Sport
14 juni 2024 06:01
Ridsportplus

Himmelstalund redo för Sport-SM

SM 2024Nu börjar upptakten inför SM på Himmelstalund. Ridsport har varit och tagit tempen på mästerskapsbanan – som till årets mästerskap fått sig ett lyft.

Himmelstalund redo för Sport-SM
Grover Östberg, Michael Österberg och Jenny Nilsson-Muskos. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det finns inget som diskuteras så mycket som bra underlag – därför har det till årets SM tagits ett större grepp om banan inför årets stora mästerskap: Sport-SM. Det är bara några veckor bort och förberedelserna är i full gång sedan länge.

    Det är Dyggur islandshästförening som till vardags huserar på Himmelstalundbanan och redan i höstas tog föreningen beslut att fräscha upp banan som byggdes till VM 1991.
    – De har fräst upp den, lagt på nytt material och gjort i ordning allting. Sen har det fått lägga sig över vintern.

    Det berättar Lena Andersson, projektledare i SM-gruppen.
    – Banan har varit renoverad några gånger genom åren men det behövs göras med jämna mellanrum om man vill behålla den i tävlingsmässigt skick. Då måste man göra några mer drastiska ingrepp med jämna mellanrum, säger hon.

    Sm-gruppen Himmelstalund _mal8603
    Ridsport var med när bangruppen gick igenom banorna inför SM som arrangeras 25 – 30 juni på Himmelstalund. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Och det ser riktigt lovande ut inför Sport-SM. Det konstaterar Grover Östberg och Michael Österberg.
    – Den är väl genomgången och den är hård. Den känns jättebra för hästarna, säger Michael Östberg och och Grover Östberg lägger till:
    – Just att den hyvlades upp i höstas, att den är väldigt slät och fin gör att grundförutsättningarna ser riktigt bra ut.

    Sedan 2019 har Grover Östberg och Michael Österberg haft hand om banan under SM. Bägge har döttrar som är aktiva tävlingsryttare, i form av Ester Östberg och Hannah Österberg.
    – Jag har varit med i den här svängen… Ja, det är jättemånga år nu. Jag började väl egentligen att ha hand om banan på Romme och stöttat min dotter i all ridning under alla år, berättar Michael Österberg.
    – Jag tycker det är roligt att preppa banor och se till så att det håller en bra kvalitet för både mitt eget barn och andras, förklarar Grover Östberg.

    Sm-gruppen Himmelstalund _mal8556
    Grover Östberg kollar banan. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Vad är utmaningarna med att förbereda en bana för ett stort mästerskap?
    – I år är det ganska lite utmaningar egentligen för de har ju gjort det grova arbetet i höstas redan. Nu gäller det bara att hålla efter nu under hela SM och då tror vi på att lyckas ganska bra. Sen beror det ju på väder och vind. Vädret är ju vädret, säger Michael Österberg.

    Under mästerskapet handlar det mycket om att kunna agera efter behov. Vädret påverkar mycket vad som behövs göras på banan. Men på schemat står: Sladda, salta och vattna.
    – Man måste vara uppmärksam hela tiden om man ser att det händer någonting på banan som inte borde hända, som att det börjar släppa i en kurva, berättar Grover Östberg som berättar att det är en hel del jobb under pågående mästerskap med preparering av bana både på morgonen och sent på kvällskvisten.
    – Man får ju mycket uppskattning från ryttarna och det känns ju jävligt bra för de ser ju vilket jobb vi lägger ner. De har alltid stor förståelse om vi behöver ordna något, säger Michael Österberg.

    Till årets mästerskap har också maskinparken förändrats. Den stora välten har bytts ut mot två mindre. Det berättar Jenny Nilsson-Muskos, SM-gruppen.
    – Vi hoppas kunna vattna bättre med en kubiktank och vi kommer ha en mindre saltspridare så vi kan salta bara där det behövs och inte överallt. Vi hoppas att detta ska ge ekipagen de bästa förutsättningarna för att prestera på topp.

    Sm-gruppen Himmelstalund _mal8629
    Trion passade på att slänga ett öga på startboxarna när ändå banorna besiktades inför SM. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Michael Österberg tycker att den uppdaterade maskinparken bådar gott.
    – Fördelen med att man har alla de här grejerna på plats det är att vi blir oberoende av yttre entreprenörer. Vi kan ju sköta allt det här själva med vattning, saltning och det här. Så det känns ju jättebra inför det här året.

    Jenny Nilsson-Muskos passar på att lyfta Grover Östberg och Michael Österberg.
    – Det känns verkligen tryggt att ha två så rutinerade banansvariga, som har varit runt på många olika banor och besitter sån erfarenhet och kunskap. Och som dessutom är så lösningsorienterade, säger hon.