Sport
3 juli 2022 21:42
Ridsportplus

”Jag är så tacksam över att de såg mig och min ridning”

SM 2022Det blev en jämn final i T1 och flera röster hördes om att det var en av de bättre töltfinalerna på länge. Som slutlig segrare och därmed svensk mästare stod Jamila Berg Dibi och Toppur frá Auðsholtshjáleigu.

”Jag är så tacksam över att de såg mig och min ridning”
Det var känslosamma steg fram till prisutdelningen för ekipaget. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var en oerhört rörd Jamila Berg Dibi som red in till prisutdelningen med Toppur frá Auðsholtshjáleigu (f-07, e Álfasteinn frá Selfossi, u Trú frá Auðsholtshjáleigu). Ekipaget slutade på poängen 8,56 och fick flera 9:or under sin ritt.
– Jag har haft Toppur i sex år nu, och han blir bara bättre. Det är nog det jag beundrar mest med honom, att han bara fortsätter att bli bättre. Han har blivit allt starkare och mer lösgjord, det är först nu jag känner att jag får ut det jag vill, säger Jamila Berg Dibi.
– Han har utvecklat mig enormt som ryttare. Han är den häst jag lärt mig mest på. Jag har aldrig haft en häst så här lång period tidigare så det betyder mycket. Det är tack vare långsiktig träning och uppbyggnad som han har blivit så stark som han är i dag. Han har alltid haft mycket rörelser och hög samlingsgrad så det är nu ett plus ett har blivit två.

Jamila Berg Och Toppur 05
Under finalen. Foto: Sandra Nordin Johansson

Tight mellan guld och silver

I finalen blev det en tight strid mellan Jamila Berg med Toppur och Kristján MagnússonÓskar från Lindeberg (f-12 e Oliver frá Kvistum, u Fram från Lindeberg) där Kristján Magnússon och Óskar slutade på poängen 8,50 och därmed tog SM-silver.
– Ibland har man marignalerna på sin sida och det hade jag i dag. Jag gillar verkligen att möta så bra motstånd, jag älskar verkligen Oskar och Kristján är en god vän till mig. Hela gänget i a-finalen är verkligen otroligt skickliga ryttare och det är otroligt roligt för Sverige att det finns så fina ekipage, jag är stolt över att få vara en del av det.

 

Jamila Berg Och Toppur 13

Efter ritten tilldelades även Jamila Berg domarnas pris: feather price. Ett pris som domarna ger till den ryttare de tycker visat god och harmonisk ridning.
– Det är det finaste man kan få. Jag är så tacksam över att de såg mig och min ridning. Priset står för det jag vill visa min ridning, att det ska vara lätt och mjukt – att jag blev sedd för det i dag gör mig så rörd och tacksam.

Stöd från både publik och familj

Från det att ekipaget kom in på banan hade de ett stort stöd från publiken.
– Det betyder också jättemycket, att de gillar den ridningen de ser. Det är så många som hört av sig efter ritten, även folk jag inte känner och när jag kommer hem ska jag läsa igenom varenda meddelande jag fått. Jag är jättetacksam och ödmjuk för den uppskattning jag får. Det betyder mycket, man arbetar dygnet runt och det betyder massor att folk gillar den ridningen de ser.

Jamila Berg Och Toppur 11
Jamila och Toppur omgiven av familjen. – Jag är så otroligt tacksam över att hela min familj kunde vara med mig på den här tävlingen. Vi är ett sånt bra team och har alltid varit, säger Jamila. Foto: Sandra Nordin Johansson

Närmsta veckan kommer besked om vilka som blivit uttagna till landslaget och Jamila Berg Dibi hoppas delvis på att bli uttagen till Nordiska mästerskapen men huvudfokuset ligger längre fram.
– Jag vill ge det ett år för att finslipa och höja vår lägsta nivå ytterligare. Jag är partisk, men jag tycker att han ska ha en plats på VM nästa år.

Jamila Berg Och Toppur 06
På väg ut från finalen. Kanske får T2-ekipagen se upp i framtiden? Foto: Sandra Nordin Johansson

Tema: Uppladdning inför VM (17)

Ridsport digital

99:- i månaden