Avel
2 juli 06:10
Ridsportplus

Efter Avelsmästerskapen: ”Hon är sån vän”

PrisadViska frá Galtastöðum vann SM-guld på Avelsmästerskapen. Bragi Olafsson berättar mer om tankarna bakom stoet och vad som väntar i framtiden.

Efter Avelsmästerskapen: ”Hon är sån vän”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Stoet Viska frá Galtastöðum (f-18, e Álfaklettur frá Syðri-Gegnishólum, u Gæja frá Kjarnholtum I) tog SM-guldet i klassen för 6-åriga ston på Svenska Avelsmästerskapen. Stoet vann klassen efter att ha vunnit på totalpoängen på 8,27, det efter att hon höjt sin passpoäng från 7,5 till 8,0.
  – Det känns bara helt fantastiskt, säger uppfödaren Bragi Olafsson.

  Stoet bedömdes på Romme tidigare i år där hon fick 9 för proportioner och rygg och kors. Under ridbedömningen på Romme fick stoet 8,18 med flera 8,5 bland annat för tölt och ridbarhet. På Romme visades stoet Erlingur Erlingsson som också visade henne på Svenska Avelsmästerskapen under helgen.

  Viska Fra Galtastödum Med Erlingur Erlingsson På Ryggen Och Ägaren Bragi Olafsson_mal0349+ 1
  Bragi gratuleras av SIF Avels ordförande Niclas Dahlqvist.
  Viska Fra Galtastödum _mal9381
  Viska på Romme.

  Gedigen stam

  Bakom stoet finns Álfaklettur frá Syðri-Gegnishólum (f-13, e Stáli frá Kjarri, u Álfadís frá Selfossi) som nyligen fått hederspremie för avkommor. Álfaklettur har en en totalbedömning på 8,94.
  – Jag tycker så mycket om Álfakletturs pappa Stáli och förstås Álfakletturs mamma, Álfadis. De är något av det bästa som finns på aveln på Island, säger Bragi och berättar att han har fler föl efter Viskas mamma Gæja frá Kjarnholtum I (f-98, e Blær frá Kjarnholtum I, u Fjöður frá Melhóli 2). Gæja är bedömd till 8,30 varav 8,47 i ridegenskaper.
  – Jag hyrde hennes mage och betäckte.

  Viska Fra Galtastödum Med Erlingur Erlingsson På Ryggen Och Ägaren Bragi Olafsson_mal0369+ 6
  På Avelsmästerskapen.

  Viska kom till Sverige som 1-åring.
  – Hon är fantastisk. Hon har sånt lynne, det är det som är det underbara, hon är sån vän. Hon gör allt för en.

  Nu väntar lite lugnare dagar för Viska som är betäckt med Óskar från Lindeberg (f-12 e Oliver frá Kvistum, u Fram från Lindeberg).
  – Vi vet inte om det tagit sig än. Men vi ska åka och titta det. Hon ska få tio föl hoppas jag, jag vill tillverka fler hästar som henne.

  Ridsport digital

  99:- i månaden