TävlingI slutet av förra veckan kom ett förtydligande kring åldersindelningen i gædingakeppni. En av anledningarna att förtydligandet kommer nu är att det kommit indikationer att regeln kommer att tillämpas på NM i augusti.
”Vi har några lösningar vi diskuterar”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Strax innan midsommar kom beskedet att det görs en strikt tillämpning kring gk-reglerna gällande GDK, GDT, GDYA och GDYB.
Under flera år har det i Sverige funnits en praxis som tillåtit yngre ryttare att tävla i klasser för äldre ryttare. Detta har främst gällt ekipage i åldern för GDT (14-17 år) som velat tävla i GDYA (18-21 år). Denna praxis strider alltså mot den tolkning av reglementet som beslutats på Island.
Den striktare tillämpningen av reglementet började gälla 19 juni, vilket innebär att de ryttare som inte ännu har åldern inne men har SM-kvalat i till exempel GDYA kan komma att påverkas.
– I Sverige har vi en stor (och växande) andel unga ryttare som rider femgångshäst. För ungdomar i ålderskategorin 14-17 finns ingen GK-klass där flygande pass ingår som ett moment. Det har utvecklats en praxis i Sverige där 14-17 har fått anmäla sig i GDYA (A-flokk för 18-21 åringar), alltså till en äldre ålderskategori än vad man tillhör. Vi har ansett att det inte varit någon fördel för den som väljer att tävla mot äldre ryttare. I samband med en auktoriserad översättning av det isländska originalreglementet 2024, och diskussioner om vad som skall tillåtas delta i Nordiska mästerskapet 2024, ser vi ett behov av att strama upp regelefterlevnaden och skrota vår egen praxis, skriver Gunilla Lindgren, Tävlingssektionen i ett mail till Ridsport.
Varför väljer ni att gå ut med den här informationen nu?
– Vi blev uppmärksammade på att denna regel nu tillämpas strikt och vi har fått signaler att åldersgränserna ska tillämpas strikt på NM.
Hur planerar ni att hantera potentiella klagomål eller motstånd från ryttare och deras familjer som kan påverkas negativt av förtydligandet i åldersklassificeringarna?
– Vi har några lösningar vi diskuterar för att minimera de negativa effekterna av detta beslut.
Finns det möjlighet att söka dispens för att låta unga ryttare starta de klasser de är kvalade till på SM i år?
– Den frågan får vi be om att få återkomma till, skriver TS som ber att få återkomma efter SM som just nu pågår på Himmelstalund i Norrköping.
Vilka konsekvenser och sanktioner kommer att tillämpas om tävlingsarrangörer eller ryttare inte följer de nya åldersbestämmelserna?
– Ryttare som inte följer åldersbestämmelser, rätt antal tillåtna starter/dag för sin häst eller på andra sätt bryter mot regler bestraffas enligt Rules and regulations eller GK-reglementet.
Nybildat GK-råd
Bakom regelförtydligandet så står bland annat det nybildade GK-rådet, som instiftades i början av juni.
Efter flera års informella överenskommelser har Svenska Islandshästförbundet, SIF, och den isländska domarföreningen GDLH nu ingått ett formellt avtal för att tydliggöra ansvar och regler kring Gædingakeppni-tävlingar och -domare i Sverige.
Avtalet fastställer att alla officiella GK-tävlingar i Sverige ska följa de regler som beslutats av isländska Landsband hestamanna, LH. LH är den isländska motsvarigheten till SIF.
I avtalet, som Ridsport tagit del av, framkommer det att det nya avtalet förväntas ge klarhet och stabilitet för utvecklingen av GK-tävlingar och GK-domare i Sverige, och man hoppas kunna säkerställa en hög standard på utbildningen och bedömningen inom grenarna.
I linje med detta bildades det i början av juni ett Gædingakeppniråd i Sverige med åtta ledamöter: Caroline Oddsson, Illugi Pálsson, Marcus Ljungqvist, Pia Andreasson, Nina Bergholtz, Ulrika Backan, Sirpa Brumpton, Anna Funni Jonasson, samt Lena Andersson Järmark som är representant från SIF:s tävlingssektion.
Marcus Ljungqvist, ordförande i GK-rådet, berättar att rådets uppgifter bland annat kommer vara fortbildning av domare, kvalgränser för kommande år, förslag på revidering av regler och förtydligande skrivningar i regelsamlingen och att de hoppas kunna ge representation av GK-kompetens i uttagningskommittéen till landslaget.
– Sannolikt kommer en formalisering av GK-rådet att betyda att vi får en tydligare utveckling av domare och tävlingar. Samt att vi får en formell möjlighet att påverka reglementet – vilket vi inte haft innan, skriver han i ett mail till Ridsport.
Följ Ridsport på