Säsongen 2025För Sabina Svärd väntar en fullspäckad säsong med inte mindre än åtta hästar som ska ut på tävlingsbanorna.
Fullspäckad tävlingssäsong väntar Sabina Svärd

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
För Sabina Svärd väntar en säsong med gamla godingar som SM-finalisten Smiður från Slätterne (f -13, e Prins från Knutshyttan, u Hetja från Slätterne) och unga förmågor som ska få rutin.
Sabina och Smiður tog sig till b-final i V1 vid SM 2024 där de slutade på en åttonde plats totalt med poängen 6,67. I år väljer Sabina en annan väg än SM-satsning och förutom Smiður finns flera förmågor som ska börja få tävlingsrutin, till Týr vom Südstrand (f -17, e Flaumur frá Sólvangi, u Arnbrá frá Sólvangi) med viss erfarenhet som står redo för en första säsong i V1 och T1.
Vilken/vilka hästar kommer du tävla under säsongen och i vilka grenar?
– Jag kommer ha ungefär åtta hästar att tävla, sammanfattningsvis tre äldre och resten är unghästar. Smiður har varit min tävlingskompanjon sedan några år, han kommer fortsätta gå V1 och T1. Sedan har vi Týr, han är åtta år nu och ska gå V1 och T1 under säsongen är tanken. Kanske startar jag lite gæðingakeppni med dem också. Sefja från Kvarnbacka (f -13, e Spuni frá Miðsitju, u Skálm frá Efri-Skálateigi 2) kommer också gå gæðingakeppni.

– Jag har också ett helt gäng jättelovande unghästar mellan fem och sex år som ska ut i unghästklasser. Hedda från lilla Sträckås (f -19, e Kóngur vom Kranichtal, u Höfn frá Kirkjubæ), Hermann från Svärdslilja (f -20, e Smiður från Slätterne, u Höfn frá Kirkjubæ) och Gídeon frá Árbæ (f -20, e Viðar frá Skeiðvöllum, u Flikka frá Skeiðvöllum) som vi köpte som tvååring och har importerat. Sedan har jag också två bröder från Vita Villan, Stormur frá Hvítu Villunni (f -19, e Nói frá Saurbæ, u Röskva frá Sauðárkróki) och Úlfar Hvítu Villunni (f -19, e Nói frá Saurbæ, u Festing frá Kirkjubæ).
Vilken målsättning har du för respektive häst?
– Unghästarna är målet bara att de ska få komma ut och få erfarenhet, se sig om och göra det till en trevlig upplevelse. Futurity är väldigt lämpligt för det, man kan styra programmet till stor del själv efter hästens förutsättningar.
– Smiður är tanken att fortsätta och förhoppningsvis bli brätte, han har gått på högsta nivå några år nu, vi fortsätter kämpa på. Týr ska också bygga erfarenhet, det blir hans första säsong i V1 och T1. Sefja tävlade jag lite i gæðingakeppni förra året, förhoppningsvis kan vi förbättra oss och så får vi se hur långt det räcker.

– Det viktigaste är att man känner att man är i rätt utvecklingskurva, poäng är upp till domarna – man kan bara göra en så bra prestation där man är för tillfället.
– I år väljer jag bort SM och åker till Tyskland och tävlar på Kronshof istället. Det blir kortare resa och jag har inga ambitioner om VM, om inget oväntat händer.
Vilken blir säsongens första utomhustävling?
– Sundabakki 15-16 mars. Jag tar med mig unghingstarna Úlfar och Stromur, och även Týr. Veckan efter blir det Icehorse festival med Smiður.
Hur har uppladdningen inför säsongen sett ut?
– Vi har haft en fantastiskt bra vinter, efter hästarnas vila har vi kunnat rida ut mycket, det har gjort det lätt. Jag har inte behövt sitta i ridhuset en enda dag. Vi har också egen ovalbana, då kan man succesivt känna att man blir redo försäsongen. Vintern innebär alltid mycket kondition, styrka, balans och uppbyggnad oavsett nivå.
Vad är viktigt för att få en bra säsong, enligt dig?
– Jag tänker att man ska ha en plan A och B för alla hästar, framför allt de unga hästarna och att vara lyhörd när det är dags att backa och ge vila, trots att man är anmäld till en tävling. Det är lätt att man blir stressad för att man har en tävling framför sig, men man måste tänka att man gör en egen resa. Att komma ihåg att man inte ska förvänta sig något av sig eller hästen som man inte är redo för. Kan man prestera 70 procent av det man gör hemma på tävling är det fantastiskt bra. Man får ha tålamod, går det inte bra får man försöka att inte bli för emotionell. Klappa om hästen och analysera vad vi kan göra bättre för att förbereda mer. Men överträning har aldrig gett framgång. Samtidigt ska man vara noggrann, en glad häst presterar alltid bättre. Det är mitt koncept – det ska kännas bra och resan kan få många omvägar, man ska inte vara rädd att dra i handbromsen och ändra väg.
Följ Ridsport på