Hästliv
17 januari 2023 06:25
Ridsportplus

Så fungerar friskvårdsbidrag för ridning

BidragDet gäller att ha koll på när det går att göra avdrag för ridning. För anställda går det att ge arbetsgivaren kvitto från till exempel träning eller ridhushyra.

Så fungerar friskvårdsbidrag för ridning
Glöm inte be tränaren om kvitto, för det kan du lämna in till arbetsgivaren om ni har friskvårdsbidrag på arbetsplatsen. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sedan 2018 räknas ridning som friskvård och avdrag kan göras för att bland annat rida för tränare, att rida på ridskola eller rida ut på tur. Friskvårdsbidraget kan även användas för att bekosta startavgifter till tävlingar som innehåller inslag av motion.

    Summan för friskvårdsbidrag är olika hos olika arbetsgivare, men bestämmelserna för vilka aktiviteter som räknas som friskvård regleras av Skatteverket. Genom att lämna in kvitto till arbetsgivaren kan den anställda få ersättning för sina utlägg.

    Vad är det då som inte går att dra av? Utrustning som ridstövlar, väst eller ridhjälm är inte en skattefri förmån. Det går inte heller att göra avdrag för medlemsavgift till en ridklubb eller förening. Uppstallning och foder räknas inte in i friskvårdsbidraget.

    Det gäller att ha koll på reglerna för friskvård, som ibland kan tyckas snåriga. Det går exempelvis inte att göra avdrag om tränaren kommer till den anläggningen där hästen står – om du bor på anläggningen. Skrittar du däremot till grannridhuset kan du göra avdrag för träningen, och även för hyra av ridhus. Detta eftersom det är okej att bekosta avgiften för själva aktiviteten, till exempel banavgift. Eller som Skatteverket skriver: ”Friskvårdsbidraget kan användas kan användas för att bekosta avgiften för själva aktiviteten. Det kan exempelvis vara gymkort, startavgift, kursavgift, banavgift, fiskekort eller liftkort”.

    Fakta

    Reglerna i korthet

    • Arbetsgivaren bestämmer om personalen ska erbjudas ett friskvårdsbidrag.
    • Hur friskvårdsbidraget får användas bestämmer arbetsgivaren utifrån den praxis och lagstiftning som finns. Alla i personalen ska erbjudas samma villkor.
    • Du får använda friskvårdsbidraget till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
    • Du får inte använda friskvårdsbidraget för att hyra eller köpa utrustning.
    • Du får inte använda friskvårdsbidraget för medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård.
    • Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde. Du kan få maximalt 5 000 kronor per år.
    • För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

    Ridsport digital

    99:- i månaden