Sport
25 november 2022 15:19
Ridsportplus

Julie Cristiansen om Kveikur: ”Det är ett privilegium att få rida en sån här häst”

SIHSDen trefaldiga världsmästaren Julie Cristiansen rider Kveikur frá Stangarlaek 1 på Friends. Hingsten kom till henne för knappa tio dagar sen.
– De första dagarna var jag helt starstruck, säger hon.

Julie Cristiansen om Kveikur: ”Det är ett privilegium att få rida en sån här häst”
Julie Christiansen och Kveikur. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Julie Christiansen och Kveikur frá Stangarlaek 1 (f-12, e Sjóður frá Kirkjubæ, u Raketta frá Kjarnholtum I) landade på en andraplats i uppvärmningsklassen på Friends under torsdagen. Med poängen 8,0 hamnade de strax efter Maria Berg och Toppur frá Auðsholtshjáleigu (f -07, e Álfasteinn frá Selfossi, u Trú frá Auðsholtshjáleigu).

  Det var för tio dagar sen hingsten landade hemma i stallet hos Julie Christiansen i Danmark. Frågan om hon ville rida honom kom strax innan när hon höll kurs hemma på gården och Kveikurs ägare Gitte Fast Lambertsen var en av kursdeltagarna.

  – Då fick jag frågan och jag svarade ”Okej”, skrattar Julie Christiansen som beskriver att de första dagarna med Kveikur på plats så var hon lite starstruck.

  Den första dagen red hon bara en lugn tur i skogen för att lära känna honom.
  – Han har ju hållits igång så han har kondition, säger Julie som under de senaste dagarna också kontaktadeAðalheiður Guðjónsdóttir som red och tränade hingsten under tiden han stod på Island.
  – Hon har gett mig flera råd, det är viktigt att rida efter ett system som hästen känner igen  – för hästens skull. Så jag har lyssnat på hennes råd.

  Under intervjun tittar Kveikur nyfiket på oss och får en hel del kel av Julie Christiansens son Óscar som kallar hingsten för hans smeknamn ”Kveik”.

  – Det är ett privilegium att få rida en sån här häst. Men det är också en häst man måste förvalta för gör man inte det kan han gå sönder. Han är en sån fin och trevlig häst så det handlar bara om att jag ska hjälpa honom så gör han resten, säger Julie som berättar att Kveikur är otroligt positiv och cool. Något som också märktes när hingsten kom in i arenan, som skiljer sig stort från ovalbanor utomhus.

  – Han tog det hela med ro, han tittade på några saker men det var mer ”Oj vad spännande!”. Han kom in på arenan, var så cool och brydde sig inte om varken publik eller applåderna.

  Under fredagskvällen startar ekipaget på Friends Arena i internationell konkurrens och det låter som det finns mer att hämta ur hingsten.
  – Under uttagningen så tog vi det bara lugnt och fint och jag bad honom inte om något mer.

  Den stora frågan är såklart om detta är ett samarbete som kommer att kunna mynna ut i en VM-satsning.
  – Kveikur har ju sitt sommarjobb och har haft över 140 ston. Ägarna är väldigt professionella och har sin filosofi kring semin och då krockar det lite med en tävlingssäsong.

  World Cup i Tölt startar kl 17.00 på Friends arena.
  En längre intervju med Kveikurs ägare kan du läsa här

  Ridsport digital

  99:- i månaden