Reportage
13 juni 2023 16:17
Ridsportplus

Göran Montan – föregångaren som drev förändring

Till minneGöran Montan, en urkraft inom den svenska islandshästsfären, har avlidit vid en ålder av 77 år. Ridsport har samlat röster om en man vars engagemang skapat ringar på vattnet både i Sverige och på Island.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  En tongivande röst i den svenska islandshästvärlden har somnat in. Göran Montan var en av drivkrafterna bakom SIF:s mångåriga kamp att komma med i Riksidrottsförbundet, i två omgångar var han ordförande för SIF, han var riksdagsledamot för Moderaterna och i början på 90-talet köptes gården Margaretehof i Everöd som förvandlades till ett nav för islandshästar. Avgörande för sporten i Sverige, menar många. Sedan slutet på 90-talet har Margaretehof dessutom bedrivit avel på Island under namnet Margrétarhofi, en avel som rönt stora framgångar.

  Vi har samlat röster om en man som för alltid satt spår i islandshästvärlden.

  ”Han tog sporten till en ny nivå”

  Jenny Mandal, ridlärare och islandshästprofil:

  – Göran öppnade många dörrar för den svenska islandshästsporten med sitt engagemang och inflytande. Han kunde använda andra kanaler än många andra aktiva, till exempel på riksdagsnivå där han suttit som ledamot och många gånger tagit upp sporten. Hans karismatiska sätt och hur han pratade gjorde att andra lyssnade. 

  – Han tog sporten till en ny nivå. De var den första privata aktören som satsade på arrangemang, givetvis i samarbete med sin klubb. Det var på 90-talet och det blev en ny era – alla ville till Margaretehof där banan var byggd enligt konstens alla regler och underhölls bra. Det höjde standarden på hur en tävlingsplats kan vara, samtidigt som Göran hade ett inbjudande och välkomnande sätt. Det handlar också om en ny nivå på tävlingshästar. Han öppnade nog mångas ögon för vad en bra tävlingshäst är. Det höjde nivån ytterligare, vilket Göran också påverkade genom sin avel både i Sverige och på Island. Han har varit tongivande på många plan, och vågade satsa på, och lyfta, sporten.

  – Jag har suttit otaliga kvällar och lyssnat när han berättat om händelser från sitt liv. Han var rolig att lyssna på, det är en röst som försvinner.

  Göran Thradur Segrare T1 Vsm 99 Foto- Björn Jerdborg
  Göran Montan vann T1 på VSM -99. Foto: Björn Jerdborg

  ”Man kan inte vara så mycket bättre än vad Göran var”

  Maggan Löwing, medlem i Ofeigur Islandshästförening och tidigare ordförande:

  – För oss som varit med länge, sen 90-talet i islandshästvärlden och framför allt i södra i Sverige, har han varit en engagerad och intresserad person. Han gjorde allt, han stöttade islandshästföreningen Ofeigur, var aktiv i islandshästförbundet, var aktiv med människor, red själv.

  – För Ofeigurs förening har Göran Montan betytt enormt mycket. De hade bott i Oskarhamn tidigare där hela familjen var aktiva medlemmar i föreningen Geysir. Göran upplät mark och en stuga till Ofeigur för att föreningen skulle ha någonstans att vara på. Ofeigur var länge av de de största föreningarna i södra Sverige och han var ordförande i flera omgångar. Året innan han fick sin stroke var han ordförande och mellan 2022-22 var han vice ordförande.

  – Han var också ordförande i SIF i två omgångar och jag upplevde honom som oerhört engagerad. Han var oerhört generös, trevlig och kunnig i mycket – det var alltid trevligt att ha ett samtal med honom. Jag tänker att man kan inte vara så mycket bättre än vad Göran var. Han har verkligen förvaltat sitt liv och gett så många människor glädje. Jag brukar tänka att man måste kunna bjuda på sig själv och Göran Montan var verkligen så. Han var generös i allt.

  Gˆran Montan Och Dotter Alexandra
  Göran Montan med dottern Alexandra Montan Gray. Foto: Ingela Bjurenborg

  ”Att utveckla sporten som sådan tror jag var en stor drivkraft för Göran”

  Ingemar Tapper, ordförande i Svenska islandshästförbundet:

  – Vi har delat många upplevelser. Vi kom in ungefär samtidigt i styrelsen i SIF i början av 90-talet, och sedan har han varit en profil inom förbundet i många år. Han var en stark person som bland annat var en av drivkrafterna bakom inträdet i Riksidrottsförbundet. Att utveckla sporten som sådan tror jag var en stor drivkraft för Göran. Genom att bli medlem i Riksidrottsförbundet blev islandshästsporten äntligen erkänd som sport.

  – Det handlar också om anläggningen familjen byggde upp på Margaretehof. Han har haft stor roll i att vi är där vi är idag. Med anläggningen på Margaretehof såg han till att erbjuda bästa möjliga möjligheter.

  – Jag kommer alltid minnas Görans insatser. Alla debatter och diskussioner med honom – det är det nog många som gör.

  Gˆran Montan Inviger De Svenska M‰sterskapen Fˆr Islandsh‰
  Fanbärare. Foto: Ingela Bjurenborg

  ”Han kunde och ville satsa”

  Johan Häggberg, tränare, tävlingscoach och internationell domare:

  – Göran Montan har betytt väldigt mycket för den svenska islandshästsporten. Bland annat genom att jobba för hästen och ta den in i maktens korridorer genom sitt arbete i Riksdagen och Nordiska rådet. Under sin tid som ordförande i SIF var han väldigt drivande om ett inträde i Riksidrottsförbundet, en fråga jag själv är kluven till. Men det har varit väldigt betydelsefullt för SIF.

  – Jag tyckte om att Göran han oblyg med att shoppa hästar. Han var väldigt tidig med att köpa topphästar och han fick rätt på det bästa som fanns. Han köpte bland annat Gýmir frá Vindheimum, en femgångshäst efter Svalur frá Glæsibæ som var på väg att vinna Landsmót men tragiskt nog förolyckades på banan. Han köpte bland annat också Rökkvi frá Hárlaugsstöðum som vann B-flokk på Landsmót och sen köpte han Bragi von Allenbach som ridhäst till sig själv, som dottern Alexandra Montan Gray tog över och red flera VM på. Göran Montan var en föregångare, han kunde och ville satsa. Jag önskar att vi skulle ha mer av det nu: att fler vågade köpa riktigt bra hästar. Om alla bara satsade på det sättet vore det härligt. Han skapade Margaretehof i Sverige och på Island. Arvet från det kommer att leva länge.

  Gˆran Montan Rˆkkvi Fra H·rlaugsstˆdum ThÛrvaldur Arni ThÛ
  Göran Montan tillsammans med Rökkvi frá Hárlaugsstöðum och ryttaren Thorvaldur Árni Thorvaldsson. Foto: Ingela Bjurenborg

  ”Göran var, och är, oförglömlig”

  Marjolein van Leusen, redaktör för tidningen Islandshästen 1994–2019:

  – Första gången jag pratade med Göran Montan var i telefon i början på 90-talet. Jag var engagerad i lokalföreningen Ofeigur och gjorde deras klubbtidning på den tiden och hade precis börjat med tidningen Islandshästen som jag sedan var redaktör för i 25 års tid. Jag visste inte alls vem Göran var men han förklarade att han precis köpt en gård utanför Everöd och tänkte göra den till Sveriges bästa tävlingsanläggning. Jag tog det för vad det var, men sedan flyttade hela familjen dit och gjorde precis det han hade sagt!

  – Jag hade mycket samarbete med Göran under åren då han var ordförande för SIF, han lade mycket vikt vid sina ledare i Islandshästen och vi hade många roliga språkliga diskussioner. Vi har också åkt till otaliga årsmöten i SIF genom årens lopp där han outtröttligt stred för vad han tyckte var rätt för SIF och för islandshästens bästa, och skaffade sig både vänner och ovänner. Han hade talets gåva och älskade att diskutera. 

  – Som person var Göran karismatisk, rolig, intelligent, bildad, envis och målmedveten. Därtill var han en väldigt generös person. Han har gjort oerhört mycket för SIF genom att lägga ner massor med tid och engagemang där SIF bland annat har dragit stor nytta av hans stora kontaktnät, men han har också sponsrat SIF finansiellt vid flera tillfällen genom årens lopp. 

  – Familjens tävlingsanläggning Margaretehof var en stor passion och han var oerhört generös med anläggningen. Inte minst lokalföreningen Ófeigur har familjen Montan att tacka för mycket. 

  – Göran Montan var en stor man som har betytt oerhört mycket för islandshästen i Sverige, inte minst för utvecklingen inom sporten. 

  – Göran var, och är, oförglömlig. Mina tankar går till hans fina familj. Jag kommer att sakna Göran och minnas honom med värme.

  Gˆran Montan
  Göran Montan. Foto: Ingela Bjurenborg

  Långläsningar från 2023 (16)

  Ridsport digital

  99:- i månaden