Sport
29 juni 09:43
Ridsportplus

”Viktigt att hästarna gör det för sin egen skull”

Sm 2024Daníel Ingi Smárason och Hrafnfaxi frá Húsavík leder inför de avgörande heaten i P3. Han berättar om dealen med ägaren och vad det betyder att få låna Hrafnfaxi.

”Viktigt att hästarna gör det för sin egen skull”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Inför P3-klassen leder Daníel Ingi Smárason med Hrafnfaxi frá Húsavík (f -08, e Adam frá Ásmundarstöðum, u Orka frá Húsavík) med tiden 14,60 sekunder. Ägare till Hrafnfaxi är Mikaela Zackrisson.

  – Hon har ridit för mig de sista åren. Så kom jag med idén förra året att jag skulle få honom i träning inför GK-SM för att se om jag kunde hjälpa henne ännu mer, berättar Daníel Ingi Smárason.
  – Sen blev jag lite sugen på att rida honom själv och då kom vi till final, sen så sa jag att ”den här hästen hör hemma i startboxarna”.

  Diskussion kom om att Hrafnfaxi skulle börja gå passgrenar med startboxar.
  – Vi bestämde att jag skulle ta de första tävlingarna för att introducera honom. Sen har Mikaela, den stackaren, inte fått tillbaka honom, skrattar Daníel.

  Ekipage har gått från klarhet till klarhet. Men bakom framgångarna står ägaren som tränar hästen till bara några dagar innan det är dags för tävling.

  – Ibland kommer han bara samma dag och ibland kanske en, två veckor innan tävlingen. Hon tränar honom jättebra. Hon är duktig på att hålla glädjen i honom och att han tycker det är roligt. Det är så med passen att det är viktigt att hästarna gör det för sin egen skull. Om man behöver tvinga dem eller någonting då tappar man tid på det.

  Det märks att Daníel verkligen uppskattar Hrafnfaxi.
  – Han är så säker och har bra balans. Han har mycket temperament ändå och du får inte tvinga honom i någonting. Men om du håller honom nöjd, då kan han allting.

  Vad betyder det att få låna en sån här bra häst?

  – Det är bara jätteroligt. Jag har bara haft tur. Vi har inte bestämt någonting. Det är bara en tävling i taget. Och ja, Mikaela tycker det är roligt att bara få kolla på honom också. Hon tycker det är spännande också och vi hjälps åt. Det är verkligen jätteroligt.

  Ridsport digital

  99:- i månaden