Nyheter
11 maj 14:03
Ridsportplus

Efter fölets död – DNA från räv konstaterat

Inga spår av vargFörra helgen hittades ett föl dött och delvis uppätet i sin hage och hästägaren misstänkte en vargattack. Nu har Länsstyrelsens DNA-prover visat att det istället är en räv som har ätit på fölet – men dödsorsaken är fortfarande oklar.

Efter fölets död – DNA från räv konstaterat
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var förra helgen som hästägaren Cecilia von Braun, i Kalmar län, hittade sitt föl död och delvis uppäten i hagen. Hästägaren misstänkte vargangrepp, men enligt Länsstyrelsen i Kalmar så bekräftar inte besiktningen av skadeplatsen något vargangrepp. 

  Nu rapporterar Jaktjournalen att Länsstyrelsen i Kalmar återkommit med svar från DNA-proven som togs vid besiktningen, varav ett av proven visar DNA från räv. De övriga proven kan inte artbestämmas, enligt Länsstyrelsen.

  Oklar dödsorsak

  Detta innebär att en räv har ätit på fölet, men exakt hur fölet dog finns det ingen som kan svara på. 

  – Jag såg henne mitt på dagen och hon hittades död på kvällen. Visst kan hon ha självdött eller blivit ihjälsparkad av en annan häst i hagen, säger Cecilia von Braun till Jaktjournalen, men tillägger att hon menar att det är osannolikt att rävar orsakat det hela och att hon fortfarande misstänker varg.

  Enligt Länsstyrelsen finns inget som tyder på att det skulle röra sig om varg i detta fall. Det saknades dödande bitskador och trots att fölet delvis var uppätet visar inte besiktningen på ett ”vargtypiskt angreppssätt”. Det finns heller inget spår från varg i de DNA-tester som tagits.

  Ridsport digital

  99:- i månaden