Nyheter
19 november 2024 06:06
Ridsportplus

SIF:s höstmöte diskuterade hållbarhet och framtidens SM

FörbundFramtidens tävlande, hästvälfärd och hållbarhet var några av de ämnen som avhandlades under Svenska Islandshästförbundets höstmöte.

SIF:s höstmöte diskuterade hållbarhet och framtidens SM
Anna-Lena Berg presenterade projektet "Framtidens SM-anläggning". Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under lördagen pågick Svenska Islandshästförbundets höstmöte där flera frågor stod i fokus. Mötet inleddes med en föreläsning av etologen Elke Hartmann som är engagerad i den arbetsgrupp i hästvälfärd som finns inom SIF.

    Det bjöds därefter på ett digert program där bland det hållbarhetsarbete som SIF gör presenterades. Bland annat delgavs SIF:s hållbarhetspolicy som antogs av styrelsen 2 juli i år. Inom policyn ryms både social hållbarhet, ekologisk hållbarhet och ekonomisk hållbarhet. I projektgruppen kring Hållbara SIF finns Gunilla Lindgren, Anne Zetterqvist och som projektledare står Lisa Komét.

    Med social hållbarhet menas inkludering, trygg idrott och idrott fri från dopning. Inom begreppet Ekologisk hållbarhet nämns hästvälfärd och minsta möjliga påverkan på miljö och klimat.
    – Jobbar man med sånt som är bra för miljön jobbar man med sånt som är bra för hästen, konstaterade Gunilla Lindgren.

    Lisa Komet Gunilla Lindgren Höstmöte 2024 _dsc4282-förbättrad-nr
    Lisa Komét och Gunilla Lindgren. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Ekonomisk hållbarhet innebär en verksamhet fri från korruption, ekonomi i balsn och avtal med leverantörer och sponsorer som främjar hållbarhet.

    Tidigare i år så skickades en enkät med fokus på hållbarhet ut till SIF:s föreningar. 25 föreningar svarade eller 36 procent av alla föreningar. Under höstmötet presenterades resultat från den enkäten, där föreningarna fått dela med sig av sin uppfattning om SIF:s arbete med hållbarhet och också dela med sig information kring föreningarnas egna hållbarhetsarbete.

    I enkäten framkom att föreningarna inom området social hållbarhet tycker att trygg idrott är den viktigaste frågan. Inom ekologisk hållbarhet toppade hästvälfärden och inom ekonomisk hållbarhet var det god ekonomi som flest föreningar angett som viktigast.

    Medlemsvärvningen lyftes också i enkäten och där konstaterades att många föreningar jobbade med medlemsvärvning genom sociala medier och genom samarbete med andra ideella föreningar.

    Lisa Komét och Gunilla Lindgren berättade att SIF vill jobba mer kring hållbarhetsarbete och vände micken mot publiken där det efterfrågades utbildningsinsatser och även frågan om hur man ska värva medlemmar dök upp. En medlem efterfrågade oberoende foderrådgivning och Gunilla Lindgren meddelade att det är en föreläsningsserie på ingång där även foder kommer ingå.

    Framtidens SM-anläggning

    Under höstmötet presenterades även resultatet av de projekt som pågått berört frågan om framtidens mästerskapsplats. Projektledare är Anna-Lena Berg, som presenterade en liten del av arbetet i somras i samband med Sport-SM.

    Ingemar Tapper började med att presentera bakgrunden till projektet där Gerstorps ryttarsällskap, Fengur islandshästförening och Strokkur islandshästförening hade lämnt in en motion om att SM borde vandra runt. Riksmötet beslutade 2023 att bifalla motionen och ska ha för avsikt att möjliggöra arrangerande av Sport-SM respektive GK-SM på olika platser i Sverige.

    Med i styrgruppen är Anna Ryberg, Ingemar Tapper, Jan Berntsson och Anna-Lena Berg.

    I projektet har det funnits en referensgrupp beroende av både tävlingsryttare, tävlingsarrangörer, domare med flera. Dessa är också stationerade i olika delar av landet. I referensgruppen har det bland annat hållits enskilda intervjuer för att referenspersonerna inte skulle påverka varandra.

    Syftet med projektet har varit att utreda vilka bör- och skallkrav som skulle kunna användas vid en beslutprocess avseende val av framtida SM-anläggningar från och med 2027 samt möjligt ansökningsförfarande. Alla SM har omfattats av projektet.

    Anna Lena Berg Höstmöte 2024 _dsc4303-förbättrad-nr
    Projektet presenterades tydligt.

    Transparent och tydligt

    Anna-Lena Berg berättade att hon under arbetet konstaterat att inom islandshästvärlden så är det få länder som har transparenta processer när det gäller val av mästerskapsanläggningar. Under sitt projekt har hon fört dialog med andra förbund som konstaterar att de har få anläggningar som de anser uppfyller kraven för ett fullskaligt mästerskap.
    I Danmark finns bara en anläggning som håller för mästerskap, så även i Tyskland. Genomför vi detta projekt blir vi först i islandshästvärlden att ha en strategisk och transparent process, berättade Anna-Lena Berg.

    Under projektet har en beslutprocess och ansökningsförfarande tagit fram.
    – Vi kommer aldrig kunna göra alla nöjda, men vi ska vara transparenta och kunna förklara varför vi valt en specifik anläggningar.

    I projektet är det föreslaget att det ska finnas en SM-urvalsgrupp som inte är densamma som SM-gruppen. Gruppen ska vara sammansatt av ett antal människor men det formella beslutet kring vilken plats SM arrangeras på tas av styrelsen.

    Föreningar kommer få skicka in intresseanmälan via ett online-formulär.
    – Nu får vi hoppas att flera anläggningar vill anmäla sitt intresse så det finns flera anläggningar att välja på. I online-forumläret kommer det framkomma vilka kriterier som krävs, sa Anna-Lena Berg.

    Rekommendationen från projektet är att Lag-SM kommer byta tävlingsplats varje år. Sport-SM och GK-SM skriver kontrakt med två år, med ett års möjligt förlängning. Sen ska man byta anläggning/plats. Föreslaget är att val av mästerskapsanläggning 2027 kommer att meddelas under Sport-SM 2025.

    Anna-Lena Berg presenterade delar ur den föreslagna enkäten där det blev tydligt att det finns en tydlig önskan om ett professionellt arrangerat SM med alltifrån frågor kring handikappsanpassning till att det finns en god relation med kommunen.

    Dessutom presenterades en rad kriterier, som inte är avgörande kring beslut om var mästerskapen arrangeras men mer är ”grädde på moset” som Anna-Lena Berg sa.
    –Där finns önskemål om ordentliga spolspiltor med varm. och kallvatten, att man kan bygga hage till sin häst och vattentoaletter – vi är trötta på bajamajor, sa Anna-Lena Berg skämtsamt.

    Anna Lena Berg Höstmöte 2024 _dsc4310-förbättrad-nr
    Förslag på skall-krav för de olika mästerskapen.

    Det konstaterades att om ett antal år kanske det kommer finnas två till tre anläggningar i Sverige som lever upp till alla krav plus önskemål/kriterier.

    – Styrelsen kommer nu ta vid, berättade Anna-Lena Berg.

    Framtidens tävlande diskuterades

    Under eftermiddagen tog Karolina Lagerlund, VD på Hästnäringens nationella stiftelse, vid. Hon lyfte aktuella frågor kring hästvälfärd.

    Dagen på höstmötet avslutades med en workshop kring framtidens tävlande. Mötesdeltagarna delades in i grupper där de fick olika ämnen att diskutera, bland annat stod alternativa tävlingsformer, lagtävlingar med mera på agendan i de olika grupperna.

    En sammanfattning från SIF Avels höstmöte kommer under veckan.