Nyheter
26 februari 17:24
Ridsportplus

Hästägare påverkas av översvämningar: ”Vår verksamhet med hästar är hotad”

ÖversvämningHos Thomas Skógarnes i Skåne ligger flera stora hästhagar helt under vatten och både vindskjul och foder har gått förlorat. Här berättar hästägaren om läget och vad de anser behöver göras för att rädda verksamheten. 
– Översvämningarna har förödande konsekvenser, säger han. 

Hästägare påverkas av översvämningar: ”Vår verksamhet med hästar är hotad”
Ån är vanligtvis cirka fyra meter bred, men nu har vi en hel flod som är översvämmad och cirka 70 meter bred, säger Thomas Skógarnes. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Stora mängder regn och smältvatten från snö har gjort det besvärligt för gårdsägare i södra Sverige den senaste tiden. Thomas Skógarnes och hans fru Camilla driver sin verksamhet på Hallamölla gård på Österlen där de har 20 islandshästar. Gården är belägen vid Verkeåns naturreservat, där de erbjuder turridning i naturskön miljö och driver sin restaurang med Bed and Breakfast. I naturreservatet finns även milslånga vandringsleder och platsen är ett populärt resmål för turister.

  – Sedan november förra året har det kommit väldigt mycket regn. Sedan kom det en hel del snö som nu har smält och även det har påverkat. Ån är vanligtvis cirka fyra meter bred, men nu har vi en hel flod som är översvämmad och cirka 70 meter bred, säger Thomas. 

  418919741_359320303641318_2407917175425976390_n
  Det har aldrig varit såhär mycket vatten här tidigare under de tio år som vi har bott här berättar Tomas.


  Deras bostadshus har klarat sig från vattenmängderna. 
  – Men våra betesmarker och vindskjul står helt i vatten på ett djup om cirka 60 cm. På dessa platser har vi även förvarat torrt hö och haft våra maskiner stående. Översvämningarna har förödande konsekvenser. Våra beteshagar står helt under vatten och grannarnas fastigheter har också påverkats, säger Thomas. 

  ”Blir ledsen och rädd”


  – Vi har flera hagar som vi kan variera mellan, men när nästan hälften av den totala hagmarken står under vatten blir det svårare. Vi har en flock med 11 valacker och en annan flock med nio ston. Just nu vet vi inte hur översvämningarna kommer att påverka tillväxten av gräs i dessa hagar. Man blir ledsen och rädd, vattnet har en förödande kraft just nu. 

  Eftersom gården ligger i ett naturskyddsområde finns det vissa regler att förhålla sig till. Boende i området har därför lämnat in en skrivelse till Länsstyrelsen. 
  – Det behöver ske en förändring. Vår verksamhet med hästar är hotad. Det finns en plan från EU kallad natura 2000, som innebär att man vill bevara naturen i sådana här områden och bevara mångfalden bland annat, vilket såklart är bra. Problematiken som uppstår för oss fastighetsägare blir dock att vi inte får röja undan nedfallna träd och annat som lagt sig i ån och som bidrar till översvämningarna i vår lilla dal. Vi behöver en åtgärd. Det ligger även flera fallna träd längs med ridlederna efter den senaste tidens stormar, det gör det svårare för oss och vi kan inte rida förbi där. Naturens krafter påverkar oss på alla sätt och det märks att det har blivit förändringar i klimatet. Det har aldrig varit såhär mycket vatten här tidigare under de tio år som vi har bott här, säger Thomas. 

  426188609_922959589293614_7419729165933811090_n
  – Det behöver ske en förändring. Vår verksamhet med hästar är hotad.

  Räddningsinsats på gång

  För att rädda sin verksamhet har paret bett grannar, vänner och bekanta om hjälp. 
  – Vi ska försöka montera ned och återanvända det material som vi kan rädda från hagarna och vindskjulen. Sedan är planen att flytta skjulet till en hage högre upp för att det inte ska påverkas lika mycket av vattenmassorna. Den ersättning som vi kan få från försäkringsbolaget är ganska begränsad, så vi försöker rädda så mycket material som möjligt. Men oron består i att översvämningen i hagarna inte kommer att försvinna om vi inte får hjälp från Länsstyrelsen med resurser som kan begränsa vattenflödet.

  Ridsport digital

  99:- i månaden