Nyheter
25 juni 15:19
Ridsportplus

Hästars ansiktsuttryck förändras vid smärta och hälta

ForskningForskare kan se ett samband mellan vissa typer av smärta och förändringar i hästarnas ansiktsuttryck. I en studie från SLU har man nu kartlagt hästens ansiktsuttryck i samband med hälta.

Hästars ansiktsuttryck förändras vid smärta och hälta
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I en ny studie från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, var syftet att kartlägga de ansiktsrörelser som halta hästar visar vid ortopedisk smärta, samt hur ansiktsrörelserna varierar vid olika grader av smärta. När en häst drabbas av ortopediska skador är hälta en av de vanligaste tecknen på smärta.

  Övervakades i vila

  I studien deltog åtta hästar med en mild till måttlig övergående bakbenshälta som observerades. Hästarnas rörelser mättes med ett objektivt rörelseanalyssystem och det förändrade rörelsemönstret användes för att definiera graden av smärta. Hästarna kameraövervakades i sina boxar och alla ansiktsrörelser under nästan 900 minuter videomaterial beskrevs med hjälp av systemet EquiFACS (Equine Facial Action Coding System).

  Flera tecken syntes i ansiktet

  Flera ansiktsrörelser som var viktiga för att upptäcka ortopedisk smärta hos hästar i vila identifierades. När hästarna hade ont sågs en kombination av en asymmetrisk öronposition (ett öra framåt och ett öra bakåt), en halv blinkning, samt rörelser av läpparna. De flesta förändringarna i ansiktsuttryck kunde ses redan vid lindrig ortopedisk smärta.

  Resultaten bidrar till en ökad förståelse kring komplexiteten i att bedöma smärta hos hästar och bekräftar att lindrig ortopedisk smärta leder till förändrat ansiktsuttryck. Mer forskning behövs dock för att kunna upptäcka smärta hos hästar i rörelse samt förstå hur ansiktsuttryck varierar vid olika typer av smärtintensitet.

  Källa: SLU
  Till studien

  Ridsport digital

  99:- i månaden