TandvårdAll tandvård för häst bör utföras av en veterinär med vidareutbildning inom hästtandvård. Det menar veterinären och hästodontologen Maria Carlson. Här ger hon tips till hästägare på vad som är bra att veta när du anlitar någon.
Veterinären om hästtandvård – därför bör du tänka på vem du anlitar

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Vad är viktigt att tänka på och vara medveten om när du som hästägare anlitar någon för att ta hand om din häst i frisk- eller sjukvårdssyfte? Det var frågor som dök upp när Ridsport tidigare i veckan publicerade en artikel angående ett fall då en man dömdes i tingsrätten för djurplågeri, efter att ha slipat ned tänderna på en islandshäst så pass kraftigt att hästen inte kunde äta.
Varför är det viktigt för hästägaren att ha koll på vem man anlitar? Vad bör hästägaren tänka på när man anlitar en person för munhåleundersökning av sin häst?
– Precis som vid all frisk-och sjukvård så rekommenderas, med både sig själv och med sin häst, att vända sig till den med för uppdraget bäst utbildning. Därför rekommenderas att all hästtandvård utförs av veterinär med vidareutbildning inom just hästtandvård, säger Maria Carlson som är veterinär med utbildning inom hästens tandvård och dessutom är en av de hästodontologer som finns i Sverige.
För att bli hästodontolog krävs en examination från SLU där veterinären genomgått ett flertal kurser och prov med inriktning på tandvård för hästar.
Endast veterinär får ge sedering
– För att möjliggöra en korrekt undersökning av munhålan, med rätt diagnosticering och behandling av hästen, krävs att hästarna först genomgår en klinisk undersökning och sedan får sedering. Sedering är till för att ge hästen en stressfri & stillastående upplevelse av munhåleundersökningen samt för att tillåta att samtliga kindtänder undersöks och därefter kan behandlas korrekt. Likaså av säkerhetsskäl för både häst och ägare samt behandlande veterinär. Förutom sedering behöver smärtsamma behandlingar, såsom upprensning av foderinpackningar som gett tandköttsfickor, komplettering med smärtstillande läkemedel, säger Maria.
Hon förklarar även att det endast är veterinärer som får ge sedering till hästar. Det är heller inte tillåtet för en person som inte är veterinär att jobba med en sederad häst.
– De senaste 10-15 åren har flertalet väldigt bra utbildningar för veterinär med intresse för hästtandvård kommit fram, både i Sverige och utomlands. Sverige har dessutom glädjen att ha väldigt många veterinärer som är välutbildade med hästtandvårdsutbildningar och dessutom mycket erfarenhet, säger hon.
Inte en skyddad titel
Titeln ”hästtandläkare”, eller hästtandtekniker, används ofta i folkmun för att beskriva en person som jobbar med tandvård för hästar. Det verkar dock uppstå viss förvirring kring vilken utbildning som krävs för att få kalla sig för just hästtandläkare. Detta eftersom titeln inte är skyddad.
– Det kan vara svårt att veta skillnaden på dessa benämningar om man inte är insatt i ämnet. Benämningen för en person som inte är veterinär eller humantandläkare med vidareutbildning inom hästtandvård som jobbar med hästtänder är hästtandtekniker. Dock är hästtandtekniker ingen skyddad titel och ger ingen legitimation då det inte finns några krav för vad som ska uppnås. Titeln hästtandtekniker kan användas av personer oavsett utbildningsgrad eller utbildningslängd. En hästtandtekniker får enligt lag aldrig dra ut vargtänder eller andra tänder ur en hästmun.
Vilka regler och försäkringar gäller när hästägaren anlitar någon i detta syfte?
– Det är hästägaren som är ansvarig för hästens välbefinnande enligt djurskyddslagen, säger Maria.
Det säger lagen om vem som får behandla djur
”Enligt fjärde kapitlet, paragraf 1 i lagen om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård omfattas personer som är yrkesverksamma inom djurens hälso- och sjukvård och som inte tillhör djurvårdspersonal av det så kallade behandlingsförbudet. Så kallade hästtandtekniker tillhör inte djurhälsopersonal och omfattas av detta behandlingsförbud. Det innebär bland annat att de inte får lov att utföra behandling på djur som fått allmän eller lokal bedövning. Sådan person får inte heller lov att utföra operativa ingrepp eller utföra en behandling som kan orsaka lidande som inte är obetydligt”
Följ Ridsport på