Sport
17 maj 2022 19:01

Geysir islandshästförening samlade in 15 945 kronor

VälgörenhetGeysir islandshästförening arrangerade i helgen en välgörenhetstävling. Föreningen samlade in över 15 000 kronor som ska gå till till UNHCR:s insamling till Ukraina.
– Det känns helt otroligt att vi fått ihop så mycket pengar säger, Mari Håkansson, ordförande i föreningen.

Geysir islandshästförening samlade in 15 945 kronor
Prisutdelning i T3 senior på Geysirs sportvälgörenhetstävling. Foto: Mehdi Chafik

50 ekipage deltog och det blev närmare 70 starter under söndagen på Geysirs sportvälgörenhetstävling som gick på Tingsrydstravet i helgen. Idén till tävlingen föddes för dryga halvåret sen.
– Det hade varit så mycket elände i världen med coronapandemin när vi började planera. Sen kom kriget i Ukraina, då kändes det mesta fjuttigt och det kändes det ännu viktigare att bidra med det lilla vi som förening kan bidra med. Det kändes viktigt att med hjälp av våra medlemmar och med hjälp av sporten bidra till det stora sammanhanget, berättar ordförande Mari Håkansson.

15 945 kronor blev den totala summan som föreningen samlade in.
– Det är fantastiskt mycket pengar för oss. Jag kände under dagen hur det plingade av swishbetalningar i mobilen som låg i fickan. Jag var tvungen att titta flera gånger när jag räknade ihop summan under kvällen och tänkte ”hur är det ens möjligt?” Men jag räknade rätt. Jag är jättetacksam och stolt.

Det är första gången föreningen gör en riktad insats på detta vis och till tävlingen har de lyckats få in flera sponsorer, som bland annat sponsrat priserna i de olika klasserna.
– Det känns verkligen att det är ett angeläget ämne, många har velat vara med och bidra.

”Ideellt arbete när det är som allra, allra bäst”

Under dagen hade föreningen en omröstning kring vilket välgörande ändamål pengarna skulle gå till. Rösten hamnade på UNHCR till förmån för Ukraina.
– Föreningen känner en stor stolthet, väldigt nöjda och innan vi åkte hem gjorde vi en gemensam high five. Det var hektiskt en stund men vi fick ihop det – det var verkligen lagarbete, säger Mari Håkansson som också förklarar att föreningen inte är riktigt varm i kläderna att hålla arrangemang av denna kaliber.
– Alla har verkligen kämpat och vi har gjort det jättebra tillsammans. alla har varit med och bidragit till en fantastisk tävling och insats. Det här är ideellt arbete när det är som allra, allra bäst.

Geysir islandshästförening har närmare 150 medlemmar och bara det senaste året har föreningen vuxit med 20 procent. Föreningen hoppas på att växa ytterligare och att återigen få igång barn- och ungdomsverksamheten.
– Det har varit lite generationsskifte i föreningen och i helgen var det många nya på banan. Både människor och hästar. Men också en hel del erfarna och rutinerade. Det var en härlig blandning, säger Mari Håkansson.

Kommer ni att arrangera en välgörenhettävling igen?

– Vi har knappt landat men jag tror mycket väl vi kan, jag känner att det finns en sån anda i föreningen. Med de här två sista åren bakom oss så känns det extra viktigt att ta sig tid till att göra den här typen av arbete och det skapar otrolig gemenskap, säger en märkbart stolt Mari Håkansson.

Så gick det i tävlingen

Under dagen reds T3, T8, V2, V5 och F2 på Tingsrydstravet som är föreningens hemmabana sedan förra året.

Mehdi-geyrsir-02
Leija Stenfelt, Ebba Gustavsson och Ella Svensson, några av barnen i barnklass gör ett ärevarv. Foto: Mehdi Chafik

T8 för seniorer vann Sabina SvenningssonÓnyx från Stenshult (f-15 e Kristall frá Búlandi u Glitra från Pilekull), de fick poängen 5,75. På en andraplats kom Monika Giselhäll och Bangsi från Kungsbacka (f-05 e Jarl frá Búðardal u Þalía frá Stokkseyri) på 5,5. På en delad tredjeplats med 5,25 kom Tina Jonsson StorckGlitnir från Stenshult (f-14 e Álfur frá Selfossi u Randalin från Stenshult) och Sofia GiselhällÁgúst från Rooslunda (f-12 e Láki från Midgård u Vilpa frá Úlfsstöðum).

V5 för young rider vann Filippa Johansson på Kofri från Drivkraft (f-11 e Prins från Knutshyttan u Perla frá Hrepphólum) med poängen 5,40. På en andraplats kom Ida Ljung
och Bakkus från Källeboda (f-10 e Spuni frá Miðsitju u Gydja från Källeboda) med 5,0 och tredjeplaceringen gick till Vilma Kollberg och Seifur frá Strönd II (f-02 e Aron frá Strandarhöfði u Dimma frá Strönd I) på 4,60.

För fullständiga resultat, se Sportfengur

Ridsport digital

99:- i månaden