FörbundSvenska Islandshästförbundets styrelse svarar på kritik om ledning och arbetsmiljö efter turbulens och avgångar inom förbundet.
Efter turbulensen: Styrelsen för Svenska Islandshästförbundet svarar

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Styrelsen för Svenska Islandshästförbundet har tagit del av den kritik som riktats mot förbundets ledning och den påstådda tystnadskulturen inom organisationen. Ridsport skickade frågorna i förra veckan och fick under torsdagen svar på frågorna.
Sedan SIF fick ta del av Ridsports frågor har det varit turbulens i förbundet genom att SIF:s ordförande Ingemar Tapper och generalsekreteraren Anna Ryberg valt att lämna sina poster genom ett öppet brev på SIF:s hemsida under tisdagskvällen.
Svenska Islandshästförbundets styrelse väljer nu att svara på frågorna i form av ett uttalande som du kan läsa här nedan. Ridsports frågor till styrelsen hittar du längst ner i artikeln.
Läs styrelsens svar i sin helhet här:
Svar från styrelsen på frågor ställda till Svenska Islandshästförbundet
Svenska Islandshästförbundet är ett växande förbund med ökande antal föreningar och medlemmar. Det medför stora administrativa och organisatoriska utmaningar, samtidigt som det gynnar vår verksamhet. Vi jobbar aktivt med att skapa den långsiktiga och stabila organisation som behövs för att driva vårt förbund.
Vi har fått frågor av er som rör arbetsmiljö och transparens i förbundet.
Spelplanen har drastiskt ändrats sedan frågorna kom, vilket vi djupt beklagar. Både vår förbundsordförande och vår generalsekreterare har valt att avsluta sina uppdrag. Anonyma anklagelser har vi svårt att bemöta. Frågorna ändrar inte på något sätt vårt förtroende för vår generalsekreterare eller det arbete hon tillsammans med förtroendevalda och anställd personal bedriver för att bygga och förvalta vårt förbund.
Vi ser mycket allvarligt på påståenden om en tystnadskultur. Vi arbetar målmedvetet med att skapa en organisation där alla känner sig trygga att framföra både positiva och kritiska synpunkter. Genom initiativ som vår årliga enkät Föreningsbarometern, våra ordförandekonferenser, öppna möten och vår tydliga värdegrund och uppförandekod fortsätter vi att stärka en kultur av öppenhet och transparens. Vi välkomnar öppna diskussioner i våra olika möten och forum.
Arbetsmiljö och ansvar
Styrelsen är fullt medveten om sitt arbetsgivaransvar och tar det på största allvar. Som arbetsgivare har vi en skyldighet att säkerställa en trygg och hållbar arbetsmiljö, och vi arbetar aktivt för att stärka detta ansvar. För att säkerställa ett strukturerat arbetsmiljöarbete pågår framtagandet av en arbetsmiljöpolicy och en plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Rekrytering och jäv
Rekryteringen av nuvarande GS skedde i en process under hösten 2021. Den genomfördes av en arbetsgrupp utsedd av styrelsen. Vid tillsättningen följde vi en strukturerad rekryteringsprocess där tjänsten utlystes och hade flera sökande. Intervjuer genomfördes både med interna och externa sökande. Nuvarande GS hade inte någon inblandning eller möjlighet att påverka denna process utan sökte jobbet utifrån samma villkor som övriga kandidater. Frågan om jäv hanterades enligt gällande riktlinjer.
Förbundets framtid och förtroende
Vi förstår att förtroende byggs genom handling, och vi kommer därför att fortsätta arbeta aktivt för att säkerställa att SIF är en organisation som präglas av öppenhet, trygghet och inkludering.
Vi ser fram emot fortsatt dialog och samarbete med våra medlemmar och engagerade inom förbundet. Styrelsens dörr står alltid öppen. Tillsammans kan vi fortsätta utveckla islandshästsporten och bygga ett starkt och hållbart förbund.
Styrelsen i Svenska Islandshästförbundet
Fakta
Frågorna till SIF:s styrelse
Har ni ett skyddsombud eller facklig representation, och hur involveras de i arbetsmiljöarbetet?
Har det inkommit interna klagomål eller signaler om arbetsmiljöproblem till styrelsen, och vilka åtgärder har i sådana fall vidtagits för att utreda och förbättra situationen?
Har ni genomfört några arbetsmiljöundersökningar eller riskanalyser på kansliet, och finns det en konkret handlingsplan för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön?
Hur hanterar förbundet den kritik som riktats mot ledarskapet och arbetsmiljön?
Vad gör ni för att motverka den påstådda tystnadskulturen och främja en transparent och inkluderande ledningskultur?
Har styrelsen tagit emot klagomål från medarbetare eller aktiva inom förbundet angående ledarskapet, och hur har dessa i sådana fall hanterats?
Vi har talat med 15 personer som alla säger att de är rädda för att kritisera förbundet öppet med rädsla för att bli utfrysta eller få andra repressalier – vad tänker ni kring det?
Hur såg processen ut när Anna Ryberg tillsattes som generalsekreterare, och hur hanterades frågan om jäv i samband med rekryteringen?
Har det funnits någon extern granskning av rekryteringsprocessen?
Hur ser ni på risken att förbundet tappar förtroende hos medlemmarna, och vad gör ni för att säkerställa att verksamheten fortsätter att utvecklas trots den kritik som framkommit?
Följ Ridsport på