Krönikor
1 maj 06:10
Ridsportplus

Daniel Sundin Brumpton: Ställ er upp och var stolta!

BerömRidsport Islands Daniel Sundin Brumpton, tävlingsryttare och hovslagare, lyfter det positiva inom islandshästsporten. Han ger här några goda motrepliker till den som råkar ut för nedvärderande eller förminskande kommentarer från människor utanför sporten.

Daniel Sundin Brumpton: Ställ er upp och var stolta!
Daniel Sundin Brumpton med sin familj.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Jag måste sätta ner foten ett litet tag och som motvikt till det rådande klimatet inom ridsporten ge beröm. Jag vill ge islandshästvärlden en stor klapp på axeln och uppmana folk att sträcka lite på sig, för vi är i framkant i mångt och mycket. Ofta blir vi nedvärderade och förminskade av representanter för andra ridsporter, men jag ska nu ge er några repliker som ni kan kontra med.

  Vi har den friskaste hästrasen, detta beror på flera faktorer, men framförallt det avelsarbete vi har genomfört hittills. Hur vi låter våra djur växa upp i större grupper och på större marker. Vi låter våra individer växa till sig längre innan vi börjar jobba med dem jämfört med andra raser.

  Våra utrustningsregler för tävlingar är bland de tuffaste i den equina världen. Med forskning som underlag har vi ett väldigt begränsande reglemente gällande bett som endast ser till hästens välmående och inte till ryttarens strävan att prestera med en ”quickfix”.

  Vi ska inte hävda oss inför storhästfolket utan vara stolta och förklara hur otroligt duktiga vi är inom vår sport

  När det gäller skoning och beslag har vi ett reglemente som förvisso är lite ouppdaterat, men som har en otroligt viktig funktion för att vi inte ska belasta våra hästar mer eller kräva ut mer av dem. Reglerna idag tolkar jag mer som skyddande för hästen än prestationshöjande. Inom exempelvis dressyren finns det inga begränsningar.

  Hur vi avelsbedömer våra hästar, avslutningsvis; vi ser till helheten hos individen. Från topp till tå poängsätts våra djur exteriört som ger en god uppfattning och individens exteriöra förutsättningar. Sedan har vi ridbedömningen där alla gångarter bedöms men även karaktären hos hästen. Detta helhetstänk är unikt och gjort att vår fina islandshäst har gjort enorma framsteg de senaste 20 åren.

  Så var stolta och fortsätt jobba för en progressiv utveckling, vi ska inte hävda oss inför storhästfolket utan vara stolta och förklara hur otroligt duktiga vi är inom vår sport och hur vi jobbar i en positiv riktlinje för hästvälfärd.

  Ridsport digital

  99:- i månaden