TävlingVid lunchtid under torsdagen drar Skånska Mästerskapen i gång sin första av fyra dagar. Arrangemanget som anordnas av Ófeigur Islandshästförening med Emilia Lif och Catarina Mårtensson i spetsen satsar på bland annat futurity-klasser. Dessutom är tävlingen Skånes enda med worldrankingstatus och finaler.
Premiär för Skånska Mästerskapen
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Arrangemanget som äger rum på Margarethof i Everöd är stort och på många vis utmanande. Med 120 anmälda ekipage och domare från Island, Tyskland, Danmark och Sverige krävs både logistik och en hel del funktionärer.
– Det är lite ovant att arrangera efter pandemin. Tidigare har tävlingen hetat Sydsvenska Mästerskapen men i år har vi bytt till Skånska Mästerskapen, berättar Emilia Lif.
Namnet till trots är alla välkomna till Nivå 2-tävlingen och startlistorna är fyllda med ekipage från hela landet men också ekipage från andra länder.
Futurity-klasser för framtidens stjärnor
I Tyskland är futurity-klasserna både vanliga och populära. Under Skånska Mästerskapen anordnas de anpassade unghästklasserna i Sverige. Ungefär 15 ekipage kommer delta i de olika klasserna under Skånska Mästerskapen.
– Det passar bra för unghästar som kanske inte är färdiga för de andra klasserna än men som ändå behöver komma ut, få rutin och vänja sig vid stora tävlingar. Det finns potential och intresse för futurity-klasser så jag tror att det kan bli stort, säger Emilia.
SIF avel kom nyligen ut med domarhandlingar för futurity-klasserna som kommer användas. Ekipagen får precis som vanligt poäng och kommentarer av de två domarna.
– Klasserna som finns är Futurity Tölt, Futurity Fyrgång och Futurity Femgång som vi valt att lägga på olika dagar. På så vis finns det möjlighet att rida fler än en av klasserna, berättar Emilia.
Utmaningarna med ett stort arrangemang
Att Skånska Mästerskapen arrangeras på just Margaretehof föll sig naturligt. Ófeigur Islandshästförening har sitt säte på anläggningen som både ligger bra och har alla faciliteter som finns att önska.
– Vi riktar ett stort tack till familjen Montan som låter oss arrangera på Margaretehof, säger Emilia.
För att lyckas med arrangemanget är kommunikationen viktig och en del av arbetat har varit och är att möta ryttarnas önskemål.
– Tidsprogram och listor ska finnas tillgängliga i god tid, vi försöker serva ryttarna och som det lilla extra delas ryttarpåsar ut. Det är som en liten goodiebag fylld med spännande innehåll från våra fantastiska sponsorer.
Funktionärerna som sliter och gör tävlingen möjlig ska också ha det bra, säger Emilia.
– De har cafeteria och så anordnar vi ett funktionärslotteri. Funktionärerna och ryttarna är de som möjliggör tävlingen.
Emilia avslutar med att berätta om visionerna för tävlingen.
– Förhoppningen är att Skånska Mästerskapen ska vara årligt återkommande och växa.
Följ Ridsport på