Porträtt
6 februari 09:09
Ridsportplus

Lena Maxheimer: ”Jag försöker bevara lättheten”

KortporträttHon blev utsedd till FEIF:s "Trainer of the year" för 2023. 30-åriga Lena Maxheimer jobbar för lätthet och glädje.

Lena Maxheimer: ”Jag försöker bevara lättheten”
Lena Maxheimer fick utmärkelsen FEIF:s trainer of the year. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  – Jag är naturligtvis väldigt glad och stolt över att bli kallad ”Årets tränare 2023”, det sägerLena Maxheimer som i helgen blev utsedd till FEIF:s trainer of the year.

  30-åringen bor i västra Tyskland och har jobbat med hästar hela sitt liv.
  – Förutom att träna mina egna hästar älskar jag att arbeta med olika hästar och deras ryttare tillsammans och hjälpa dem att bygga upp ett starkt team, berättar hon.

  I sin verksamhet har hon främst på träning av hästar, förutom sina egna hästar tar hon också emot träningshästar.
  – Vi har också alltid många försäljningshästar i stallet så att träna alla dessa hästar tar upp den mesta tiden på arbetsdagen.

  På anläggningen finns alltså ingen ridskola utan Lena Maxheimer tar emot elever utifrån.
  – Jag fokuserar främst på unga tävlingsryttare och deras hästar och hjälper dem att utveckla ett träningssystem som passar dem själva.
  – Jag försöker bevara lättheten och naturligtvis också det roliga i träningen med mina elever samtidigt som jag fokuserar på mental styrka och en bra kontakt med hästen. Att hitta rätt balans i alla dessa saker är naturligtvis inte alltid lätt men jag älskar denna utmaning och det är den bästa känslan när det fungerar.

  Och visst har det gått bra. I somras var Lena Maxheimer delaktig som coach i young rider-ryttaren Lena Beckers framgångar på VM. Lena Becker tog två medaljer med sig hem till Tyskland, varav ett guld i T2 för young rider.

  Egna meriter

  Maxheimer har själv många tävlingsmeriter och har deltagit i flertalet mästerskap, både i Tyskland och internationellt. De senaste åren har med hästarna Rökkurró frá Strandarhöfði (f-16, e Pegasus frá Strandarhöfði, u Dimma frá Strandarhöfði) och Abel fra Nordal (f-13, e Gandálfur frá Selfossi, u Drottning frá Ytri-Löngumýri).
  – Jag själv har alltid målet att visa mina hästar på ett lätt och harmoniskt sätt och att hjälpa dem att ge sitt bästa när de presterar genom att få dem att vara avslappnade och välvilliga.

  Exakt vad 2024 kommer innebära för Lena Maxheimer själv är inte hugget i sten,
  – Vart det kommer att leda oss speciellt i år är något ingen vet. Men jag har en lovande unghäst i år som startar sin karriär som tävlingshäst och jag är nyfiken på att se vad det här året kommer att föra med sig…

  Ridsport digital

  99:- i månaden