Porträtt
6 maj 2022 15:49
Ridsportplus

Emelie Althén och 24-åriga Snerpa satte nytt personbästa i P3

PassEmelie Althén och hennes 24-åriga Snerpa frá Ögmundarstöðum hamnade av en slump i startboxen för nio år sedan. Förra helgen satte ekipaget sitt personbästa i P3.

Emelie Althén och 24-åriga Snerpa satte nytt personbästa i P3
Emelie Althén och Snerpa frá Ögmundarstöðum. Foto: Åsa Althén

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är med glädje och värme Emelie Althén berättar om sin Snerpa frá Ögmundarstöðum (f-98 e Dugur frá Minni-Borg u Sóley frá Ögmundarstöðum) när Ridsport ringer upp. Snerpa 24 år sprang förra helgen in ekipagets personbästa i P3, 150 meter pass, med tiden 16,41 sekunder på SM-kvaltävlingen på Marmatorp.
    – Vi satsar på ytterligare en kvaltid. Två tävlingar är inplanerade. Om det går vägen, ja då åker vi till SM, berättar Emelie.

    Började tävla pass av en slump

    Ekipagets känsla för P3 väcktes av en slump hösten 2013 då Snerpa och Emelie gjorde sin första boxstart. De fick hastigt rycka in och ställa upp som medstartande då det endast var en startande i grenen. Snerpa intog kvickt sin position i boxen, så snabbt att det gick hål på Emelies ridbyxor. Med Snerpas mule mot grinden och ett hål på ridbyxans knä var de båda redo för sin P3-premiär.

    Där och då kände Emelie att polletten trillade ner för Snerpa. Från och med nu lades alla ovalbanegrenar på hyllan och de trasiga ridbyxorna likaså. Snerpa är startsnabb och en sann sprinter.
    – Pass är friskvård för Snerpa, berättar Emelie.

    Deras första SM tillsammans var på Wången 2014. De placerade sig på en tionde plats i P3. Ett starkt minne som inspirerat Emelie och som hon burit med sig genom åren från denna tävling var en äldre framgångsrik tävlingshäst. Niklas från Wahlberg (f-93 e Atli frá Syðra-Skörðugili u Hrönn frá Reykjarhóli) som med Anna Wahlberg avslutade sin tävlingskarriär 2014 med ett SM-silver i P3.
    – Jag sa då, tänk vad häftigt om Snerpa får en sådan framtid!

    Du vet aldrig vilket äventyr din häst kan ge dig

    Målsättningen och ambitionen gällande Snerpa när Emelie 2005 köpte henne var att Snerpa skulle utvecklas till en T2-häst.
    – När man köper en häst har man drömmar och mål. Det är inte alltid det blir som man tänkt sig. Det är viktigt att inte ge upp. Du vet aldrig vilket äventyr din häst kan ge dig, säger Emelie.

    Snerpa-webb-02
    Bild från SM på Wången. Foto: Privat

    Ganska snart fick planerna göras om och passen inkluderas i såväl träning som tävling. Att rida pass är en blandning av urkraft och frihetskänsla. Upplevelsen tillsammans med en häst som gillar att springa i pass är sann glädje.
    –  Det är som att ha sockerdricka i hela kroppen, beskriver Emelie med entusiasm.

    Tilliten har varit avgörande

    Snerpa som är en känslig och lite ängslig själ har fått Emelie att hitta till de flesta Bed & Box i vårt avlånga land. I tävlingsplatsernas tältboxar har Snerpa aldrig kopplat av. Det är mycket som ska stämma för att Snerpa ska må bra. Hon har en stark flyktinstinkt därför har tillitsträning och att bibehålla lugnet har varit både avgörande och viktigt för ekipagets utveckling. Det har funnits dagar av tvivel men idag litar Snerpa blint på Emelie.
    – Det är en mäktig känsla av tillit när man har förmånen att få lära känna en häst väl, säger Emelie.

    De senaste åren har den långsiktiga målbilden för träningen med Snerpa varit; frisk, stark och glad. Specifik passträning är inte längre aktuell. Nu prioriteras träningstid på allsidigt och varierande markarbete som longering, springa fritt på ridbanan ensam eller med en kompis, tömköra, promenader och träning med equiband.

    Emelies mamma, Åsa Althén, är den som numera mest rider Snerpa och familjen brukar skoja om att mamma Åsa tränar och Emelie tävlar. Med en äldre häst blir de kortsiktiga perspektiven viktigare och viktigare. Träningsupplägget handlar till största del om vad Snerpa vill och har lust för. Det är hästen som håller i taktpinnen.
    – Det är viktigt att varje dag göra en check kring dagens status. Att vara lyhörd inför sin häst har stor betydelse för att skapa de bästa förutsättningarna för god träning, säger Emelie.

    Fakta

    Emelie Althén

    Förening: Roslagens Islandshästförening Gladur
    Hästar: Snerpa frá Ögmundarstöðum, Sísí frá Björgum och Barbara frá Björgum
    Ålder: 37 år
    Bor: Norrtälje
    Jobb: Clas Ohlson, etablering

    Lägger fokus på bra grovfoder

    Kvaliteten på hästarnas grovfoder är A och O för Emelie Althén. Här lägger Emelie mycket tid på att finna ett bra grovfoder med låg sockerhalt till sina hästar. I övrigt ges inget tillsatsfoder, förutom blötlagd mash. Kontinuerlig tandkontroll och massage är också betydelsefulla komponenter för Snerpas hållbarhet. Emelie berättar att hon haft förmånen att ha samma hästmassör, Susanne Ingvarsdotter, under 15 år.

    Emelie hyr ett av stallarna på Väsby Stuteri och driver där en liten verksamhet med träning och inackordering. På gården bor två av Emelies tre ston. 2015 köptes Sísí frá Björgum (f-04 e Brjánn frá Reykjavík u Draumadís frá Breiðabólsstað) med målet att bli en ny tävlingshäst. Tanken var då att Snerpa så smått skulle gå i pension. Unghästen Barbara frá Björgum (f-19 e Lexus frá Björgum u Björg frá Björgum) är kvar på Island ett tag till.
    – Jag har verkligen fastnat för ston. Det finns något visst i deras personlighet och sätt som gör relationen till dem väldigt unik.

    För en passhäst kan det ibland vara som med ett proppfullt badkar som bara måste tappas ur

    Drömmen är att låta verksamheten växa och få möjlighet att ta en större plats i livets pussel. Idag kombinerar Emelie sitt hästintresse med sitt heltidsarbete på Clas Ohlson. Som tränare ser hon till sin stora glädje att intresset för pass ökar.
    – Jag arbetar för att synliggöra passen hos fritidsryttaren och jag ser ett ökat intresse för träning och tävling i femgångklasser. En femgångshäst bör få möjligheten att pröva sin pass. Passen kan skapa goda förutsättningar för utvecklingen av de övriga fyra gångarterna. För en passhäst kan det ibland vara som med ett proppfullt badkar som bara måste tappas ur, ibland måste bara passen läggas.

    Ridsport digital

    99:- i månaden