Sport
3 juli 17:14
Ridsportplus

Ny gren införs efter striktare åldersgränser

TävlingNu införs en ny gren på GK-SM 2024. Det meddelar tävlingssektionen.

Ny gren införs efter striktare åldersgränser

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Från och med den 19 juni 2024 kommer åldersgränserna i gæðingakeppni-reglementet att tillämpas strikt i Sverige. Det meddelade tävlingssektionen tidigare i juni, något Ridsport berättat om.

  Under flera år har det funnits en praxis i Sverige som tillåtit yngre ryttare att tävla i klasser för äldre ryttare. Detta har främst gällt ekipage i åldern för GDT (14-17 år) som velat tävla i GDYA (18-21 år). Denna praxis strider mot GK-reglementet som beslutats på Island. Därför meddelades en åtstramning av reglerna vilket innebar att att en ryttare kan delta i grenen GDYA först det år den fyller 18.

  Nu meddelar SIF, Svenska islandshästförbundet, på sin hemsida att det införs en ny gren på årets upplaga av GK-SM: GDTA. Denna gren liknar alltså GDT men med en viktig förändring: momentet ”snabb gångart” ersätts av en passträcka. Grenen rids som GDYA, men med den skillnaden att domarna bedömer sits och inverkningar istället för vilja och form.

  Förbundet meddelar att de ekipage som redan kvalificerat sig till GDYA är automatiskt kvalificerade till GDTA på GK-SM 2024.

  De meddelar också att den nyinrättade GK-rådet planerar att att lämna förslag om att grenen på sikt ska införrättas i det officiella GK-reglementet. Därför ser de också positiv på att grenen ska testas under Sverige på GK-SM.

  Ridsport har ställt frågor i ett mail till tävlingssektionen:

  Är det en gren som införs enbart på GK-SM 2024?
  – Vi kommer föreslå grenen till Island som en ny gren för ungdomar 14-17 år som vill rida gren med pass. Förhoppningen är att den ska införlivas i GK-reglementet från och mmed 2025. Vi testar den på GKSM i år.


  Kommer det gå att kvala i den grenen på tävling innan GK-SM?
  – Den som tidigare kvalat till GDYA får rida GDTA.

  Kommer arrangörer att kunna arrangera kval i denna gren inför GK-SM i år?
  – GK-rådet ska ta fram en komplett beskrivning av grenen. Innan den är klar kan inte arrangörer erbjuda grenen. Beskrivningen kommer vara klar senast i god till till GKSM.


  Varför inför man en helt ny gren istället för att ge dispens för de ryttare som kvalat till GDYA under 2023-24 att starta GDYA på GK-SM till exempel?
  – Reglerna är till för att följas och har man gjort fel får man göra om och göra rätt. Om vi väljer att ge dispens uppstår ju samma problem nästa år.
  – Även på NM i Danmark kommer åldersregeln för GDYA tillämpas strikt.
  Vi hoppas att den här grenen ska få luft och bli ett bra alternativ för yngre ryttare med femgångshästar. Vi har många starka ekipage i åldersgruppen som får möjlighet att rida A-flokk mot jämnåriga i den nya grenen GDTA.

  Ridsport digital

  99:- i månaden