Nyheter
13 november 2023 16:34
Ridsportplus

Förbundet förtydligar kring dopningfallet

VM 2023Under måndagen la Svenska Islandshästförbundet ut ett förtydligande kring det svenska dopningsfallet på VM.

Förbundet förtydligar kring dopningfallet
Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Svenska Islandshästförbundet förtydligar på sin hemsida att det är FEIF som hanterar dopningsfall vid VM och att FEIF gör det i enlighet med det internationella ridsportförbundet FEI:s regelverk.

  SIF skriver också att ryttare kan avskiljas från landslaget i händelse av brott mot kontrakt. De skriver också att ryttaren kan bli återbetalningskyldig och få återlämna mottagen utrustning och att detta är ett beslut som i såna fall tas av landslagsledningen.

  Under helgen har det i kommentarsfält på sociala medier florerat information om att den berörda ryttaren ska ha blivit återbetalningsskyldig för sitt deltagande i VM. En uppgift som SIF:s generalsekreterare Anna Ryberg bemöter i ett mail till Ridsport.

  Finns det ett återbetalningskrav för VM?
  – Nej.

  Du säger att att det inte finns något återbetalningskrav för VM, samtidigt har tävlingssektionens tf ordförande skrivit det i en kommentar på ett inlägg på Ridsports Facebook under helgen. Var har i såna fall tävlingssektionens tf ordförande fått denna information ifrån?
  – Eftersom det inte stämmer så utgår jag ifrån att hon missuppfattat information hon tagit del av.

  Om detta inte stämmer, hur ser SIF på att en väl initierad person sprider information om händelsen som inte stämmer?
  – Olyckligt naturligtvis och vi kontaktade henne så snart detta kom till vår kännedom och bad henne korrigera inlägget vilket gjordes.

  Hur ser ni på kritikstormen på sociala medier där många uttrycker åsikter att påföljderna är för små?
  – Det finns tydliga regler och procedurer att förhålla sig till både för FEIF, SIF och landslagsledningen och det är dem vi tillämpar när något som detta händer. 

  FEIF besvarar frågan om böter

  I samma inlägg på sociala medier florerade även en bötessumma som tidigare inte varit kommunicerad.

  Det internationella islandshästförbundet FEIF bekräftar att ryttaren fått böter i enlighet med FEI:s reglemente. Det handlar om en summa på 1 500 schweiziska franc, drygt 18 000 svenska kronor.

  FEIF förtydligar också att eftersom ryttaren accepterat den administrativa proceduren kring dopningsfallet har det inte funnits behov av att koppla in disciplinnämnden på fallet.

  Läs SIF:s förtydligande här

  Ridsport digital

  99:- i månaden