Avel
8 oktober 2022 06:05
Ridsportplus

Så kan stons uppförande ändras efter fölning

BeteendeAmerikanska veterinären och beteendeforskaren Nancy Diehl i Pennsylvania har rett ut frågan om ett sto ändrar sitt uppförande efter att ha fått sitt första föl. Hon menar att det inte finns något självklart svar på detta.

Så kan stons uppförande ändras efter fölning
Stoets beteende kan ändras rejält efter att fölet har fötts. Men vad beror det egentligen på? Foto:Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hormonspelet under dräktigheten och därefter närvaron av ett föl vid sidan, kan få stoet att ändra sitt beteende under den perioden. I regel går detta över när fölet är avvant.
  – Den allmänna uppfattningen är att ston blir lite mer godmodiga och mildare av att ha fått föl, säger Nancy Diehl i en artikel i The Horse, men det finns även de hästägare som har upplevt motsatsen.
  – Ibland har ett beteende utvecklats över tid och ägaren märker det inte förrän träningen återupptas efter avvänjning av fölet. Då kan det vara lätt att felaktigt koppla det till att stoet har fått föl.

  Kan finnas andra orsaker

  Det är viktigt att skilja på om det är en tillfällig förändring av beteende eller om stoet varaktigt ändrar sig under ryttare. Om stoet blivit istadig och envis under ryttare kan det ibland bero på en kroppslig åkomma. Bland orsakerna finns en cysta i livmodern, skador i reproduktionsorganen som uppstått under fölningen eller livmoderinfektion. En gynekologisk undersökning kan utröna detta.

  En ändring av stoets uppförande kan också vara ett inlärt svar på hanteringen av henne. Det kan ha blivit förändringar i hur stoet har levt och hanterats under dräktighet och tiden med fölet. Ibland kan något inträffa som förändrar hennes inställning till människor. Det är till exempel troligt att ston som är extra beskyddande mot sina föl kan ha lärt sig hur man får människor att lämna henne och fölet ifred och tar med sig det beteendet till träningssituationerna.

  Syna helheten

  Ibland ha det skett små förändringar över tid som hästägaren inte tänkt på och som inte alls har med dräktighet/fölning att göra. Kanske har träningsupplägget ändrats eller en ny tränare börjat anlitas? När ston inom trav- och galoppsport avslutar sin karriär, kan de visa stora förändringar i beteende även utan att vara satta i avel.

  Källa: Can a mare´s personality change after her first foal? The Horse 20 aug 2022.

  Ridsport digital

  99:- i månaden