Hästägartips
9 januari 14:56
Ridsportplus

Lårkakor – smällar du kan få leva med

Kroppslig utmaningLårkakor förknippas med kontaktsporter som fotboll. Men ridsporten har ett stort mörkertal – och här pratar vi närkontakt av tuffare slag. Bett, sparkar och fall. Många får leva med sin kaka livet ut.

Lårkakor – smällar du kan få leva med
Fotbollsspelare är snabba på att linda när de fått en smäll. Det är något ryttare borde ta efter för att minska konsekvenserna av en lårkaka. Illustration: Veronica Ballart Lilja

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är över 15 år sedan som Angelika Olsson ramlade av och blev sparkad på låret. Det dröjde innan hon kunde dra på sig ett par jeans igen.

    – Lårkakan var stor som en kotlett. I dag har jag gropar där, som stora celluliter.

    Hennes historia delas av många ryttare, som har rejäla knutor och knölar efter sina lårkakor, många år efteråt.

    I 99,9 procent av fallen läker den och försvinner. Men så finns det fall när man måste öppna upp.

    Christoffer von Essen, ortopedisk kirurg

    Carolin Knutsson har levt med sin smärta i 20 år, men anar ljuset. Hon ska opereras.

    – Jag blev påsprungen av en häst och trampad på vänster lår. Sedan dess har jag inte kunnat sova på vänster sida, och det påverkar muskulaturen i hela höften,
    berättar Carolin Knutsson, som har genomgått många undersökningar och slutligen fått förklarat att det handlar om invärtes ärrvävnad.

    – De ska lätta på trycket, lårkakan tar upp plats ”som inte finns”. Det finns inga garantier, men vi gör ett försök.

    Ovanligt med operation

    Screenshot
    Christoffer von Essen, specialist i ortopedisk kirurgi på Capio Artro Clinic.

    Enligt Christoffer von Essen, specialist i ortopedisk kirurgi på Capio Artro Clinic och lagläkare åt Hammarby IF, är det ytterst ovanligt att en lårkaka måste opereras.

    – I 99,9 procent av fallen läker den och försvinner. Men så finns det fall när trycket i hinnorna mellan musklerna blir så stort att man måste öppna upp.

    En lårkaka uppstår vid våld mot muskeln. Det blir en blödning inne i muskeln eller mellan muskellogerna. (En muskelloge definieras som muskler, nerver och kärl omgivna av samma bindvävshinna.) Oavsett var det sker är den akuta behandlingen densamma – linda fort. Och hårt.

    Linda direkt och hårt

    – Grundprincipen vid en smäll är kompression. Linda direkt, och linda hårt. Lindan ska stoppa blodflödet. Låt den sitta en halvtimme-timme, sedan måste den släppas, säger Anders Stålman, ortopedöverläkare och docent på Capio Artro Clinic AB. 

    Anders Stålman
    Anders Stålman, ortopedöverläkare och docent på Capio Artro Clinic AB.

    När kompressionslindan har tagits bort lindar du igen, men nu för att bara skapa tryck, inte kompression. Den lösare lindan kan sitta på hela första dygnet. Många pratar om kylning, men enligt Anders Stålman har kyla ingen betydelse för läkprocessen.

    – Nej, fast det kan fungera som smärtlindring. 

    Hans kollega Christoffer von Essen säger dock att man gärna kan kyla i det akuta läget. Is eller en ärtpåse, men inte direkt på huden.

    – Kyla drar ihop kärlen. Men det viktigaste är kompressionen – och att sedan komma i gång så fort som möjligt för att inte tappa styrka.

    Inget hinder att röra sig

    En lårkaka kan göra riktigt ont, men smärtan är inget hinder för att röra sig. Tvärtom finns en risk med att hålla sig stilla för länge. Anders Stålman påminner om hur smart kroppen är:

    Fakta

    Lårkaka

    Lårkaka (lårkontusion) är en vanlig skada vid slag och gör rejält ont. Det uppstår bristningar i muskeln, vilket leder till blödningar.

    Vanliga symtom förutom smärta och svullnad är blåmärken, ömhet och att det är svårt att röra sig. 

    Lårkakan läker oftast efter en-två månader.

    Ge inte upp! Har du en störande förhårdnad efter lårkakan, kolla upp din försäkring. En läsare som hörde av sig till Ridsport berättade att hon fått ersättning för sin bulle på skinkan, klassad som ”vanprydande”.

    Ridsport . Skiss Larkaka 02
    Illustration: Veronica Ballart Lilja
    Expandera

    – Kroppen läker efter belastning; muskelfibrerna anpassar sig efter den belastning som de utsätts för. Promenera eller sätt dig på motionscykeln. Har du svårt att komma i gång kan du ta hjälp av en sjukgymnast.

    All läkning är individuell, men ett par veckors rehabilitering kan vara ett riktmärke. En lårkaka läker nästan alltid. Men många ryttare – undertecknad inkluderad – får ett bestående minne. Gropar, förhårdnader eller en bulle. Defekter som man får leva med eftersom sådana bråck inte brukar opereras, enligt Anders Stålman:

    – Musklerna kan ändra form efter en lårkaka, men det leder sällan till en inskränkning i rörelsen, det är bara kosmetiskt.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 10/2024.