Nyheter
6 december 2023 06:14
Ridsportplus

Svenska Islandshästförbundet fortsatt utan stöd trots RF:s besked

EkonomiUnder fredagen kom besked från Riksidrottsförbundet att de inför ett nytt övergångsstöd till de förbund som blev utan elitidrottsstöd inför 2024-2025. Men det är ett beslut som dessvärre inte påverkar Svenska islandshästförbundet.

Svenska Islandshästförbundet fortsatt utan stöd trots RF:s besked
SIF får fortfarande inget elitidrottstöd. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det har riktats kritik mot Riksidrottsförbundets förslag kring elitidrottsstödet. Under fredagen meddelade RF att de tagit till sig av kritiken och inför ett tillfälligt övergångsstöd till de förbund som blev utan elitidrottsstöd för perioden 2024-2025.

  – Vi har en tydlig gemensam riktning inom idrottsrörelsen kring utveckling och behov inom satsningen elitidrott 2030. Den är oförändrad efter dialoger med medlemsförbunden. Men vi ser att efter att ha lyssnat på medlemmarna att vi har brustit i tydlighet kring det nya förslaget för elitidrottsstöd. Här behöver vi backa och hitta vägar framåt där vår dialog med medlemsförbunden är tydligare, säger Anna Iwarsson, tillförordnad ordförande Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande på RF:s hemsida.

  Men för Svenska Islandshästförbundet förändrar inte fredagens besked från RF situationen.
  – Vi har känt till under en tid att RF har jobbat med frågan, men för vår del ändrar det inget då det endast berör de förbund som hade stöd tidigare. Vi står alltså fortfarande utan, säger Ingemar Tapper, ordförande i Svenska Islandshästförbundet.


  – Då vi inte har haft något landslagsstöd så påverkar det som RF nu indikerat inte oss. Det innebär alltså att finansiering av landslaget fortfarande utgör ett problem för oss och vi behöver jobba med att om möjligt finna andra som kan bidra till vårt landslag inför NM. Vi jobbar tillsammans med andra förbund med frågan för att kunna åstadkomma en ändring i regelverket för hur landslagsstöd beviljas så att inte något förbund med elitsatsande landslag skall behöva stå helt utan.

  Ingemar Tapper - 1


  Ingemar Tapper, ordförande i SIF. Foto: Sandra Nordin Johansson

  I maj 2021 valdes Svenska Islandhästförbundet in som medlemsförbund i Riksidrottsförbundet efter flera år av strävan. Ett medlemskap i RF innebär chans till ökad finansiering och mer resurser.
  – Vi jobbar mycket med RF och har också stor hjälp i många frågor där vi kan få stöd i olika frågeställningar. Oavsett problematiken med medel till landslaget så betyder vårt medlemskap mycket för förbundet och våra föreningar, förklarar Ingemar Tapper och berättar mer om vad som är på gång i SIF just nu gällande RF.
  – En nyhet för 2024 är att vi som specialidrottsförbund får möjlighet att förmedla medel till våra föreningar för barn och ungdomsidrott samt 65+. Föreningarna kommer att kunna söka medel till olika projekt under 2024 och 2025. Vi arbetar med att utforma detaljer i detta och under början av nästa år kommer mer information ut.
  – Det är också viktigt att våra föreningar jobbar nära sitt lokala RF-SISU-distrikt då det finns mycket hjälp för dem att få den vägen i form av projekt men också för att till exempel utveckla föreningens verksamhet. En mycket stor resurs som alla föreningar nu har tillgång till är den utpekade lokala RFSISU-konsulent som varje förening har runt om i landet.

  Ridsport digital

  99:- i månaden