Nyheter
28 april 06:10
Ridsportplus

Skattegården anordnade unikt mästerskap

InspirationPackpatron, Mockmästare och Stjärnskötare – det var några av titlarna man kunde vinna under Skattegårdens mästerskap. Amanda Gertler berättar mer om det lyckade evenemanget.

Skattegården anordnade unikt mästerskap
Fina priser på Skattegårdsmästerskapen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  183c5d60-68ea-49f4-9565-2647434d59cc
  Amanda Gertler och Eva-Lena Gertler

  Skattegården i Hjällsnäs har en lång historia med islandshästar, som går tillbaka till 1979 då den första islandshästen Grána frá Thórustödum gjorde entré på gården. Stoet blev 36 år gammal och blev också stamsto i Skattegårdens uppfödning.
  – Vi har haft över 40 hästar genom åren, varav de flesta är egna uppfödningar. Vi är inne på sjunde generationen nu, berättar Amanda Gertler vars mamma Eva-Lena Gertler alltså var den som köpte Grána en gång i tiden.

  Till en början var det bara familjen, men så småningom tillkom även medryttare.
  – När jag gick i skolan, tävlade jag och red mycket men när jag sen började jobba var det svårare att hinna rida fem-sex hästar om dagen, säger Amanda som i den vevan började ta hjälp av medryttare.

  Blev fler medryttare

  Men konceptet blev allt mer strukturerat när Amanda flyttade till Stockholm och hennes mamma behövde opereras. Snart hade de ett seriöst medryttarkoncept med flera vuxna som delade på hästarna.

  I dag är de sex stycken medryttare på två hästar där de delar på veckan och också loggar vad de gör med hästen i app och håller kontakten i en messengergrupp.
  – Så hästen inte behöver ridas samma runda två dagar efter varandra eller göra samma jobb på ridbanan, förklarar Amanda.

  Hon berättar att de blivit ett härligt gäng – men att de sällan ses allihop.
  – Vi har haft fika två gånger om året när alla ses men jag har också märkt att intresset för dessa träffar blivit allt mindre.

  Img_7200
  Det blev en härlig dag i solen.

  Amanda, som nyligen gått Verksamhetsledare i hästnäringen på BYS, Biologiska Yrkeshögskolan fick då en idé.
  – Åse Ericson som är utbildningsledare på BYS har alltid så roliga idéer som till exempel ”Tyger och tölt” så jag spånade vidare på det där.

  Så när det blev dags för den årliga medryttarfikan kom det istället en inbjudan till Skattegårdsmästerskapen med kreativa och roliga utmaningar som i fokus.
  – Man kan tävla kring annat om hästar – det behöver inte vara uppsutten ridning bara för det är hästar.

  Flera kluriga grenar

  Amanda spånade på och kom på ett gäng med grenar. I grenen Mockmästare handlade det om att mocka en box så snabbt (och noga) som du kunde.
  – Man fick tillägg i tid om vi hittade bajs eller kiss, men alla var otroligt duktiga, berättar Amanda.

  I grenen Packpatron handlade det om att packa höpåsar och också kunna gissa vikten på dem. Grenen Stjärnskötare var en klassisk rykttävling. Dessutom fanns faktiskt en ridgren, en den ridgrenen pågick under en månads tid när medryttarna skulle passa på att rida och registrera det de red.
  – Den som red längst under denna period blev utsedd till Distansdrottning, berättar Amanda.

  Fakta

  Grenarna på Skattegårdsmästerskapen

  Mockmästare
  Två medryttare tävlar om att snabbast och noggrannast mocka varsin box. Vi tar tiden och när man känner sig klar ropar man ”klar” så stoppar vi den deltagarens tid. Efter att båda deltagare ropat ”klar” genomför en kontroll. För varje fel som hittas tillkommer 30 sekunder i tillägg (som i Kockarnas Kamp ungefär). Fel vi letar efter är: Bajs kvar, kiss kvar, för mycket spån slängt, slarvigt sopad kant. Totalt kan man få upp till två minuter i tillägg.

  Packpatron
  Deltagarna ska utan att använda våg packa två påsar var, en á 2 kg och en á 1 kg. Den som hamnar närmst i vikt vinner.

  Stjärnskötare
  Under 45 minuter ska deltagarna borsta varsin häst och göra den så fin som möjligt. Deltagarna får full konstnärlig frihet i fråga om flätor och utsmyckningar, dock är saxar förbjudna.

  Distansdrottning
  Under en månads tid ska medryttaren tracka så lång sammanlagd sträcka som möjligt i appen. Det går bra att tracka uteritt, promenad med häst och ridning i paddocken (tracking måste vara igång för att man ska kunna se sträckan). Man får lov att tracka på flera hästar så passa på att rida allt vad ni kan under denna månad! Längst trackade totala sträcka vinner.

  – Efteråt käkade vi en god lunch, hade prisutdelning och alla fick springa ärevärv. Det var jättejätteroligt, säger Amanda som också medger att hon inte var säker på att mästerskapet skulle tas emot med öppna armar.
  – När jag presenterade idéen tänkte jag först att de skulle tycka jag var jättejobbigt, men de tyckte det var kul och jättetaggade. Man såg hur deras idéer sprudlade – nästa år kanske vi har en laggren.

  Det var tydligt att detta inte var en engångshändelse, utan något som kommer kunna bli en tradition på Skattegården.

  Se film från dagen här nedan

  Ridsport digital

  99:- i månaden