Avel
9 augusti 2023 19:15
Ridsportplus

Dubbla medaljer för Smedjans avel på VM

VM 2023Under onsdagen gick den öppna bedömningen för 5- och 6-åriga hästar. För Sveriges del blev det två medaljer och det var Jesper och Pernilla Eurenius uppfödningar som tog hem medaljerna.

Dubbla medaljer för Smedjans avel på VM
Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett silver och ett brons blev det i 5- och 6-årsklasserna på VM för Sverige. Det var hingstarna som höll fanan högt, även om de hade svårt att rå på de isländska hästarna.

Men det blev ett silver för Mótor från Smedjan (f-18, e Viking från Österåker, u Minning från Margaretehof) som visades av Vignir Jonasson. Hingsten slutade på en totalbedömning på 8,11 med 7,99 för ridegenskaper. Hingsten hade en exteriörbedömning med sig in i mästerskapet på 8,33 med 9 för proportioner.

I ridbedömningen fick han flera 8:or och 8,5 för ridbarhet.

Motor
Motor från Smedjan. Foto: Lars Jansson

Även deras uppfödning Merkur från Smedjan (f-17, e Alfur frá Selfossi, u Minning från Margretehof) tog hem en medalj under mästerskapet. Till den 6-åriga hingsten blev det ett brons.

Merkur gjorde en fin visning under den öppna bedömningen där han höjde sina ridegenskaper rejält. Hingsten höjde passpoängen från 8,0 till 8,5, skritten från 8,0 till 8,5, sakta galopp från 7,5 till 8,0 och ridbarhet från 8,0 till 8,5. Hingsten visades av Josefin Birkebro som också äger hingsten tillsammans med uppfödarna.

Merkur
Merkur från Smedjan.

I 5-årsklassen var det Höfði frá Bergi (f-18, e Apollo frá Haukholtum, u Hilda frá Bjarnarhöfn) som tog hem guldet med 8,39 i totalbedömning. Hingsten fick 9 för både pass och ridbarhet.

I 6-årsklassen var det återigen en häst för Island som tog hem guldet. Där var det Geisli frá Árbæ (f-17, e Ölnir frá Akranesi, u Gleði frá Árbæ) som tog hem det.

Så gick det för stona

För stona var det desto kämpigare. Först ut var Náttfaradís från Raudhetta gård (f-18, e Dagfari frá Eylandi, u Tindra från Raudhetta) med Sebastian Benje i sadeln. Ryttaren valde dock att utgå den öppna bedömningen efter ett fåtal sträckor.
– Nattfaradis blev för övertaggad av publiken och jag ville inte skapa en dålig upplevelse för henne. Detta är ju bara början på hennes karriär – hon är ju bara fem år, säger Sebastian Benje till Ridsport.

Náttfaradis slutade på en totalbedömning på 7,85 och en femteplacering i klassen för 5-åriga ston. Vann klassen gjorde isländska Ársól frá Sauðanesi (f-18, e Spuni frá Vesturkoti, u Sóllilja frá Sauðanesi) som slutade på en totalpoäng på 8,48 med 8,61 för ridegenskaper.

I 6-årsklassen för ston var det små marginaler, slutligen var det isländska Hrönn frá Fákshólum (f-17, e Kiljan frá Steinnesi, u Adama frá Búrfelli) som tog hem guldet med 8,60 i totalbedömning. Det svenska stoet i klassen Karólína från Backome (f-17, e Viking från Österåker, u Kvika vom Forstwald), som ägs och visades av Karly Zingsheim, landade på 7,98 och hamnade på sjätteplats.

En längre intervju med Josefin Birkebro och Jesper och Pernilla Eurenius kommer under kvällen.

Allt från avelsåret 2023 (33)

Ridsport digital

99:- i månaden