WR-tävlingUnder lördagen gick startskottet för utomhussäsongen när omkring 60 ekipage tog kvalchansen på Sundabakkis tävling med worldrankingstatus.
Karin Larsson tog täten i GK: ”Så berörd över allt han gör för mig”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Med flaggan i topp och fyllda av energi äntrade Karin Larsson banan under lördagsförmiddagen tillsammans med 18-åriga Gorm från Smedjan (f -07, e Dökkvi frá Mosfelli, u Glöd från Ekhaga). Ekipaget har kamperat ihop i fem år efter att Karin 2020 föll för valackens gångarter och sätt att möta Karin där hon var. Samtidigt vittnar Karin om att det inte alltid är lätt att ta över en tävlingshäst.
2016 lånades Gorm ut till isländska Glódís Rún Sigurðardóttir vid NM. Ekipaget knep flera medaljer och senare tävlades Gorm av Felicia Lindblom innan Karin tog över tyglarna 2020. Mycket tid har ägnats i skogen, där Karin och Gorm trivs som allra bäst, men även tävlingsbanan har blivit en återkommande plats. Bland annat har ekipaget startat på Falsterbo tre år, GK-SM 2024 och Elmia samma år. Även om ekipaget tävlar i både sport och gæðingakeppni blommar de ut lite extra i GK. Det märktes inte minst när ekipaget slog till med två topplaceringar under lördagen på Sundabakki – vinst i både GDB och GK-tölt.
– Det känns helt fantastiskt, vi har jobbat mycket under vintern. Vi satte programmet och Gorm kändes väldigt stark, vi är mer ihop och har hittat varandra bättre nu. Jag har ändå haft honom i nästan fem år – det tar sin tid att hitta varandra, konstaterar en stolt Karin som under det senaste året fått göra fördänringar i sitt träningsupplägg. Tidigare tränade ekipaget för Vignir Jonasson, men efter Vignirs tragiska bortgång har de istället blivit en del av en tävlingsgrupp som en gång i månaden tränar för Jenny Göransson på Sundabakki. Därutöver rider Karin även för Sebastian Benje som sedan en tid har sin verksamhet på Sundabakki. Det är en rörd Karin som hyllar sin häst.
– Jag är så ödmjuk över allt Gorm lärt mig och blir så berörd över allt han gör för mig. Gorm är så arbetsvillig och positiv i ridningen, det är fantastiskt att få sitta på en häst som bjuder på den känslan. Det har jag aldrig fått uppleva med någon häst tidigare.
Maija Hahlin stod för dagens högsta poäng
Solen och stämningen sken ikapp under lördagen när tävlingssugna ekipage möttes i gemenskapen av att utomhussäsongen är igång. Karins poäng på 8,21 i GDB och 8,33 i GK-tölt stack ut. Sebastian Benje tog rygg i GK tölt och landade ut på 8,28 på 6-åriga Vilmundur från Sundabakka (f -19, e Fengur från Backome, u Vísa från Sundsberg).
Utöver GK reds en uppsjö sportklasser där högst totalpoäng delades ut i T2. Ekipaget bakom poängen på 6,53 heter Maija Hahlin och Darri frá Hjarðartúni (f -09, e Hnokki frá Fellskoti, u Dögg frá Breiðholti, Gbr.) som framför allt belönades för valfritt tempo och lösa tyglar, där de fick två 7,0 i vardera moment.
Även 18-åriga Lilly Björsell utmärkte sig och och knep en delad förstaplats i T1 för samtliga ålderskategorier. Tillsammans med Börkur fra Kleiva (f -09, e Burkni frá Feti, u Ösp fra Skarholt) inledde Lilly säsongen med totalpoängen 6,37. Samma poäng fick Ida Karlsson och Askur frá Hveragerði (f -12, e Barði frá Laugarbökkum, u Þokkadís frá Hveragerði).
Dessutom var Lilly med i toppstriden i P2. Den här gången i sadeln på Tandri från Vade (f -06, e Gandur frá Skjálg, u Losta frá Norður-Vík) och med tiden 8,99 sekunder. Snabbast var Hrafnkell Karlsson och Lækur frá Efsta-Seli (f -10, e Dugur frá Þúfu í Landeyjum, u Lady frá Neðra-Seli) som spurtade hem vinsten med sina 8,39 sekunder.
Även Alva Althén fick med sig en blågul rosett hem efter att ha knipit segern i V1 tillsammans med Vikar frá Lækjamóti (f -09, e Tjörvi frá Sunnuhvoli, u Von frá Stekkjarholti).
Under söndagens rids återigen sport och gæðingakeppni på Sundabakki, även denna gång med worldrankingstatus.
Fullständigt resultat från tävlingen hittar du i Horseday-appen
Fakta
Kvalgränser till sport-SM 2025
För att kvala till SM krävs två kval från separata tävlingar med status nivå 1 eller 2, med undantag från P1, P2 och P3 där tider kan tillgodogöras från samtliga officiella tävlingar. Ett kval måste vara max 12 månader gammalt, medans det andra får vara upp till 24 månader gammalt. Det är uttagningspoängen som räknas.
T1
Senior 6,6
Young rider, 16-21 år 6,1
Junior, 13-15 år 5,70
T2
Senior 6,5
Young rider 6,0
Junior 5,4
V1
Senior 6,5
Young rider 6,2
Junior 5,7
F1
Senior 6,2
Young rider 5,6
Junior 5,0
PP1, stilpass
Senior 6,1
Young rider 5,5
Junior 4,5
P1, 250 meter pass
Senior 27 sekunder
Young rider 28 sekunder
Junior 29 sekunder
P2, speedpass
Senior 8,8 sekunder
Young rider 9,5 sekunder
Junior 11 sekunder
P3, 150 meter pass
Senior 18 sekunder
Young rider 19 sekunder
Junior 21 sekunder
Fakta
Kvalgränser till GK-SM 2025
För att kvala till SM i gæðingakeppni krävs två kval från separata tävlingar med status nivå 2 eller 3. Ett kval måste vara max 12 månader gammalt, medans det andra får vara upp till 24 månader gammalt. Undantaget är GDK där det räcker med ett kval från nivå 2 eller 3, dock max 12 månader gammalt. Det är uttagningspoängen som räknas.
GDA, a-flokk
8,15
GDB, b-flokk
8,25
GDYA, 14-21 år
8,0
GDYB, 18-21 år
8,10
GDT, 14-17 år
8,10
GDK, 10-13 år
7,90
GK-tölt
Senior 8,25
Ungdom 13-21 år 8,05
Följ Ridsport på