Porträtt
5 augusti 2023 06:16
Ridsportplus

”Han var verkligen en once in a lifetime-häst”

Hästarna i mitt hjärtaTuren i serien om hästar som fastnat lite extra i hjärtat har kommit till Eva-Karin Bengtsson. Vilken häst var det som startade islandshästkarriären och vem har betytt mest?

”Han var verkligen en once in a lifetime-häst”
Eva-Karin Bengtsson och Kyndill frá Hellulandi.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mitt i ett skifte av hästar blickar Eva-Karin Bengtsson tillbaka på tidigare hjärtehästar lite extra nostalgiskt. Eva-Karin ser sig nämligen om efter en ny stjärna efter att ha sålt Visir fra Nøddegården (f -07, e Jarl frá Miðkrika, u Lea II fra Nøddegården).

– Min tävlingshäst Visir är såld, och nu är jag på jakt efter en ny, berättar hon.

Den som betytt mest

– Det är Kyndill frá Hellulandi (f -97, e Andvari frá Ey I, u Dvöl frá Syðri-Brekkum). Jag köpte honom hösten 2003 från island, hem kom en pelikan. Huvudet var uppåt, ryggen hängde och underhalsen stod ut. Någonstans fanns det ändå något som gjorde att jag fastnade, och han utvecklades fantastiskt. 2005 vann vi SM och blev uttagna till landslaget. VM det året gick i Norrköping och det var helt otroligt, vi kom till a-final. I finalen blev han lite rädd och slog upp i galopp, så vi slutade på en sjätte plats. Det tänkte man kanske inte när man såg hur han såg ut när jag köpte honom, men han hade verkligen grym potential. Allt var enkelt, han tog träningen bra och svarade alltid ”visst matte, jag gör det!”. 2006 och 2008 red vi NM, och 2007 VM i Holland där vi kom på delad tredje plats. Där någonstans var vi på topp. Vi har ridit upp till 8,22 och faktiskt fått en 10 för lösa momentet. Ofta låg vi på 9 i lösa momentet, han var superfin när jag släppte tygeln. Korta tempot var lite mindre bra, men vi plockade alltid igen det i lösa. Tyvärr bröt han benet i hagen 2009 och jag fick ta bort honom. Det var en otroligt häst, jag förstod absolut inte hans kapacitet när jag köpte honom och väl i landslaget förstod jag knappt det heller. Det var en speciell upplevelse, och han var verkligen en once in a lifetime-häst.

Den som startade allt

– Det var min första tävlingshäst som jag köpte 1991, Valva frá Arnarstöðum (f -84, e Ófeigur frá Hvanneyri, u Hemra frá Arnarstöðum). Hon tände min gnista för islandshästen, då kom jag från hoppning och dressyr. Det var som att börja om på nytt, jag kände ”shit, det här är ju en helt ny grej”. Samtidigt fick jag enormt mycket hjälp från dressyren, som säkert hjälpte mycket med Kyndill också. Valva lärde mig att tölta, jag tävlade tölt och fyrgång på henne innan jag betäckte henne när jag blev gravid och sedan blev det inte så mycket mer tävling med henne.

– Att jag köpte just Valva berodde på en rekommendation av av en familj jag tidigare köpt häst av – Ljungqvist på Stenholmen. Jag fick höra ”vill du ha en riktigt bra häst köper du Valva”.

Eva-karin Bengtsson Nör Von Bucherbach
Eva-Karin och Nör von Bucherbach.

Den som varit mest komplicerad

Nör von Bucherbach (f -00, e Gammur frá Forsæti, u Nóta frá Ey I), en tyskfödd femgångshingst som jag köpte. Femgång kunde jag inte, men ville lära mig. Han var väldigt het, så det tog tid för mig att lära mig. Efter mycket jobb var han fantastiskt duktig och vi kunde skritta avslappnat, fatta galopp och sedan lägga pass. Jag red bland annat honom i Odense, och var skitnervös. Det krånglade för den ena efter den andra när det kom till femgång. Jag och Nör tog oss faktiskt till a-final med en femte plats i uttagningen. Det var en överraskning för mig att lyckas med det, väldigt roligt och vi slutade på en sjätte plats. Han blev riden väldigt disciplinerat – det behövdes med honom, annars sprang han bara.

Ridsport digital

99:- i månaden