Hästägartips
24 oktober 2022 06:06
Ridsportplus

Gästkrönika: ”Var inte ett as”

KrönikaVad hände med ”olikheter förstärker” och ”man blir aldrig fullärd”? Ridsports gästkrönikör Sofie Viksten Engfors funderar över den sviktande sammanhållningen i hästvärlden, där det känns som det kan byggas häxbål på uppfarten om man har en annan åsikt.

Gästkrönika: ”Var inte ett as”
Sofie Viksten Engfors. Fil dr i hästvälfärd, entreprenör inom hästvälfärd och total hästnörd med en kärlek till lädersömnad och tappskor. Foto: PhotoByNorén

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Vi har mycket att vara stolta över inom hästsporten. Vi värnar om hästvälfärd, vi är ganska jämställda, vi skapar ledare, vi håller (väl?) ihop inom vår sekt. Men baksidan är att det finns läror som man aldrig får häda emot inom sekten, ”sanningar” från alla discipliner som inte får ifrågasättas. Hädar du, då byggs det häxbål på din uppfart.

  En del av ”sanningarna” jag har fått höra är att dressyrhästen inte kan gå ihop med andra hästar, att hopphästar inte gillar regn, att shettisar alltid är lata och feta, att travare inte kan galoppera, att om man ger godis börjar hästen alltid bita, att endast veterinärer kan hullbedöma häst, att vissa raser varken behöver foder eller vatten på vintern, att hästar som svettas behöver rakas året om, att man måste ge foderpreparat x, y och z, att westernhästar inte kan bli halta, att islandshästar är rasister och att lösdrifter alltid är leriga. Punkt.

  Trevlig sammanhållning? Knappast. Du skall icke häda i sektens kyrka.

  Om man, emot sitt sunda förnuft, ifrågasätter och bemöter ”sanningar” med forskning, påtalar likheter mellan discipliner och påpekar att saker sällan är svart-vita, så ska man DÖ. Utfrysning, hat på sociala medier, spanska inkvisitionen, rena hot och en kniv i ryggen. Trevlig sammanhållning? Knappast. Du skall icke häda i sektens kyrka.

  Vad hände med ”olikheter förstärker” och ”man blir aldrig fullärd”? Förstår ni inte att konsekvenserna för hästvälfärden kan bli otroligt negativa? Om alla skulle se objektivt på sin disciplin, skulle inte alla kunna göra förbättringar då? Kanske en ny träningsmetod, testa en ny gren, fråga varandra om andra sätt att göra saker? Tänk vad härligt om vi kunde hålla ihop.

  Vi lever i en tid där rättigheten att skrika ut sin åsikt går före allt folkvett, en tid där hat och fientlighet ibland får större utrymme än vad som är hälsosamt.

  Behåll en god ton och var snäll.

  Gör dig själv och andra en tjänst; behåll en god ton och var snäll. Sluta bygga bål till häxbränning. Prata om andra som du själv vill bli pratad om. Säg ifrån när någon är elak. Skäms inte för att erkänna om du har fel, det har vi alla ibland. Ifrågasätt gärna och våga diskutera, men gör det på ett respektfullt sätt. Krama en vän och pussa en mule.

  Du vet aldrig vad personen du möter har varit med om, var inte ett as.

  Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2022.

  Ridsport digital

  99:- i månaden