Hästvälfärd"Vi måste börja lyssna på hästen" var huvudbudskapet på den välbesökta konferensen om hästvälfärd i Köpenhamn den 18 november. Även om förändring av invanda beteenden inom hästvärlden, från eliten till fritidsryttare, är en utmaning, presenterades flera hoppfulla exempel på vägen framåt.
Dansk konferens om hästvälfärd lockade stort engagemang
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det kan låta hårt att den vanlige hästägaren/ryttaren har svårt att rucka på sina principer, men handen på hjärtat – hur många känner inte igen sig i dessa exempel?
- Trots vetskap om att hästar behöver tränas på flera olika underlag, rider man ändå mest i ridhuset eller på ridbanan.
- Brist på möjlighet till rörelse. Hästar i frihet kan röra sig upp till 17 kilometer om dagen, men i allmänhet håller vi hästen på ett sätt så att den rör sig knappt tre kilometer – i små hagar utan sällskap.
- Massor av forskning visar att övervikt är skadligt, men inte alla orkar ta itu med detta och ordna stripbete eller köpa flera olika slags foder.
Konfliktbeteenden vanliga
Det gavs fler exempel på tillkortakommanden, bland de allvarligare var att i videoupptagningar av några helt vanliga ridpass där hästarnas beteende analyserades i detalj, kunde noteras att sju hästar visade någon form av konfliktbeteende 50 gånger under ridpasset. Nu talar vi om ett vanligt ridpass med normalryttare, inte några utstuderade ”träningsmetoder”.
Så att lyssna på hästen är vi tydligen inte så bra på som vi inbillar oss. Men hur ska forskningen kring hästars konfliktbeteende nå ut till den vanlige ryttaren och få denne att ta till sig nya kunskaper och ett ändrat förhållningssätt till hästar?
Cristina Wilkins från Australien kunde ge ett positivt svar: att vända sig till de unga och till de nya inom hästvärlden. Hon berättade om hur Pony club Australia totalt har vänt upp och ner på sitt sätt att undervisa. Nu utgår man från inlärningsteorierna och har byggt in hästvälfärd och etisk hästhantering i sitt system.
Madeleine Campbell från England höll en föreläsning över hästsportens framtid och sade:
-Det krävs en total attitydförändring, att vi skapar en ny kultur. Om vi bara tittar på små detaljer och teknikaliteter, blir det bara små förändringar. Vi behöver vända upp och ner på saker och ändra hela vår inställning och det kommer att ta tid.
När det kommer just till hästbranschens kultur pekade Lise Berg, Köpenhamns universitet, på vilka olika synsätt vi har på hästar och hundar.
-Det är ingen som förväntar sig att man kan låta en hund byta familj mer än två, tre gånger utan att hunden blir förstörd. Men med hästar är det en del av de premisser vi har hästar på, att de ska säljas och byta miljö gång på gång.
-Med tanke på att det tar lång tid för en häst att anpassa sig socialt till en ny grupp med hästar kan detta bli förödande för den.
Tygeltryck som ny bedömningspunkt
Det fanns många tillfällen till frågor och förslag från de nästan 200 deltagarna on-line och den fullsatta salen på universitetet. Ett lite annorlunda förslag löd: varför inte införa tävlingar i dressyr och hoppning där mätning av tygeltrycket ingår som en bedömningspunkt?
På konferensen framträdde, utöver en rad kända forskare, även visselblåsare som fotografen Crispin Parelius Johannessen och Julie Taylor från Epona.tv.
Avslutningsvis berättade Bengt Holst från Djuretiska rådet att man kommer att rekommendera Danmarks jordbruksminister att utarbeta specifik lagstiftning för att skydda hästar som används inom hästsport.
Ridsport återkommer med fler artiklar från föreläsningarna på konferensen.
Följ Ridsport på