Nyheter
11 december 2024 06:09
Ridsportplus

Från tvivel till samspel – Linnea och Bróðir hittade tillbaka

RidningEfter en tuff tävlingssäsong med kritik och ett självförtroende på botten hittade Linnea Blomgren tillbaka till glädjen i ridningen tillsammans med sin häst Bróðir.

Från tvivel till samspel – Linnea och Bróðir hittade tillbaka
Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Linnea Blomgren och Bróðir fra Slippen (f-10, e Gjafall fra Katknøs, u Lóa frá Fjalli) tog SM-guld i stilpass för young rider 2023. Säsongen 2024 tog däremot en helt annan vändning.
    – Den säsongen har varit ganska tuff för mig. Femgång är svårt, pass är svårt. Jag vill understryka att det är ingen som säger att det ska vara lätt och sen är Bróðir en otroligt bra häst vilket gör vissa saker kanske lite svårare, berättar Linnea som berättar att efter årets SM så var hennes självförtroende på botten.
    – Det kändes som att jag inte kunde rida längre.

    Hur vi pratar om våra hästar skapar en kultur kring hur vi ser på våra hästar

    Det som också skar i henne var de kommentarer hon fått höra under säsongens gång.
    – Jag fick höra Bróðir var ”otacksam” och ”en jävla skithäst”. Det gör mig så otroligt ont – Bróðir gör allt för mig. Vi får inte glömma att ord flyger – hur vi pratar om våra hästar skapar en kultur kring hur vi ser på våra hästar, säger Linnea som berättar om vad som hänt under säsongen.
    – Han har hamnat i spänning, vilket har gjort att passläggningarna inte fungerat eller att det tagit för lång tid att stanna. Han har inte valt att göra så utan han har på grund av spänning hamnat i flyktläge. En häst har aldrig en baktanke, de bara speglar vår ridning och jag har själv hamnat fel i min ridning under tävling. Vi får inte glömma att hästar är klaustrofobiska djur och att det ofta är en anledning till att de blir spända och hamnar i flykt.

    Linnea Blomgren Brodir Fra Slippen _3
    Linnea Blomgren och Bróðir fra Slippen tog SM-guld i stilpass för young rider 2023. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Ville motbevisa

    Efter SM bestämde sig Linnea för att hon ville motbevisa de som fällt negativa kommentarer om Bróðir.
    – Det får inte gå på Bróðir att vi inte lyckats – det är aldrig hästens fel.

    Hon bestämde sig för att ta tag i sin ridning.
    – Efter SM fick jag tid att tänka. Jag landade i att jag lever inte för att tävla, jag lever för att rida och bli en bättre ryttare för mina hästar.

    Hon öppnade upp sig för Bróðirs tidigare ryttare Linnea Vas.
    – Linnea Vas och jag har en alltid haft en tät dialog sedan jag köpte Bróðir. Jag har alltid kunnat bolla med henne, berättar Linnea som förklarar att hon också bestämde sig för att prata med sin tränare Eyjolfur Isólfsson.
    – Det är klart att det är jobbigt att låta fasaden falla och öppna sig. Men jag var ärlig och sa att ”jag vet inte vad jag ska göra, det känns inte bra, vet inte vad som hänt och jag vet inte hur jag ska ta mig vidare”.

    Nästa lektion så hade Eyjolfur Isólfsson en idé.
    – Eyjolfur förklarade också för mig att Bróðir är fantastisk individ, Bróðir vill så gärna vara till lags att det nästan går till överdrift. Så när jag blir nervös, då börjar jag rida annorlunda och eftersom Bróðir är så känslig klarar hans psyke inte av att jag ändrar min ridning. Det Eyjolfur ville var att vi skulle ge mer förtroende till Bróðir, säger Linnea.

    Eyjolfur Isólfsson plockade fram en halsring och lektionen inleddes med att de lärde Bróðir signalerna från marken. Därefter fick Linnea sitta upp, hästen hade fortfarande träns men hon fick inte ta i tygeln.
    – När jag inte längre kunde hålla i tygeln fick jag ge mer förtroende till Bróðir, säger Linnea som medger att hon var lite nervös innan.
    – Jag litar på både Eyjolfur och Bróðir, så jag sa inte emot, men hjärtat slog så hårt att det kändes som det var utanför bröstkorgen

    Hon fick rida galopp på volt och efter en stund blev hon ombedd att lägga pass.
    – Från att det gå från stress till att rida pass i halsring. Tårarna bara sprutade, berättar Linnea.

    Kommunikationen i centrum

    Hon har fortsatt utmana sig själv sedan dess. Hon har plockat av tränset, rider mer barbacka och ibland rider hon utan både träns och halsring.
    – Det har blivit som ett kvitto för mig om hur långt vi kommit med kommunikationen. Att jag nu till och med lägga pass på halsring – det visar hur långt vi kommit i vårt språk. Jag är så tacksam för Bróðir och jag kommer ge honom all tid i världen.

    Se ekipaget i halsring här nedan:

    Hon uttrycker också stor tacksamhet till Linnea Vas och Eyjolfur Isólfsson.
    – Eyjolfur bryr sig så mycket om hästarna, jag tar mycket inspiration från honom. Jag brukar tänka på det Eyjolfur säger: att hästar är perfekta för sin natur, de är perfekta för att överleva och så tar vi in dem i vår miljö. Hästar kan inget om ridning. De har heller ingen röst så vi måste skapa en förståelse för deras beteende, säger Linnea.

    Hon betonar återigen vikten av att vi måste bli mer medvetna om hur vi pratar om våra hästar. Genom sitt växande engagemang som instruktör strävar hon efter att förmedla detta till sina elever. Linnea framhåller att hennes fokus inte ligger på att träna elever för att prestera på tävlingsbanan, utan på att hjälpa dem bli bättre ryttare för sina hästars skull.
    – Det är vanligt att många säger att ”hästen testar dem”, ofta handlar det om att hästen missförstår sin ryttare. Det är jag noga med att understryka. Vi måste komma ifrån uppfattningen om att hästen skulle testa oss på olika sätt.

    Hoppas väcka tankar och mod

    Linnea hoppas att hennes berättelse ska kunna inspirera andra.
    – Det är inte alltid enkelt; många har åsikter och tankar. Men det viktigaste är att hitta vad som känns rätt för en själv. Man måste våga erkänna att man inte kan allt, vara ödmjuk och öppna sig för nya insikter. Det är helt okej att ha gjort misstag – det gör dig inte till en dålig ryttare, utan visar att du är villig att utvecklas och lära dig nytt, reflekterar Linnea och passar också på att tacka ytterligare en person som fick henne att våga lyssna på sig själv.
    – Cecilia Nancke märkte att jag hade det tufft på SM och hon sa flera saker som betytt mycket för mig. Bland annat att man måste våga tänka och göra något nytt ibland. Jag är jättetacksam för det.

    2025 är Linnea Blomgrens sista young rider-år. Medan många unga ryttare ofta känner stress kring sitt sista år som ungdomsryttare känner sig Linnea lugn.
    – Jag vet att många känner press sitt sista år. Men min ridning handlar inte om tävling, tävling är absolut en del av min ridning men det är inte det jag lever för.