– Hästen kan lyfta på benen men nu har vi fått stabiliteten, den har vi fått tack vare att han blivit starkare. För att bygga upp styrkan har det handlat om rätt träning, men också om rätt foder, om rätt vila – det är samma som när vi går på gymmet. Det är inte bara att köra på och tro att om man går en timme i skogen så får man muskler, det handlar om så mycket mer. Det är mycket som måste på plats och alla som är på toppen vet hur svårt det är. Man blir en nörd, det är hela ens liv, 365 dagar om året. Att toppa en häst är inte något som bara kommer.

Kristján Magnusson poängterar att teamet kring hästen dessutom spelar stor roll, att det inte bara handlar om ryttaren och hästen för att nå toppen.
– Det är många människor bakom en framgång – inte bara en ryttare. Det är många som säger grattis till mig och det är jag tacksam för, men folk glömmer att alla de andra som är involverade har lika mycket del i framgången.

Hur har Óskar utvecklat dig som ryttare?
– Enormt mycket. Han har gjort mig till den jag är idag. Jag kan inte förklara hur men han har ändrat mig som ryttare.

Förutom a-final i T1 och V1 med Óskar rider Kristján Magnusson även a-final i F1 med Prúður frá Auðsholtshjáleigu (f-11 e Toppur frá Auðsholtshjáleigu u Perla frá Ölvaldsstöðum) som ägs av Louise Löfgren.
– Jag har bara ridit honom i tre veckor, hann rida två tävlingar och lyckades kvala till SM. Det är en häst som har jättebra kvaliteter. Han har allt som behövs, lite mer träning så kommer han att komma till toppen.

Tema: Uppladdning inför VM (17)

Ridsport digital

99:- i månaden