Avel
22 maj 10:38
Ridsportplus

”Det var en häst som egentligen bara travade hela sin uppväxt”

Svensk avelDet var många lyckliga hästägare och uppfödare på Romme under årets första avelsbedömning. Camilla Rolfsdotter såg sitt 6-åriga sto Rokkadís visa fram 8,5 för tölt.

”Det var en häst som egentligen bara travade hela sin uppväxt”
Rokkadís från Granmyra visades av Erlingur Erlingsson.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det visades många fina ston på årets första avelsbedömning på Romme. Ett av dessa var Rokkadís från Granmyra (f-18, e Álfur från Granmyra, u Hafdís från Granmyra) som är uppfödd av Camilla Rolfsdotter och Mats Andersson på Granmyra islandshästar i Skärblacka, Östergötland.

  Stoet fick 8,01 för exteriör med bland annat 8,5 för huvud och och rygg och kors. I ridbedömningen fick stoet 7,73 med 8,5 för allt utom pass och skritt. Stoet slutade på 7,83 som med ridegenskaper på 8,23 utan pass.

  – Hon var helt galet fin. Jag hade inte trott hon skulle få så höga poäng på tölten, säger Camilla Rolfsdotter och berättar att Rokkadís inte var en självklar tölthäst. Men på bedömningen fick hon 8,5 för både tölt och sakta tölt.
  –  Det var en häst som egentligen bara travade hela sin uppväxt.
  I samband med att stoet var på träning ändrades skoningen och tölten kom.
  – Nu har hon jättefin tölt, även om man ser att hon inte riktigt orkar bära sig i det korta tempot ännu, säger Camilla.

  Rokkadis Från Granmyra _mal7896
  Stoet fick även 8,5 för galopp och sakta galopp.

  Fött upp bägge föräldrarna

  Stoet är en riktig hemmaproduktion. Pappa Álfur från Granmyra (f-12 e Garri frá Reykjavík u Stjörnudís från Granmyra) är en välmeriterad tävlingshäst, han och Camilla red a-final på NM 2022 i B-flokk och Álfur är just nu regerande svenska mästare i GK-tölt.
  – Egentligen betäckte vi Rokkadís mamma med Alfur för hon var den enda som inte var släkt med honom på gården, förklarar Camilla.

  Camilla Rolfsdotter Alfur Från Granmyra_gk-sm_1
  Camilla Rolfsdotter och Álfur från Granmyra. Foto: Sandra Nordin Johansson

  Rokkadís mamma i sin tur, Hafdís från Granmyra (f-12, e Tigur från Smedsby, u Heiladis frá Ártúnum), är också en uppfödning.

  Framtid på Granmyra

  Planen var från början att kanske sälja Rokkadís från Granmyra men nu ser det ut som att stoet får stanna. Faktum är att det just nu går diskussioner om vem som egentligen ska få rida stoet.
  – Förmodligen får Mats ha den som sin tävlingshäst. Vi är inte riktigt överens. Han säger att det är hans och jag säger nej, skrattar Camilla som berättar att de har ytterligare fyra avkommor efter Alfur på gården.
  – Vi har också en valack som heter Hvitálfur som var på Segersgården hos i Elli och Antonia i höstas. Den ser också fin ut så jag kanske får ta den.

  Ridsport digital

  99:- i månaden