Sport
17 juli 2023 20:50
Ridsportplus

Elsa Teveruds VM-häst klar

VM 2023Elsa Teverud har som regerande världsmästare en fribiljett till VM. Vilken häst hon kommer ta med har tidigare varit oklart, men nu berättar Elsa för Ridsport om ett hägrande VM med en gammal tävlingskompanjon och vägen fram till beslutet.

Elsa Teveruds VM-häst klar
Elsa Teverud, Inka Kelahaara och Bíða frá Ríp.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Elsa Teverud tog VM-guld 2019 i femgångskombination tillsammans med Kopar frá Sunnuhvoli (f -06, e Álfasteinn frá Selfossi, u Saga frá Litlu-Sandvík). Sedan dess har Kopar sålts och tävlas framgångsrikt av Amelie Segerström – ett ekipage som också ingår i svenska VM-truppen.

Istället blir det en annan av Elsas tidigare tävlingshästar som kommer följa med till Nederländera – nämligen Bíða frá Ríp (f -04, e Ísar frá Keldudal, u Þerna frá Ríp). Ekipaget har bland annat ett NM-guld i P2 i bagaget och deltog vid VM 2017. Sedan dess har Elsa lämnat över tyglarna till Inka Kelahaara, som tog SM-brons i P2 med stoet för två veckor sedan.

Processed With Vsco With M5 Preset
Bíða ägs fortfarande av Elsa Teverud, och ekipaget har flertal tidigare meriter.

Hade hoppats på nyförvärvet Sif

Elsa köpte under april 2022 en häst som var tilltänkt till VM – då sjuåriga förstaklasstoet Sif frá Stóra-Múla (f -15, e Nökkvi frá Syðra-Skörðugili, u Hera frá Kópavogi). När stoet skadade sig i hagen i våras var det bara att tänka om.

– Det har varit extremt mycket fram och tillbaka. Jag har haft motgångar med tilltänkta hästar och stod nu inför VM utan en färdig tävlingshäst. Efter Inkas fina säsong med Bíða och när de inte blev uttagna tänkte jag att vad fasiken – jag har min fribiljett. Jag förtjänar den och att vara på VM, berättar Elsa som kommer ha med Inka som groom.

– Gör vi ett riktigt bra VM tror jag absolut att vi kan nå topp 10, och det är väl inte så illa, säger Elsa som fått Bíða godkänd av landslagsledningen efter tidigare meriter och nu tar sikte på P1, P2 och PP1, även om någon anmälan ännu inte är gjord.

Lugn uppladdning

Inka Bida Från Rip Elsa Teverud

Inför VM är det nu dags för Elsa att bekanta sig med Bíða på nytt, som haft en välförtjänt vila efter årets SM. Och även om Elsa hoppas på att kunna känna på passen blir det en lugn uppladdning.

– Jag känner att jag inte ska krångla till det för mycket. Hon har jättefin grundkondition, styrka och är fräsch. Jag kommer fokusera på att hålla henne återhämtad, mjuk och smidig. Inte pressa på henne, utan bara hålla henne positiv och glad.

Besvikelsen över att planen om att ha en färdig tävlingshäst klar finns i bakgrunden, men nu riktas fokuset på det som väntar.

– Jag ska njuta och försöka att inte känna 100% press som jag gjorde under VM med Kopar 2019 – när man visste att guldet var inom räckhåll. Men visst vill tävlingsmänniskan i mig absolut göra bra resultat.

Tema: Uppladdning inför VM (17)

Ridsport digital

99:- i månaden