Nyheter
28 februari 06:10
Ridsportplus

Hersir från Lilla Sträckås till ungdomsryttare

FörsäljningHan var ett av de stora utropstecknen på avelsbanorna i Sverige förra året när han bärgade hem 9,5 för tölt som 5-åring. Nu berättar uppfödaren Malin Bonnevier att Hersir från Lilla Sträckås är såld.

Hersir från Lilla Sträckås till ungdomsryttare
Hersir visades av Erlingur Erlingsson 2023.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hersir från Lilla Sträckås (f-18, e Safir fra Kleiva, u Harpa från Lilla Sträckås) blev lite av en snackis 2023 när han dundrade hem 9,5 för tölt under sin bedömning.

  Det slutade på en totalbedömning på 8,12 med en ridbedömning på 8,82 utan pass för den då 5-årige Hersir från Lilla Sträckås. Hingsten fick, utöver 9,5 för tölt, även 9 för sakta galopp, ridbarhet och helhetsintryck.

  – Han fick en fin 4-årsbedömning året innan och var den högst bedömda 4-åriga hingsten 2022. Det kändes självklart att visa om honom 2023, jag var superglad att han var så duktig på sin 4-årsvisning – han var ju inte så mycket tränad då, berättar uppfödaren Malin Bonnevier.

  Hon fortsatte träna honom efter 4-årsvisningen och några månader innan 5-årsvisningen tog Erlingur Erlingsson över träningen.
  – Domarna hade nämnt under Hersirs 4-årsvisning att han tangerade 9 för tölt så vi kände att 9 för tölt kommer han nog kunna få. Också efter det vi känt och sett under träning.

  Efter visningen och hovbeslagskontrollen tog Malin Bonnevier Hersir mot stallarna.
  – Det dröjer ju innan de ropar ut poängen och man hör inte så bra i de där högtalarna. När jag nästan var framme vid stallarna så kommer hästskötaren och Antonia Hardwick från Segersgården och bara ropade ”han fick 9,5 för tölt!”. Jag sa att hon måste hört fel och då blev hon lite osäker, berättar Malin.

  Men Antonia uppdaterade appen och konstaterade att hingsten visst fått 9,5 för tölt.
  – Då började vi skrika. Det var verkligen jätteroligt. Det är ju en total uppfödardröm. Det ligger så mycket jobb och investeringar i både tid, pengar och engagemang bakom avelsarbete. Det är ju drömmen att få fram någon riktig topphäst som driver en framåt, säger Malin som också berättar att hingsten ligger henne extra varmt om hjärtat eftersom hon också fött upp mamman.
  – Jag är verkligen jättestolt och glad. Det känns som en otrolig härlig payback för allt arbete man lägger ner.

  418328427_227147880477317_5778474934163696933_n
  Malin Bonnevier tillsammans med Hersir efter hans fina bedömning på Romme. Foto: Privat

  Malin beskriver en häst med bra psyke som alltid haft lätt för sig, med god balans.
  – Elli sa efter vsiningen att han inte behövt kräva så mycket av Hersir, det var som ”en vanlig bra ridtur”.

  Planen var för Malin att Hersir skulle ta emot fler ston och också bli hennes nya tävlingshäst. Men planer kan som bekant ändra sig.
  – Nu föll det sig så att Hersir blev såld. Så är också livet med hästarna. När man får fram en så fin häst som man kan sälja så det gör skillnad så får man göra det. När man jobbar med hästar så får man vänja sig.

  Hersir blir dock kvar i Sverige, han är såld till en ungdomsryttare i Norrtälje, Emelie Berglund.
  – Hon var egentligen på väg till Island för att köpa en häst, men då sa Erlingur till henne att ”Varför åka dit när det finns topphästar här?”. Sen fick hon prova honom tre-fyra gånger och föll helt pladask.

  Malin glädjs åt att hingsten blir kvar i Sverige.
  – Han fick betäcka efter sin bedömning. Jag har också en jättefin Hersirdotter hemma som är 1 år nu och she’s a keeper. Så blodet finns kvar hemma och så är jättesugen på att använda honom själv framöver. Han har så otroligt mycket bra egenskaper.

  Hersiravkomman Hjör
  Hersirdottern Hjör från Lilla Sträckås (u Glitra från Ekgarn) Foto: Privat

  Men Malins tävlingsstarter ser ut att få vänta ytterligare.
  – Jag köpte en 4 årig valack för några år sedan som kom på inridning och som jag med en gång trodde mycket på. Men efter 1,5 års utbildning så fick jag ett högt bud på honom, för högt för att tacka nej till. Och så är det när man lever av hästar, att de bästa säljs oftast och man har helt enkelt inte råd att tacka nej.

  Ridsport digital

  99:- i månaden