Hästägartips
10 mars 2023 06:20
Ridsportplus

Så lägger du ett hovgips – steg för steg

HovarAtt kunna lägga hovgips kan vara avgörande om du misstänker att din häst fått en fraktur i hoven, eller om den behandlats för hovböld. Hovslagaren Jessica Hassel berättar hur gipset ska läggas.

Så lägger du ett hovgips – steg för steg
Det är lite kladdigt att jobba med gips, men inte så svårt som man kan tro. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det bästa sättet att laga en häst med hovböld är med hovgips, säger Jessica Hassel, klinikhovslagare vid Brunmåla Hästklinik.
  – Men folk vet inte hur de ska hantera gips eller varför man använder det.

  Gips läggs oftast på klinik, men du som hästägare kan behöva gipsa själv om du misstänker en fraktur eller om veterinären rekommenderat täta gipsbyten och du inte vill åka till klinik.

  Vid hovbensfraktur har gipset en lite annan funktion än vid en hovböld.
  – Då vill vi låsa hoven. I första läget kanske jag inte ens lägger ett sjukbeslag utan bara använder gips de första två veckorna.
  – Gips är fantastiskt, du kan bygga upp och kila och sätta mottryck med hjälp av små bitar av gips,  så att det inte blir framfall av sulläderhuden, det lager som ligger under sulan och nära kötthoven. Framfall innebär att det som ligger innanför buktar ut. Man behöver trycka tillbaka sulläderhuden, annars blir det som en svullnad.
  – Gips är ett väldigt användbart medel som gör vad det ska, säger Jessica Hassel.

  Gips är ett väldigt användbart medel som gör vad det ska.

  Viktigt att tänka på när du lagt gipsbandaget är att det inte får bli fuktigt.
  – Om gipset blir fuktigt efter härdning blir det inte hårt igen utan hänger som en våt trasa.

  Hästar har ”hovsvett”

  Det är inte någon bra idé att sätta på en plasttoffla på gipset om hästen har en hovböld. Sårhålan ger ifrån sig fukt – plus att hästar har ”hovsvett”.
  – Det kan du se nästa gång när hovslagaren verkar och tar upp hoven, det blir som ett märke på betongen, säger Jessica Hassel.

  Den gipsade hästen ska stå i en box med torrt strö.
  – Man vill inte ha fuktig halmpellets. Torv är också fuktig. Det bästa är att köpa några balar torrspån. Det får bli lite prinsessan på ärten, säger Jessica Hassel.
  – Ibland hör jag ”vi har en grushage där det är rätt torrt”, men även om det ser fint ut kommer fukten upp. Hästen ska stå torrt, punkt.

  Fakta

  Det här behöver du ha hemma

  Gipsbandage-3-221130-rt
  Utrustningen som behövs.
  • Två gipsrullar.
  •  Vetrap.
  • Silvertejp.
  • Klisterbinda, gärna Optiplaste, ljusbruna, gärna 10 cm lindor. ”De är fantastiska men lite svåra att få tag på. Kliniker brukar dock sälja.”
  • Polsterlinda. Om du inte har det hemma går det bra att använda bomull på linda.
  • Engångshandskar i plast.

  Dubbla handskar

  När du ska lägga ett hovgips, börja med att sätta på dig dubbla lager handskar.
  – Gips fräter, så det är viktigt att ha handskar på sig. Att de ska vara dubbla beror på att det blir rätt kladdigt så det är skönt att ta av sig den yttersta handsken när arbetet med själva gipset är klart, säger Jessica Hassel.

  En annan orsak till att använda handskar är att om hästen har en hovböld så är det ett sår som du ska behandla.

  Fakta

  Så gör du

  Gipsbandage-6-221130-rt
  1. Linda några varv polsterbinda runt hoven för att skydda kronrand och ballar.
  Gipsbandage-11-221130-rt
  2. Sedan är det dags att lägga gipsrullen i ljummet vatten.
  – Ju varmare det är ute, desto fortare brinner gipset. Om det är kallt ute kan du ha lite varmare vatten för att påskynda härdningsprocessen, säger Jessica Hassel.
  Gipsbandage-15-221130-rt
  3. Det första gipset läggs runt hoven ett varv, och sedan fram och tillbaka under hoven för att bilda en sula. Det gäller att jobba in gipset och få till en jämn sula.
  Gipsbandage-16-221130-rt
  4. Sedan är det dags för den andra gipsrullen, som blötläggs och ska bilda en kant, som en sko som ska skydda sulan från fukt.
  Gipsbandage-17-221130-rt
  5. När du format en ”sko” av gips, låt hoven vara kvar i luften en liten stund så att det stelnar. Ta av dig den yttersta handsken. Linda vetrap för att skydda gipset som håller på att härda.
  Gipsbandage-20-221130-rt
  6. Känn efter så att gipset känns hårt innan du fortsätter genom att linda på Optiplastelindan, som hjälper till att hålla gipset rent och torrt.
  Gipsbandage-22-221130-rt
  7. Sist men inte minst, använd silvertejp under sulan och en liten bit runt hoven. Men tänk på att inte tejpa för högt, då blir fukten instängd. Någon centimeter räcker.
  – Om gipset sitter på framhoven och hästen sparkar och gräver får man lappa lite oftare med silvertejp, men bara längst ner.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2023.

  Ridsport digital

  99:- i månaden