RovdjurspolitikEfter de vargangrepp som har konstaterats mot ponnyer det senaste året har föreningen Sveriges Shetlandssällskap bestämt sig för att driva frågan i politiken. En ny arbetsgrupp har startats där de vill föra de oroliga medlemmarnas talan.
Efter vargangreppen – de vill skydda shetlandsponnyerna
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hallå där Charlotte Avebäck, vad var den utlösande faktorn som fick Sveriges Shetlandssällskap att bilda denna arbetsgrupp?
– Det var de fall där shetlandsponnyer blivit attackerade och dödade av varg. Det är våra medlemmar som drabbas och det är en förskräcklig upplevelse att gå igenom. Ensamma kan vi inte göra något, men med den här arbetsgruppen har vi påbörjat arbetet med att hitta samarbetspartners och intresseorganisationer för att få mer kraft.
Vad anser ni är gruppens främsta uppdrag?
– Att belysa frågan och problematiken med att ha för många vargar i landet. Vi är absolut inte ute efter att utrota vargen, den är en naturlig del av svensk natur. Men däremot anser vi att antalet är för stort och situationen har blivit fel som den ser ut just nu.
Vilka lösningar diskuterar arbetsgruppen för att påverka politiken och vargförvaltningen i Sverige?
– Det är ett arbete som fortfarande pågår, men vi vill ju påverka politiken där besluten fattas kring antalet vargar i Sverige.
Vad innebär vargfrågan för en ägare av en shetlandsponny?
– Våra medlemmar är fruktansvärt oroliga, med all rätt. Sedan flera år tillbaka har man haft möjlighet att, via länsstyrelsen, bygga rovdjursstängsel runt sina hagar. Vi anser dock att det inte är tillräckligt. Vi har exempel på uppfödare i Dalarna där varg har klättrat över rovdjursstängsel och även björn ska ha rivit ned det. Det är en ohygglig situation att hamna i. Vi anser därför att ett sådant stängsel tyvärr inte är någon lösning på lång sikt.
Vilka förändringar vill ni se, för att stärka säkerheten för ponnyerna och deras ägare?
– När en attack skett så talas det om att man måste ha hästarna inne på natten och endast ha dem ute på dagen, men problemet är att attackerna kan ske vilket tid på dygnet som helst. Shetlandsponnyer är dessutom en hästras med fantastisk päls som klarar vädret utmärkt och många vill därför ha sina hästar ute dygnet runt. Att ta in hästarna leder till en hästhållning som inte är den bästa för shetlandsponnyn.
– Den enda lösningen, som vi ser det, är att få ner antalet vargar till ett antal som gör att de inte vill eller behöver söka sig till bebyggda områden där det finns tamdjur. Vargarna vandrar längre söderut för att de behöver plats för att hitta nya revir som det ser ut just nu.
Detta är en fråga som engagerar mycket och det finns två sidor av det hela. Vad anser ni är viktigt att framföra i den debatten?
– Shetlandsponnyn är en mindre ponny som är i riskzonen. De drabbas av stort lidande om de skulle bli attackerade. Hästägaren, som ofta har en personlig och känslomässig relation till sitt djur, drabbas också mycket hårt.
– Sedan förstår jag också den andra sidan, som menar att vi ska vara rädda om vargen, att det krävs ett arbete för att hålla vargstammen frisk och sund och för att undvika inavel. Men det vi vill betona är att det ena inte får ske på bekostnad av det andra. Vi vill ha en god balans, det är viktigt. Vi har även medlemmar som värnar om vargen, men man ska kunna leva tillsammans utan att vara rädd för att hitta sina ponnyer döda nästa morgon.
Följ Ridsport på