Nyheter
16 februari 06:13
Ridsportplus

Historien bakom namnet Justin Timberlake frá Hvammi

NamnI slutet av förra veckan frågade Ridsport sina läsare vilket som var det mest oväntade namnet på en islandshäst de stött på. Många uppmärksammade Justin Timberlake frá Hvammi. Nu berättar uppfödaren om namnvalet.

Historien bakom namnet Justin Timberlake frá Hvammi
Till vänster uppfödaren Gummi Már Einarsson med Justin Timberlake. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När Ridsport publicerade en lista på icke godkända islandhästnamn från 2023 passade vi på att fråga våra läsare om de stött på något namn som de reagerat extra mycket. Det hästnamn som flest noterat var Justin Timberlake frá Hvammi (f-15, e Sjarmi frá Vatnsleysu, u Þögn frá Hvammi).

  Uppfödaren till Justin Timberlake heter Gummi Már Einarsson. Han bor nedanför Mjölby tillsammans med sin sambo Hanna Carlsson där de driver Stall Rosenlund med 14 boxar och har både salu- och träningshästar. Hanna är ridlärare och Gummi Már jobbar som hovslagare.

  – Det var inte så stor tanke bakom namnet ”Justin Timberlake” egentligen, berättar Gummi Már Einarsson som 2015 jobbade på den stora gården Vatnsleysa när hans farbror ringde för att berätta att det fanns en överraskning hemma.
  – Jag fick reda på att det var ett sto och det tog två eller tre dagar innan jag själv hade tid att kolla till fölet.

  Justin Timberlake 2
  Justin Timberlake med sin hjärt-bläs. Foto: Privat

  När Gummi Már Einarsson väl kom hem möttes han av ett svart föl med en bläs formad som ett hjärta.
  – Det första jag tänkte på var ”Britney Spears” – på skoj. Men när jag kom lite närmare så såg jag hade fölet hade en snopp och då var Britney borta kan man säga. Sen funderade jag lite. Hans pappa heter Sjarmi som betyder charmör, sen blev det Justin Timberlake. Jag tyckte det passade och sen fick han heta så.

  Fölet blev chippat och namnet blev godkänt direkt utan några problem – något som många höjt på ögonbrynen åt genom åren.
  – Jag tror jag vet vem som jobbade inne på kansliet den dagen och att det tyckte det var lite kul. Men jag vet faktiskt inte. När Justin Timberlake fick en syster tre år senare testade vi att försöka få igenom ”Britney Spears” – men det gick inte igenom.

  Genom åren har Justin Timberlake fått ganska mycket reaktioner på sitt namn. På flera trådar i bland annat den populära islandshästgruppen ”Diskutera islandshästar” på Facebook har Justin Timberlakes namn ofta kommit upp.
  – Det är många som tycker det är konstigt att namnet gick igenom.

  Justin Timberlake är såld sedan 1,5 år tillbaka och rids som mor- och dotterhäst.
  – Jag skor honom fortfarande så jag träffar honom regelbundet, säger Gummi Már Einarsson som har haft andra namnidéer på hästar genom åren.

  – Jag har en unghingst från min egen avel som jag ville döpa till Tungur Knivur (från filmen Korpen flyger reds anm). Men det blev avslaget av min sambo. Istället fick han heta Hrafnafleygur Hákonarson efter filmen.

  Ridsport digital

  99:- i månaden