Nyheter
12 november 2023 06:15
Ridsportplus

Debatt: ”En käftsmäll mot idrottsrörelsens antidopningarbete”

ÅsiktSvenska islandshästförbundets och FEIF:s hantering av det aktuella dopingfallet är under all kritik, det menar "En splittrad tävlingsryttare".

Debatt: ”En käftsmäll mot idrottsrörelsens antidopningarbete”
Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med fredagen i backspegeln när det blev känt att en svensk ryttare på grund av dopning förlorar sina medaljer från årets VM och avskiljs från landslaget – men inte blir avstängd, känner jag mig splittrad.

Det blir inga övriga åtgärder i ärendet som det ser ut just nu.

Ryttarens häst testades positivt för ett preparat som används för bland annat ledbehandlingar. Ryttarens förklaring i sociala medier är att hästen behandlades i käkled med preparatet och att man följde veterinärs rekommendationer och karenstid. Ändå påvisades preparatet i blodprov under VM.

Låt mig måla upp ett scenario: Jag tävlar på SM, min häst har behandlats för kotledsinflammation vänster fram 28 dagar innan start. Tävlingen går bra och jag bli placerad fyra i femgång.

Jag blir uttagen för dopningskontroll, tiden går och provresultaten kommer tillbaka, de är positiva. Med dagens sanning och den rättspraxis som nu råder så skulle domen bli att stryka mina resultat från tävlingen utan några andra påföljder som till exempel avstängning … Är detta rimligt?

Vad sänder detta ut för budskap? Att FEIF och SIF ”godkänner” doping? Att endast bli av med några medaljer och avskiljas från landslagets uppdrag, nu när säsongen är slut, känns som en käftsmäll mot idrottsrörelsens antidopningarbete Ren Vinnare – som SIF dessutom flaggat för.

Jag undrar hur samtalen med Riksidrottsförbundet har låtit? Jag har aldrig hört någonstans att man går fri utan discplinära åtgärder från ett positivt dopningtest oavsett sport, oavsett om man gör det med uppsåt eller ej. Att personen var behjälplig mot FEIF är väl en självklarhet och inget som borde lyftas som något extraordinärt.

Det jag har med mig från fredagen är att vi har en ryggradslös sportledning i Sverige och att FEIF inte är ett dugg bättre genom att släppa igenom ett positivt dopningtest och sedan rycka på axlarna.

Jag satt nästan hela fredagen i telefonsamtal med ryttare runt om i Sverige, och detta är något vi absolut inte stödjer.

Jag vill noga understryka att detta inte är ett påhopp mot aktuell ryttare, detta är kritik mot ett icke ställningstagande från både FEIF och SIF – tänk på framtiden och vad ni vill representera.

/ En splittrad tävlingsryttare

Detta är ett debattinlägg – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna.

Ridsport digital

99:- i månaden