RyttarhälsaMånga ryttare skadar ryggen och det kan leda till tragedier och sålda hästar. Men här finns också de som hittar nya vägar. Fälttävlansryttaren William Nilson Fryer blev helt återställd och mer därtill.
– Efter operationen fick jag bättre position i sadeln.
Tänk utanför boxen om du skadar ryggen
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
William Nilson Fryer drabbades av akut diskbråck under extrema omständigheter
2018. Han var med sambon Anna Freskgård på VM i Tryon, och höll hennes hästs skadade ben i ambulansen, när det small till.
– Det högg till i ryggen och höger ben blev helt förlamat. Jag fick starka tabletter av veterinären, men släpade på benet hela veckan.
På hemvägen vid mellanlandningen i London fick han skjutsas i rullstol. Ett par veckor senare med oförändrat tillstånd gjordes en MR (magnetkameraundersökning).
– Jag hade en millimeter ryggmärg kvar – man ska ha en centimeter. Det blev akut-operation.
Läkarna tyckte att William Nilson Fryer var för ung för att stelopereras, så de satte in en konstgjord disk. Åtta månader senare var han helt återställd.
– Jag kan använda ryggen som vanligt. Jag kan till och med sko igen. Kanske är det så att ryggen har blivit starkare – jag har fått bättre sits i dressyren.
Lärdomen är att söka hjälp direkt när något känns fel. Vänta inte – för då smäller det. Rejält. När han tänker tillbaka kanske diskbråcket inte var helt oväntat.
– Jag hade smådomningar redan innan och var rekommenderad att ”skrapa” i ryggen. Nu är jag noga med att alla praktikanter och elever inte gör några dåliga lyft och använder skottkärra för tunga grejer. Vi ska inte anstränga ryggen i onödan.
Många små mikroslag
Att diskbråck och nacksmärtor är så pass vanligt hos ryttare är ingen nyhet. Vi lyfter, släpar och kånkar. Och åker i backen.
Fakta
Diskbråck
- Diskbråck är orsak till många besvär i ryggen. Det innebär att disken, broskkudden mellan kotorna, buktar ut. Diskbråck är vanligast i ländryggen – kommer en nerv i kläm kan smärtan stråla ut i benet (ischias). Diskbråck i övre delen av ryggen/nacken kan ge smärta som strålar ut i armen.
- Diskbråck kan uppstå av en mängd olika anledningar: åldersförändringar, olyckshändelse, lyft – eller utan någon utlösande händelse alls.
- Behandlingen är smärtstillande, fysioterapi och i allvarliga fall operation, men ofta går diskbråck ofta över av sig själv.
Källa: 1177.se
– Jag tror att det är ett resultat av många små mikroslag, alla sneda rörelser vi gör. Packar höpåsar, mockar, bär vatten.
Det säger Sandra Gustafsson, Lundahagen Eventing, som fick en diskbråcksskada 2016. Mitt över ett terränghinder small det till i ryggen. Hon kunde inte stanna hästen. Benen bar inte, och en senare MR visade diskkompression.
– Det tog fyra månader att komma tillbaka. Det som hjälpte mig var sjukgymnastik och osteopati, men framför allt laser och chockvåg.
Bättre med ny gren
Men många kommer aldrig tillbaka. Ridsport har pratat med ryttare som tvingas leva med daglig smärta, som måste köpa stalltjänst eller gå över till lösdrift, som har sålt hästen – eller bytt gren.
Ida Skoog var sängliggande i en månad. Hon hade svårt att rida på grund av smärta i nacke och flera diskbråck. Det var då hon upptäckte körning.
– Selen är tung, men vi provade med en maratonsele – så det blev sportkörning för mig, trots att jag har en så tung ras som ardenner.
Att se möjligheterna och tänka utanför boxen, är också ett råd från Josephine
Natalie Beckman. Hon har skadat det mesta i kroppen i bil- och ridolyckor: nacke, skalle, kotor, axlar… Hon jobbade som beridare, men fokuserar nu på att hjälpa andra med hästrelaterade problem och uppbyggande träning.
– Tidigare höll jag på med hoppning och dressyr, men började utforska western. Där har du en helt annan sadel, du blir inte låst, och du rider inte med ansträngning – du ska vägleda och följa med. Det finns så mycket annat man kan göra med sin häst än traditionell ridning. Här behöver hästvärlden förändra sitt synsätt.
Värre av ridning?
Diskbråck går ofta över av sig själv med tiden. Men kan de bli värre av ridning? Är det farligt att rida? Lina Wallensten, fysioterapeut på vårdcentralen i Klippan, säger att hon aldrig rekommenderar ryttare att sluta rida på grund av diskbråck i nacke och ländrygg.
– Diskbråck flyttar inte på sig av träning. Be gärna någon titta på hur du sitter i sadeln, många av oss har en starkare och en svagare sida.
Om du får ont i nacken vid ridning beror det ofta på att de djupa musklerna inte jobbar tillräckligt, vilket gör att man inte orkar bevara hållningen. Men musklerna går att träna upp.
– Du kan göra ”catwalk-övningar”– gå med en bok på huvudet. Och för att sträcka på dig, tänk som att någon drar dig i håret. Då sjunker axlarna automatiskt och du kopplar på musklerna nere i magen.
I sin verksamhet använder Lina Wallensten bland annat pilatesbollar och yogarulle för att simulera ridningen. Mycket går ut på att få en bra position för nacken; att huvudet ska vara mitt ovanför kroppen.
– Komplettera med träning för axlar och nacke. Jag vet att det kan vara svårt att hinna med, men tänk att du gör det för hästens skull. Då kanske det blir lite mer motiverande.
Träna inte med smärta
Man kan ha diskbråck utan att ha symptom. Själva symtomet är ofta att det strålar ut i armen eller benet för att en nerv har kommit i kläm och blivit inflammerad.
– Om du fortsätter att provocera fram dina besvär, antingen vid ridning eller stallsysslorna, underhåller du inflammationen. Man ska aldrig träna med smärta, säger Lina Wallensten och fortsätter:
– Ridningen är inte det stora problemet för ryttare. Det är ergonomin runt omkring. Mockning, tränsning, bärandet. Sammantaget sliter det i längden och det kan bli överbelastning.
Fast det värsta är om man blir rädd för att röra sig.
– Diskbråck läker, och rätt träning ger dig förutsättningar att fortsatt vara aktiv i din idrott.
Stärk upp bålen
Hennes kollega Agneta Klang Björkerydh är inne på samma spår. Hon jobbar på IFK-kliniken i Göteborg, som är specialiserad på idrottsmedicin och har ett nära samarbete med elitklubbar.
Hon säger också att i det akuta skedet gör det så ont att det inte går att rida, men sedan får man känna sig fram. Det viktiga är att stärka upp bålmuskulaturen och sitta rätt på hästen. Om det kan bli värre av ridning säger hon:
– När det är akut ska du så klart ta det lugnt. Samtidigt ska man försöka hålla i gång rörelserna, men undvika stötande aktiviteter.
Är det skadligt att rida med gamla diskbråck som inte gör ont?
– Nej, men många blir väldigt oroliga när de hör ordet diskbråck, fast de flesta diskbråck läker över tid. När ett diskbråck har läkt ut och inte längre gör ont är det viktigt att träna upp styrkan i omgivande muskulatur. De flesta kan återgå till att rida med gradvis stegring – skritt, trav, galopp, sedan hoppning.
Vad gäller steloperation säger hon att det låter värre än vad det är. Ofta handlar det bara om en kota, och man kan sedan fungera normalt.
– Det första halvåret efter operationen ska man undvika löpning, hopp och ridning, liksom tunga lyft. Återhämtningen varierar, men operationen tar bort trycket på nerver som ger upphov till smärta och utstrålning i ben och armar.
Pånyttfödd av operation
Sofie Viksten Engfors ramlade av 2008 och skadade nacken. Hon tvingades sluta hoppa och tävla, och fick sänka sin fysiska aktivitet. Först tio år senare stelopererades hon.
Fakta
Steloperation
- Disken mellan två kotor tas bort.
- Läkaren tar ben, oftast från höftkammen, och placerar mellan kotorna.
- En liten del av ryggraden blir orörlig, men det påverkar inte den totala rörligheten i ryggen.
– Jag blev som pånyttfödd. Första tanken när jag vaknade upp var ”det gör inte ont”.
Hon kunde rida igen. Men det tog tid att komma tillbaka. Åren med smärta hade gjort kroppen sned. Hon har fått träna mycket med balansen. Men någon ökad risk ser hon inte:
– Nej, ”lagningen” går inte sönder. Däremot kanske jag blir överrörlig i andra delar.
När hon tänker tillbaka på decenniet med smärta sammanfattar hon hästfolks mentalitet i ett nötskal.
– Om jag hade varit en vanlig människa och klagat, då hade jag säkert blivit opererad tidigare.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 12/2024.
Följ Ridsport på