Porträtt
13 juli 2024 05:53
Ridsportplus

Vägde 19 kilo – överlevde mot alla odds

SolskenshistoriaNär stoet började läcka mjölk och ett par dagar senare föla på dygn 296 av dräktigheten var både hästägaren Katarina Adler och veterinären säkra på att stoet kastat och att ett dött föl skulle födas. Istället kom ett levande föl ut med sällan skådat kämpaglöd.

Vägde 19 kilo – överlevde mot alla odds
Veterinärbesöken har varit otaliga och i början var det hundtäcken som gällde. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    14 mars upptäckte Katarina Adler att något var fel med dräktiga, egenuppfödda Drottning från Lindmåla (f -12, e Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti, u Stikla frá Seli). Med över sex veckor kvar till beräknad fölning började stoet läcka mjölk, och det rejält.
    – Det rann om henne, vi kontaktade veterinären som sa att hon höll på att kasta, berättar Katarina.

    Hjälp, vad gör vi nu? Hon är så liten!

    Väntan blev lång och jobbig, innan Drottning kvällen den 18 mars visade tecken på att börja föla. För att hålla koll på stoet parkerade Katarina husvagnen utanför uteboxen och vakade under natten. Termometern visade -6 grader när Drottning helt odramatiskt födde fram den lilla fölungen, på dygn 296.
    – Vi var inställda på att fölet var dött, men när vi drog undan fosterhinnan andades hon. Jag tänkte direkt ”Hjälp, vad gör vi nu? Hon är så liten!”, berättar Katarina om fölungen som inte var större än 62 centimeter i mankhöjd och 19 kilo tung.
    – Hon fick namnet Kempa eftersom att hon verkligen kämpade.

    Tuffa veckor i början

    Huttrande och skakande visade det lilla fölet stor livskraft från start. Hon torkades torr, togs in i stallet och bäddades ned i halmen samtidigt som veterinären kontaktades.
    – Eftersom hon hade sugreflex och välutvecklade lungor sa veterinären att det fanns en chans att hon skulle klara sig, berättar Katarina om fölungen som var för svag för att resa sig själv, och för liten för att nå upp för att dia.

    För att hjälpa det lilla fölet att nå upp för att dia gjordes ett schema upp med ditider.
    – Vi tänkte att vi kämpar och ser vad som händer.

    Men det Katarina möttes av dag tre var en trött fölunge som inte orkade resa sig upp, och tankarna gick genast till att hon inte skulle klara sig. Ett samtal senare till veterinären gick Katarina och veterinären i sällskap ut till stallet – och möttes av ett föl som stod vid mamma Drottnings sida.
    – Antagligen hade hon kämpat för att komma upp under natten och tröttat ut sig.

    Samtidigt kom en välkommen vändning. Kempa började resa sig själv och ytterligare två dagar senare var hon så pass stark att hjälpen med matning kunde dras ned.

    Oväntat enkelt

    Att Kempa överlevde mot alla odds har sedan följts av tre månader som varit förvånansvärt problemfria, även om vissa fartgupp funnits under resans gång. Klinikbesöken har blivit många med bland annat röntgen av de mjuka x-formade benen. Trots allt har Kempa tagit alla resor och undersökningar med ro. Även mamma Drottning, som annars lätt blir rastlös och stressad, har tagit hela karusellen förvånansvärt bra. Rätt tidigt fick Drottning gå ut ett par timmar själv medan Kempa hängde med Katarina. Det har skapat ett speciellt band som är svårt att bortse ifrån.

    – Kempa har blivit väldigt fäst vid mig, det kan bli svårt att skiljas från henne. Nu ska hon få växa upp med de andra unghästarna och så får vi se framöver, avslutar Katarina som kan konstatera att Kempa numera vant sig vid andra hästar.
    – När vi släppte ut henne första gången blev hon livrädd för de andra hästarna och sprang till oss människor.