Del 3Det har blivit dags för den tredje och sista delen av träningsserien med Årets sportryttare tillika Årets ryttare Filippa Helltén. Fokus är vinterträning, vilket kan se väldigt olika ut för olika hästar beroende på hästens uppgift och mål.
Vinterträning: Tempoväxlingar med bibehållen hållning

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Att träna på styrka, smidighet och bärighet är dock något som gynnar alla hästar, oavsett mål. Med det i åtanke handlar seriens tredje övning om att hitta en stabil hållning samt öka styrka, bärighet och stabilitet i gångarten. Filippa Helltén berättar mer om hur tänker kring att bygga styrka respektive kondition.
– Mina hästar går i största möjliga mån i stora hagar, med mycket kuperad terräng, ute dygnet runt. Det är lite lyxigt för där kommer mycket gratis vad gäller både kondition och styrka. Min vinterträning fokuserar därför mest på det tekniska, och på så vis även att bygga styrka. Konditionen kommer lite “på köpet”.
– Jag försöker också hela tiden ha i bakhuvudet vad hästens uppgift är, och vad som är viktigast för att fullfölja den uppgiften så bra som möjligt. Till exempel vet jag att min passhäst Jimmy, som faktiskt just nu är Nordens snabbaste, ska ha kondition för att hålla en maxprestation på helst inte mycket mer än 22 sekunder. Vinterträningen för honom fokuseras därför desto mer på snabba korta sträckor och snabba starter för att utveckla hans explosivitet. Att förbättra hans koordination och reaktionsförmåga är också viktigt för att bli riktigt snabb.
Fakta
Filippa Helltén
Namn: Filippa Helltén.
Bor: Landvetter, strax utanför Göteborg.
Familj: Tre yngre syskon och sambon Aidan Carson, som rider i det brittiska landslaget.
Gör till vardags: Projektkoordinator (ingenjör), rider och håller lektioner.
Främsta meriter: VM-silver i fyrgång samt SM-guld i fyrgång, T1 och T2 som junior och young rider. Delad etta i fyrgång vid senior-SM 2019.
Aktuell: Nordisk mästare i P1, blev utsedd till Årets ryttare och Årets sportryttare av Svenska Islandshästförbundet.
Nuvarande tävlingshästar: Styrkur från Skomakarns (e Prins från Knutshyttan, ägare Malena Mandelholm), egna hästarna Máni frá Galtanesi och Lukku-Láki från Stenshult plus Odinn from Inchree (ägare är sambon Aidan Carson, vars familj även fött upp hästen) och egna Soldögg från Sundby (e Oliver frá Kvistum).
– Om vi jämför detta med Styrkur, en femgångshäst som ska gå ett program på sex minuter utan paus, och en femgångsfinal på närmare 30 minuter med bara små pauser, så behöver han ett helt annat fokus i träningen. Det hjälper inte att han är superexplosiv, om han inte är uthållig och orkar hela programmet.
– Oavsett försöker jag hålla passen relativt korta och effektiva. Jag vet att de rör sig mycket i hagen, så vi fokuserar främst på träningen och tekniken i sig. Även om man lätt hamnar där, så försöker jag undvika nötande. Jag tror personligen att det sliter mer än vad det ger, och tar bort glädjen lite från träningen.
– Vi försöker göra vintersäsongen så rolig det bara går, använda naturen, klättra uppför backar i skritt, kapplöpning med hagkompisen, och teknik i ridhuset. En härlig blandning, som förhoppningsvis ger de perfekta förberedelserna för att vara fullt rustad för kommande års uppgifter.
Övning 3: Upp och ner i tempo med bibehållen hållning
Syfte med övningen: Hitta en stabil hållning samt öka styrka, bärighet och stabilitet i gångarten.
Mål: Hålla samma hållning med stabilitet i övergångar och kunna reglera tempot, utan att tappa hållningen.
Målgrupp: De flesta.
Detta är en övning som går att göra precis var som helst på i princip vilken häst som helst. Återigen är det en övning som hjälper dig att inte fastna i för mycket nötande, utan ger både dig och hästen en uppgift.
Det som är viktigt med övningen är att ryttaren håller fokus på sin sits, så det inte blir ryttarens hand som utför övningen. Detta gör också övningen toppen för att träna på en stabil och fin hand.

Så här gör du övningen:
Gå i den grad av samling i skritt som du känner att du och din häst klarar av, jobba sedan med drivning upp i tölt eller trav, med fokus på att bibehålla lättheten och hållningen du hade i skritt. Tölta/trava på en liten stund, säg ett halvt varv, eller cirka 50 meter i skogen, för att sedan börja jobba ner i skritt igen, återigen med fokus på att inte tappa hållningen.
Ofta är detta den svåra delen – att ta ner utan att hästens vikt hamnar i handen. Ett vanligt misstag är att ryttaren släpper sina ben i nedtagningen, för man tänker att man ska bromsa. Det är viktigt att verkligen rida ner och hålla om med benen, så hästen använder sina bakben i nedtagningen.
Ett vanligt misstag är att ryttaren drar handen nedåt
Filippa Helltén
Ytterligare ett vanligt misstag är att ryttaren drar handen nedåt i bromsen, vilket även det gör att hästen lätt faller på framdelen. Tipset är att bromsa uppåt, för att hjälpa hästen att hålla sig stabil i nedtagningen, i stället för att dyka och bli tung.
Jag gillar också att utöka övningen med små sidoförflyttningar någon meter eller två in mot ridbanans mitt, eller grusvägens andra sida, även där med fokus på att bibehålla samma kontakt och hållning. Stöter du på problem och känner att det är svårt att bibehålla hållningen vid övergången, så gör sträckorna allt kortare. Gå sakta upp, ta något steg eller två, och sedan ner igen. Du kan sedan utöka sträckorna med tidens gång, när du och hästen börjar bli tryggare med arbetet och hästen allt starkare.
Övningen kan även utvecklas, för att sättas lite mer i ett tävlingssammanhang och träna tempoväxlingar, även där med fokus på att bibehålla stabil kontakt, fin lätt hand och stabil hållning.
Beroende på hästens utbildningsnivå och styrka kan övningen göras allt från mycket snabbt tempo till mycket långsamt med relativt explosiva ökningar, till små försiktiga ökningar och bromsar.
Med tiden kommer hästen bli allt starkare och orka alltmer explosiva förändringar, med bibehållen bärighet.
Följ Ridsport på