Avel
29 januari 16:40

Läkemedelsresistens oroar forskare – kan vara livshotande för föl

ForskningForskare varnar för att ett vanligt avmaskningsmedel håller på att förlora sin effekt.

Läkemedelsresistens oroar forskare – kan vara livshotande för föl
Spolmasken kan orsaka stora problem för föl. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Hästens spolmask har fortsatt att utveckla resistens mot det vanligt förekommande avmaskningsmedlet fenbendazol – vilket kan vara en stor fara för fölets hälsa. Forskare ser nu allvarligt på resultaten i en ny studie från SLU, som visar på utbredd resistens mot avmaskningsmedlet hos svenska stuterier.

Spolmasken är en parasit som främst drabbar föl och unga hästar som saknar den motståndskraft som den vuxna hästen har utvecklat. Hos äldre hästar är spolmaskinfektion mycket ovanligt. Däremot kan en stor mängd parasiter orsaka allvarlig förstoppning i fölets tunntarm, vilket kan vara livshotande. Rekommendationen för behandling av föl i Sverige är därför att avmaska samtliga föl mot spolmask vid 8-10 och 16-18 veckors ålder, enligt SLU.

Tidigare har man kunnat använda flera sorters avmaskningsmedel, men sedan början på 2000-talet är det känt att överanvändningen av läkemedel mot spolmask har lett till att en resistens har utvecklats. Rekommendation numera har varit att använda sig av exempelvis pyrantel och fenbendazol vid avmaskning mot spolmask, men även här finns dokumenterad resistens som har uppkommit de senaste åren. Problematiken med så kallad multiresistens hos hästens spolmask oroar nu forskarna.

Vanligt att stora gårdar avmaskade oftare

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, ville undersöka det aktuella resistensläget i Sverige mot det idag främst använda avmaskningsmedlet för behandling av spolmask, fenbendazol. I en ny studie, som även publicerats i den vetenskapliga tidskriften Veterinary Parasitology, undersöktes effekten av detta läkemedel på 11 svenska gårdar med totalt 92 föl under ett års ålder. Resistens mot fenbendazol påvisades på fyra gårdar, med en effekt på mellan 45-96 procent. Studien visar sammanfattningsvis på förekomst av etablerad resistens mot fenbendazol hos hästens spolmask.

Man kom även fram till att det förekom en statistiskt säkerställd ökad risk för resistenta spolmaskar på gårdar med fler än 40 fölningar per år. Dessutom var det vanligare att stora gårdar avmaskade sina föl oftare än de nationellt rekommenderade två behandlingstillfällena. Endast en av de studerade gårdarna avmaskade enligt de nationella rekommendationerna, och sex av gårdarna avmaskade sina föl tre eller fler gånger under fölens första levnadsår.

Källa: Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU
Till den vetenskapliga artikeln hos Veterinary Parasitology