Hästliv
12 augusti 2024 11:23

Forskningssvepet: Övervikt ger ökat syrebehov

Feta hästarÖvervikt är vanlig även hos tävlingshästar, visar forskning. Denna upplaga av forskningssvepet innehåller även nya rön om linjär bedömning, träckbehandling vid diarré och försöken att få fram ett vaccin mot sommareksem.

Forskningssvepet: Övervikt ger ökat syrebehov
Hälften av hästarna i olika studier var överviktiga, även tävlingshästar.

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Feta hästar är ett globalt problem

I en översikt av tidigare studier kring hästars vikt – alla raser och globalt – var 50 procent överviktiga, och mellan 15 och 30 procent klassades som feta. Även tävlingshästar ingick i underlaget, som analyserats av foderexperter i USA. 

En av konsekvenserna för en överviktig, aktiv häst är att den behöver anstränga sig mer på grund av att den bär på extra kilon och påverkan på kroppen blir större. Tidigare forskning har visat att tio procent extra kroppsvikt ökar syrekonsumtionen med 15 procent och att även puls och kroppstemperatur ökar.

Hopphästar som fått extra vikt på 18 kilo landade närmare hindret och trampade igenom i kotan, vilket på sikt kan ge skador i senor och ligament.

Vid hullbedömning används oftast Henneke-skalan med poäng mellan 1 och 9, efter att olika delar på kroppen känts igenom. Varje poäng motsvarar mellan 11 och 22 kilo, så en häst som poängsätts till 7 (något överviktig) i stället för det ideala 5, kan bära på upp till 44 kilo extra.

Foderexperterna pekar på att ett av skälen till övervikt är att hästarna utfodras som om de arbetar hårt, när de i verkligheten endast får lätt motion.

Källa: Impacts of adiposity on exercise performance in horses. Shannon Pratt-Phillips et al. 

* * * * *

Linjär beskrivning motsvarar framtida prestation

Protokoll Linjär Beskrivning

Resultatet vid den linjära beskrivning som används vid unghästbedömning av SWB har jämförts med de första årskullarnas tävlingsresultat. Det visar att det går att förutse lämpligheten för prestation, och att de poängsatta egenskaperna skiljer sig mellan hopp- och dressyrhästar. 

För hopphästar var alla linjärt poängsatta hoppegenskaper av stor betydelse, samt vissa egenskaper associerade med exteriör och gångarter. För dressyrhästar var alla egenskaper förknippade med trav mycket viktiga, liksom flera egenskaper förknippade med exteriör och galopp. Medelpoäng var dock bättre än extrema sådana, för dressyrhästarna.

Källa: Phenotypic associations between linearly scored traits and sport performance in the Swedish Warmblood horse population. Sandra Bonow et al.