Sport
9 februari 06:58
Ridsportplus

Hårfin seger för Glódis Rún Sigurðardóttir

MeistaradeildUnder gårdagskvällen var det dags för den andra deltävlingen i Meistaradeild på Island. Grenen T2 stod på schemat och 23 ekipage kom till start, av dem stod två ekipage ut lite extra.

Hårfin seger för Glódis Rún Sigurðardóttir
Glódis Rún Sigurðardóttir tog hem T2 under årets cup. Foto: Meistardeild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Inomhuscupen Meistaradeild fortsätter på Island. Under torsdagskvällen var det dags för T2, tölt med tygelsläpp.

  Återigen framkom det tydligt att arenan som huserar mästarligan är kort och snäv, det blir lätt obalans i kurvorna och flera ekipage hinner knappt äntra banan innan programmet är slut. Det som är positivt är att det inte blir långrandigt.

  Det var en fin deltävling där ingen gjorde några speciellt stora misstag. Eyrún Ýr Pálsdóttir med Hylur frá Flagbjarnarholti (f-13, e Herkúles frá Ragnheiðarstöðum, u Rás frá Ragnheiðarstöðum) imponerade stort när hon kom in på denna magnifika häst som är mätt till hela 152 centimeter i mankhöjd. Det liknade en töltande frieserhäst. Det två första momenten var oerhört fina, men när det var dags för tygelsläpp så fungerade ingenting. Hylur ville hellre galoppera på lös tygel än att tölta. Vid avslutet fick dessvärre inte Eyrún ner honom till skritt utan töltade ut ur arenan och de röda korten som signalerade diskning höjdes från domarna.

  Pierre Sandsten Hoyos startade

  Pierre Sandsten Hoyos gjorde sin första deltävling med hästen Tristan frá Stekkhólum (f-17, e Jökull frá Rauðalæk, u Tilviljun frá Árbæ).
  – Vi tappade energin när vi kom in på arenan och det låg kvar under programmet. Men jag tycker Tristan skötte sig exemplariskt med tanke på att han endast är 6 år gammal och detta var hans första start, berättar Pierre till Ridsport Island. Pierre och Tristan slutade på en 15:e plats med poängen 7,10.

  De två ekipagen som ledde efter uttagningen i T2 var utan överraskning de två ryttare som ligger i topp på rankingen efter deltävling ett. Jakob Svavar Sigurðsson och Glódís Rún Sigurðardóttir delade en första plats efter uttagningarna med poängen 7,93. Ryttarna red två helt olika typer av hästar, kraft och explosivitet kontra mjukhet och harmoni. Jakobs häst Hrefna frá Fákshólum (f-17, e Hraunar frá Hrosshaga, u Gloría frá Skúfslæk) var oerhört energisk med nästintill perfekt form, otrolig frambensaktion och gjorde alla momenten korrekt utan att tappa fokus. När man såg de två första momenten tänkte man om släppet på lös tygel verkligen skulle fungera. Men Jakob klarade av av varva ner och hitta rätt växel för Hrefna som klarade släppet utmärkt.

  Glódis med sin häst Breki frá Austurási (f-15, e Ómur frá Kvistum, u Stolt frá Selfossi) bjöd återigen på ridning och gångartspresentation i världsklass. Glódis mjuka fina ridning utan att bli energifattigt är verkligen ett signum för henne och borde belönas ännu mera än det görs, hennes presentation representerar helt enkelt målbilden.

  I finalen var det fortsatt jämt mellan Glódis och Jakob, men till slut vann Glódis grenen med endast fyra hundradelar. Hennes valfria tempo i finalen belönades av några domare upp till 9,0. Det långsamma momentet höjde hon från uttagningen till stadigt på 8.0 till 8,5 och släppet blev det detsamma från uttagningen från 7,5 till 8,0. Slutpoängen för Glódis blev 8,04.

  Ridsport digital

  99:- i månaden