Sport
24 februari 14:48

Ny gren blev tillfällig lösning – slopas 2025

GædingakeppniMed kort varsel inrättades en ny gren inför GK-SM 2024. Men det ser ut att ha blivit en engångsföreteelse.

Ny gren blev tillfällig lösning – slopas 2025
Svenska mästare i GDTA. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Svenska islandshästförbundet, SIF, har meddelat på sin hemsida att grenen GDTA, som inrättades inför GK-SM 2024, inte kommer att finnas med på SM från och med 2025.

Det innebär att GDTA blev en tillfällig lösning för att hantera den strikta åldersgräns som implementerades i Sverige 2024.

Stramade åt åldersgränserna

I juni 2024 infördes en strikt tillämpning av de åldersgränser som fastställts i GK-reglementet på Island. Tidigare hade Sverige haft en praxis som gjorde det möjligt för yngre ryttare att tävla i klasser avsedda för äldre ryttare, vilket nu inte längre var tillåtet. Denna förändring påverkade främst ekipage i åldern 14–17 år, som tidigare kunnat tävla i GDYA (18–21 år).

Som ett svar på detta införde SIF en ny gren, GDTA, för ungdomar i åldersgruppen 14–17 år. Grenen liknade GDT men hade en viktig skillnad: momentet ”snabb gångart” ersattes av en passträcka, och bedömningen fokuserade på sits och inverkningar istället för vilja och form.

Ridsport ställde frågan inför SM 2024:
Varför inför man en helt ny gren istället för att ge dispens för de ryttare som kvalat till GDYA under 2023-24 att starta GDYA på GK-SM till exempel?

Då svarade tävlingssektionen:
– Reglerna är till för att följas och har man gjort fel får man göra om och göra rätt. Om vi väljer att ge dispens uppstår ju samma problem nästa år.

Införandet av GDTA sågs som ett test för en eventuell framtida gren i det officiella GK-reglementet. GK-rådet hade förhoppningen att få grenen godkänd på Island för att ge ungdomar med femgångshästar ett alternativ till GDYA. Trots detta har beslut nu tagits att grenen inte kommer att fortsätta på SM-nivå från och med 2025.

Från och med 2025 är istället GDYA öppet för ålderskategorin 14-21 år.