Porträtt
26 januari 2023 06:24
Ridsportplus

”Jag har tagit inspiration från islandshästarna till dressyren”

NomineradMadelen Johansson är islandshästryttaren som nu också är nominerad till Årets dressyrryttare i Östergötland. Med en fot i varje disciplin är målen höga, samtidigt som lärdomar från den ena disciplinen är till gagn för den andra.

”Jag har tagit inspiration från islandshästarna till dressyren”
Madelene Johansson satsar på både islandshästarna och dressyr. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Madelen Johansson är mer eller mindre född i sadeln och red i sin barndom både hoppning och dressyr, förutom islandshästar. När tiden blev knapp vid 12–13 års ålder blev det dags att välja – och islandshästarna drog det längsta strået. Därefter har Madelen tagit otaliga SM-medaljer och ridit i landslaget. Till vardags bedrivs verksamheten hemma på Ödegården i Linköping där Madelen tar emot hästar och ryttare för utbildning men även har inackorderingar. Ändå har längtan efter dressyren alltid funnits kvar som en dröm i periferin.
    – 2012 bestämde jag mig för att nu gör jag det! Jag åkte ned till Holland där jag fick hjälp att hitta en riktigt bra häst, då sexåriga Bonbon (f -06, e Johnson – Ediena), berättar Madelen som två år senare även köpte då två och ett halvt år gamla Herôme De Baian (f -12, e Negro – Jazz), till vardags kallad Mr Bean.

    En kombination av lärdomar

    Under årens lopp har Madelen utbildat först Bonbon, som inte var så utbildad när hon kom till Madelen, till Medelsvår B, för att därefter mellanlanda på en äldre valack som agerade läromästare för mer avancerade rörelser som byten och piruetter. Därefter blev det dags att fatta tyglarna och rida in Mr Bean, som är den hästen som Madelen idag tävlar dressyr på upp till Intermiedier. 

    Madelene Johansson 7
    Mr Bean har Madelen själv plockat fram från oinriden till att idag tävla Intermediär. Foto: Privat

    – Det finns lärdomar från båda inriktningarna att dra nytta av. Man kan säga att jag har en dressyrbetoning i min träning av islandshästar eller tvärtom – islandsinspiration i dressyrarbetet, skrattar Madelen och fortsätter:
    – Inom islandshästar är vi duktiga på att rida framåt samt hålla hästarna lätta och känsliga för våra hjälper. I Dressyren låter man det ta tid, inget forceras fram, och mycket tid läggs för grunderna. Det är viktigt för mig.

    Det skulle helt klart vara mer pinsamt att komma med en dressyrhäst som inte var fixad från hov till svans, än en islandshäst.

    Madelene Johansson

    Dressyr – ett anpassat tävlingssystem

    Med en fot i varje värld är det enkelt för Madelen att se kontraster och skillnader mellan de olika disciplinerna. Att komma till en dressyrtävling på annat sätt än med en badad, knoppat häst med väloljade hovar finns inte, medan ett halmstrå i svansen kanske inte är hela världen inom islandshästvärlden.

    Madelen Johansson 2
    Madelene och egenuppfödda Leikur från Ödegården. Foto: Privat

    – Det skulle helt klart vara mer pinsamt att komma med en dressyrhäst som inte var fixad från hov till svans, än en islandshäst. Inom islandshästar känns stämningen mer lättsam, man pratar med varandra och det är okej att ”komma som man är”.
    – Å andra sidan är tävlingssystemet inom dressyr tydligare och mer fördelaktigt. Inom Lätt, Medelsvår och Svår finns A-C som sedan dessutom har ytterligare variationer av svårighetsgrader i programmen genom 1–3. Jag upplever det som fördelaktigt i och med att det blir enkelt att succesivt öka svårighetsgraden. I ena programmet är det ett enkelt byte, för att i nästa vara byte i språnget och sedan byggs serierna på. Ett schyst system helt enkelt.

    Hög målsättning

    Framöver fortsätter satsningen inom både dressyr och island. Siktet är inställt på Grand Prix i dressyr och mästerskap samt landslagsplats med islandshästarna. Det är mål som får ta tid.
    – I år kommer jag fortsätta tävla Mr Bean och hoppas att vi kan hoppa upp en nivå till samt rida Lag-SM. Med islandshästarna är det framför allt Sjarmi från Kristineberg (f -13, e Prins från Knutshyttan, u Sía från Kristineberg) som kommer synas. Förra säsongen var han skadad, men 2021 kom vi på en tredje plats i femgång på SM. Sedan har vi min egenuppfödda sjuåring Leikur från Ödegården (f -16, e Hnokki frá Fellskoti, u  Lokkadís från Kristineberg) som fick börja komma ut på tävlingsbanan förra säsongen, som jag i år kommer fortsätta ta ut.

    Madelenjohansson 6
    Madelene och Sjarmi från Kristineberg kom trea i femgång under SM 2021. Sjami har en totalbedömning på 8,30. Foto: Privat

    Nervös väntan

    På lördag väntar slutet på månader av spänning för Madelene, då Årets dressyrryttare koras under den traditionsenliga galamiddagen. Drömmen om att bli nominerad har funnits med i många år, och var lite av en överraskning. Efter att tävlingarna gick trögt i början av hösten låg Madelen och Mr Bean inte speciellt bra till på rankningen, men det vände snabbt efter betydligt bättre resultat under senare delen av hösten. Där väcktes också en blygsam tanke om att det kanske kunde vara möjligt med en nominering.
    – När jag fick hem brevet att jag är en av tre nominerade blev jag så lycklig. Det är otroligt stort för mig att bara bli nominerad.
    – Det känns jättenervöst, det är en otroligt fin tillställning så får vi se hur kommittén som fattar beslutet har resonerat.

    Fakta

    Ett urval av Madelen Johanssons meriter

    Madelene Johansson 1
    Madelene Johansson och Leikur från Ödegården. Foto: Privat

    Madelene har ridit flertal islandshäst-SM med bland annat tre SM-guld, blivit uttagen till landslaget fyra gånger och ridit NM. Hon har även ridit flertal GK-SM och GK-NM.

    Inom dressyr har Madelene bland annat ridit två lag-SM och vann under hösten Dressagepower Horse Show på 68,43% i Intermediär 1.

    Ridsport digital

    99:- i månaden