Sport
26 juni 17:57
Ridsportplus

Klara Solberg: ”Lite press eftersom det är sista young rider-året”

SM 2024Hon toppade uttagningen i T1 young rider och tog sig direkt till a-final. Dessutom tog Klara Solberg sig också vidare till a-final i T2 young rider. Och drömmen finns om en plats i landslaget för att få avsluta young rider-åren med NM.

Klara Solberg: ”Lite press eftersom det är sista young rider-året”
Klara Solberg med Sabrína frá Fornusöndum.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  De la sig i toppen i uttagningen för T1 young rider. Klara Solberg med Sabrína frá Fornusöndum (f-11, e Ardur frá Brautarholti, u Gná frá Forsaeti) har under flera år varit duo på tävlingsbanan och ekipaget red bland annat NM 2022 där de vann b-finalen i T1 för young rider och tog sig till a-final. Samma år blev de svenska mästare i GDYB och förra året tog de SM-silver i T1 för young rider.

  Under dagens ritt på ett stekande Himmelstalund landade poängen på 6,77 i en på många håll ovanligt jämn uttagning.
  – Det är såklart en del saker man kommer vilja förbättra i finalen. Men jag tycker generellt att det kändes väldigt glatt och positivt. Jag var jättenöjd med henne. Det har varit lite press efterson sista young rider-året. Men jag tycker generellt att jag blir nöjd. Jag har lärt mig jättemycket de senaste åren.

  Vad är det du lärt dig?

  – Dels hur jag behöver lägga upp träningen med en häst som henne. Att hitta rätt knappar att trycka på. Njuta av det som går bra och att komma igen när man har sämre dagar. Jag har lärt mig jättemycket, bland annat att bli en bättre ryttare med henne.

  Från NM 2022 har mer erfarenhet samlats konstaterar Klara.
  – Jag har lärt mig känna både mig och henne i tävlingssituationer när det är mer press. När man vill prestera mycket själv att då hitta tillbaka till det man kan och det man har tränat på istället för att försöka överrida hästen. Vi har hittat en bra balans.

  Klara berättar att Sabrína är en väldigt tydlig häst som tydligt markerar när något går utanför systemet.
  – När jag sätter för mycket press eller tappar min ram sätter hon sig emot, surar lite och säger ”Nu får du skärpa dig”. Hon är så tydlig och verkligen guld värd.

  Stoet köptes 2020 och det var en trygg och snäll individ som Klara fastnade för.
  – Jag kände att det här är en häst jag litar på och som kan lära mig mycket. Jag kände direkt att det finns mycket i henne. Det finns mycket som jag gillar och uppskattar i henne. Hon är ganska lätt när man gör rätt.

  Vad tänker du om dina chanser till NM?
  – Jag tycker verkligen att det vore otroligt roligt att få rida NM igen och verkligen få ge allt där och känna att man avslutar young rider-åren lite på topp.

  Vad tänker du om steget efter det?
  – Jag vill ju ha ett föl efter henne. Så att förhoppningsvis kanske hon kan bli mamma snart även fast det tar emot såklart. Man hoppas ju såklart att hon ska kunna ge mig min nästa tävlingshäst.

  Ytterligare en häst med till SM

  Med sig har Klara också Kjarkur frá Lækjamóti II (f-14, e Sjóður frá Kirkjubæ, u Hrönn frá Leysingjastöðum II), en häst hon fått låna från James Faulkner. Klara och Kjarkur tog sig vidare till a-final i T2 för young rider.
  – Jag har egentligen inte ridit honom supermycket. Jag har ridit honom ibland tidigare, för några år sedan. Sen så började jag rida honom i mars mer ordentligt, berättar Klara.
  – Så kom jag och James överens om att jag kunde tävla honom lite. Mest bara för att jag skulle få testa att rida T2. Vilket jag aldrig har gjort. Så jag känner mig fortfarande som en nybörjare varje gång jag släpper tygeln. Men han så snäll, en riktig nallebjörn.

  Klara berättar också att banan på Himmelstalund är hennes favoritbana att tävla på.
  – Allt är så nära. Det är så smidigt med framridningen till collecting ring och sen så bara in på banan. Det är alltid god stämning och jag har många goda minnen härifrån.

  Ridsport digital

  99:- i månaden