Hästägartips
8 december 2024 06:08
Ridsportplus

Var redo för vintern – smarta tips för hästägare

IstidVintern ställer höga krav på hästägare och stallmiljöer. Med rätt förberedelser kan du hålla stallet säkert och bekvämt för både hästar och människor.

Var redo för vintern – smarta tips för hästägare
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När vintern är här behöver du hästägare kanske anpassa stallmiljön för att möta kyla och is. För att undvika att vatten fryser kan du använda värmebaljor eller frostskyddade vattenkoppar. Skydda stallgångar och gårdsplan från halka med sand, grus eller halkmattor. Se till att stallfönster och dörrar är täta för att hålla kylan ute och värmen inne, utan att kompromissa med ventilationen.

    Var redo för vintern – läs våra smarta tips för hästägare:

    1. Underhåll av vattenkoppar och vattenhinkar

    Kalla temperaturer gör att vattenkoppar och hinkar snabbt kan frysa. Kontrollera att vattenkopparna fungerar som de ska. Om du använder hinkar i stallet kan en värmehink vara ett utmärkt alternativ. För att uppmuntra hästar att dricka i kylan kan du också erbjuda ljummet vatten eller mash/betfibersoppa.

    Läs våra tips om hur du får hästen att dricka mer här

    2. Skydd mot drag och kyla

    Ett dragfritt stall är önskvärt. Kontrollera dörrar och fönster för att se om de sluter tätt. Men se till att det inte är på bekostnad av ventilationen. Det är viktigt att balansera värme och ventilation. Ett välventilerat stall minskar risken för fukt och dålig luftkvalitet, vilket kan påverka hästarnas andning. Kontrollera att ventiler och öppningar inte är igentäppta av snö eller damm.

    3. Halkfritt både inne och ute

    Isiga och hala ytor är en av vinterns största risker, både för hästar och människor. Använd halkskyddsmedel som sand, salt eller sågspån på gårdsplanen och se till att stallgångarna är torra och rena. Halkskyddsmattor kan också läggas ut på extra utsatta platser för att minska risken för olyckor.

    Förutom stallgångar bör du också se till att gångvägar till hagar och ridbanor är halkfria. Ploga eller skotta bort snö och använd grus eller sand för att ge bättre fäste.

    Slänger du ut vatten – släng det inte direkt utanför dörren utan tänk till. Det är lätt att halka till på en vattenfläck på en gödselplatta.

    Funderar du på broddar till hästen? Läs vår guide här.

    4. Håll foder och strö torrt

    Se till att ditt foder och strö är väl skyddat mot fukt och kyla. Investera i täta förvaringslådor eller pallställ för att hålla balar och säckar borta från golvet. Fuktskadat hö eller spån kan orsaka mögel, vilket är skadligt för hästen.

    Läs mer om foderhygien här.

    5. Säker el och belysning

    I mörka vintermorgnar och kvällar är bra belysning avgörande. Kontrollera att alla elinstallationer är i gott skick och använd endast belysning och sladdar som är IP54-klassade för att tåla fukt och damm. Undvik provisoriska lösningar med förlängningskablar, och säkerställ att eluttag inte överbelastas.

    Läs mer om el i stallet här.

    6. Se över foderrutinerna

    Under vintern behöver hästar anpassade foderrutiner för att hålla sig friska och varma. Eftersom hästar använder mer energi för att reglera kroppstemperaturen i kyla är det viktigt att ge dem tillräckligt med grovfoder, som hö eller hösilage. Nedbrytningen av fiberrik mat i hästens mag-tarmsystem genererar värme, vilket hjälper dem att hålla sig varma.

    Utfodra i små, regelbundna portioner för att hålla hästens matsmältning aktiv hela dagen. Glöm inte att räkna ut foderstat – annars är risken att din häst lägger på sig.

    Anpassa även eventuellt kraftfoder efter hästens arbete och individuella behov – en häst som rör sig mindre på vintern behöver ofta mindre kraftfoder för att undvika övervikt.

    Fakta

    Bra att ha i stallet under vintern

    Här är en checklista med saker som är bra att ha till hands för att klara vinterns utmaningar:

    • Värmebalja eller frostskyddade vattenkoppar
    • Halkbekämpning: Sand, sågspån eller salt
    • Gummimattor: För halkskydd i stallgångar och på gårdsplan
    • Reflexer och pannlampor: För säkrare mörka vinterturer
    • Isoleringstejp och vädertätning: För att täta fönster och dörrar
    • Reservvatten i dunkar: Om vattenledningarna fryser
    • Verktyg för snö och is: Snöskyffel, isskrapa och grus
    • Termometer: För att hålla koll på stalltemperaturen
    • Första hjälpen-kit: Om olyckan är framme
    • Extra foder: Om vägarna skulle bli svåra att ta sig fram på är det alltid bra att ha en extra foderranson hemma.